Ο Γεραπετρίτης στην Άγκυρα με ατζέντα «μυστήριο»

Ο Γεραπετρίτης στην Άγκυρα με ατζέντα «μυστήριο»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σιγή ιχθύος τηρούν από το Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καθώς οι πληροφορίες που διαρρέει το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν γενικές συζητήσεις, παρότι προετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σε δύο εβδομάδες στην Νέα Υόρκη.

Ακόμα και στις σημερινές κοινές δηλώσεις, μετά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, έχει «κλειδώσει» η 18η Σεπτεμβρίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που βρίσκεται από την Δευτέρα στην Άγκυρα, αναμένεται το πρωί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου και μετά τις εθιμοτυπικές φωτογραφίσεις, θα ακολουθήσει η συνάντηση των δύο ανδρών. Στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, και ακολούθως έπεται «γεύμα εργασίας», πριν ο Έλληνας υπουργός αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο ελληνικό υπουργείο, παρουσία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Στη μεν πρώτη, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και μάλιστα με πρωτεργάτη τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Η δεύτερη αφορούσε την κατ’ ευφημισμό «θετική ατζέντα», με τις ίδιες πηγές να δείχνουν τη συνεργασία των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τις ουσιαστικές λεπτομέρειες των συζητήσεων, αλλά και το πλήθος ερωτηματικών που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο για το περιεχόμενό τους, όπως για το εάν αποτελεί μέρος της συζήτησης η διαμόρφωση ενός συνυποσχετικού κοινής προσφυγής στη Χάγη, Μαξίμου και ΥΠΕΞ τηρούν σιγήν ιχθύος.

«Οι δύο Υπουργοί θα εστιάσουν κατά τις συνομιλίες τους σε ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις. Επιπλέον, θα συζητηθεί η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» είναι η μόνη ενημέρωση που δίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς περαιτέρω ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προετοιμάζεται και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter