Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών – Έκθεση σοκ από το Copernicus

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών – Έκθεση σοκ από το Copernicus

Είναι «πρακτικά βέβαιο» ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά, επισημαίνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, σημειώνοντας στη νέα του έκθεση ότι ο Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου έφτασε τους 15,38 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,4 βαθμούς το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2019. Η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου ήταν κατά «1,7 βαθμούς Κελσίου πιο θερμή από οποιονδήποτε Οκτώβριο την περίοδο 1850-1900», συμπληρώνει το παρατηρητήριο.

Οι νέες μετρήσεις, που μεταφράζονται σε ξηρασίες, συνώνυμες λιμών, καταστροφικές πυρκαγιές και ενισχυμένους τυφώνες, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις επιστημόνων, ενόψει της 28ης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (30ή Νοεμβρίου-12η Δεκεμβρίου).

Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ τους πρώτους δέκα μήνες οποιασδήποτε χρονιάς και κατά 1,43° Κελσίου ανώτερη από αυτές της περιόδου 1850-1900.

Περισσότερο παρά ποτέ, το 2023 πλησιάζει το εμβληματικό όριο (+1,5 βαθμοί Κελσίου) της συμφωνίας του Παρισιού. Η COP28 αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της προσπάθειας εφαρμογής της και –ει δυνατόν– να προχωρήσει στη λήψη των πρώτων διορθωτικών μέτρων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγιζε την άνοιξη ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για δώδεκα συναπτούς μήνες για πρώτη φορά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να καταγράφεται για χρόνια προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ξεπεράστηκε το όριο της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) θεωρεί ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό τα χρόνια μεταξύ του 2030 και του 2035 βρίσκεται περί το 50%, λαμβανομένου υπόψη του ρυθμού εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter