«Ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

«Ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

«Η εικόνα που είχα εγώ και με στεναχώρησε πολύ ήταν ότι γενικά ο κόσμος _x000D_
λειτούργησε σαν όχλος, είτε συμμετείχε είτε όχι, υπήρχε από την μια _x000D_
πλευρά απόλυτη απάθεια και από την άλλη ενεργή συμμετοχή».

Θα μπορούσε να είναι η αρχή, το κυρίως θέμα και ο επίλογος. Πρόλογος αλλά και κατακλείδα του ρεπορτάζ…

Η φράση αυτή, με την οποία ο αυτόπτης μάρτυρας κλείνει την κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις τη φρικαλεότητα που βίωσε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ο τραγικός Ζακ Κωστόπουλος…

«Απάθεια ή ενεργή συμμετοχή» στο λιντσάρισμα ενός ανθρώπου… Από τη μια ευθύνες που συνδέονται άρρηκτα με το «ανήθικο –ηθικό» αυτών που απλώς παρακολουθούσαν έναν συνάνθρωπό τους να κατασπαράσσεται μπροστά στα μάτια τους και δεν έκαναν τίποτε κι από την άλλη ευθύνες που ενέχουν και ποινικό κολασμό. Ευθύνες εγκληματικές έτσι κι αλλιώς…

«Ημουν μπροστά στο γεγονός» ξεκινά την κατάθεσή του ο 59χρονος Φ.Κ. που μέσα σε λίγες μόλις φράσεις περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι συνέβη εκείνο το μεσημεροαπόγευμα στην καρδιά της πόλης, την Ομόνοια.

«Ακουσα τζάμια να σπάνε, είδα κόσμο. Τα τζάμια τα σπάγανε εκείνη την ώρα οι απέξω, ο ιδιοκτήτης με κάνα δύο άλλους, με καρέκλες, τραπέζια και τον είδα να πετάει μια πέτρα προς τα μέσα, δεν ξέρω αν τον πέτυχε. Μόλις έφτασα μπροστά στο κοσμηματοπωλείο είδα το παιδί, τον Ζακ. Ηταν ήδη μέσα και προσπαθούσε με έναν πυροσβεστήρα να σπάσει την πόρτα, δεν ξέρω αν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, φαινόταν ότι όμως δεν ήταν καλά, σερνόταν και περπατούσε, δεν είχε σταθερό βήμα, δεν μπορώ να γνωρίζω όμως τους λόγους. Στη συνέχεια είδα το παιδί να προσπαθεί να βγει μπουσουλώντας μέσα από την τζαμαρία που είχε απομείνει, τον κλοτσήσανε πρώτα ο κύριος με το άσπρο πουκάμισο και μετά και ο ιδιοκτήτης, με πολύ δυνατές κλοτσιές στο κεφάλι, με αποτέλεσμα όπου ακουμπούσε το παιδί σκιζότανε και μάτωνε».

«Οι κλοτσιές στο κεφάλι ήταν πολύ δυνατές, όπως έφευγε δεξιά αριστερά από τις κλοτσιές χτύπαγε στα τζάμια που είχαν απομείνει στη βιτρίνα. Είχε αίματα παντού» κατέθεσε ο μάρτυρας, διαψεύδοντας τον κοσμηματοπώλη που στην απολογία του είπε ότι στην αρχή «του έριξα μια πέτρα για να τον τρομάξω» και στη συνέχεια, αν και είχε δει ότι «ο άνθρωπος παρέπαιε», από «αγανάκτηση και πόνο τον κλότσησα στο πρόσωπο για να μη βγει και φύγει».

«Σοκαρίστηκα αρχικά» συνεχίζει ο αυτόπτης μάρτυρας «και στη συνέχεια παρενέβην όπως φαίνεται και στο βίντεο, λέγοντάς τους “αφού τον πιάσατε γιατί συνεχίζετε; Θα τον σκοτώσετε”. Είχε μαζευτεί κόσμος ο οποίος απλά παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει και στη δική μου παρέμβαση ακούστηκε μια γυναίκα να φωνάζει “έλεος, αφήστε το παιδί, τι είναι αυτά που κάνετε;”. Ηρθαν αρχικά δύο μηχανές της αστυνομίας και αδειάσανε τον κόσμο δεξιά και αριστερά, το παιδί ήταν πεσμένο κάτω, πάνω στα γυαλιά, μέσα στα αίματα και κρατούσε με τα δυο χέρια του τον λαιμό του, δεν ξέρω αν ήταν τραυματισμένος στον λαιμό ή αν τα αίματα ήταν από άλλο τραύμα.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ του έδεσε το κεφάλι, πήγα να πάρω τη μηχανή μου και να φύγω γιατί είχα στεναχωρηθεί πολύ, άκουσα φωνές πάλι και κόσμο να τρέχει και επέστρεψα, είδα το παιδί μπρούμυτα και τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να του βάλουν τα χέρια στην πλάτη για να τον ακινητοποιήσουν. Δεν είδα να τον χτυπάνε, απλά είδα έναν αστυνομικό με πτυσσόμενο κλομπ ανοιχτό, δεν μπορώ να γνωρίζω αν το είχε χρησιμοποιήσει ή όχι. Πριν έρθουν οι αστυνομικοί, όσο ήταν πεσμένος έξω, το παιδί κράταγε ένα κουζινομάχαιρο, κάποιος από τους περαστικούς του το πήρε, το κόλλησε στην καρωτίδα του και του φώναζα “τώρα τι θα κάνεις, θα τον σφάξεις, είσαι με τα καλά σου;” μετά δεν ξέρω τι απέγινε το μαχαίρι. Δεν ξέρω πώς είχε βρεθεί αρχικά το μαχαίρι στα χέρια του, δεν είδα από πού το έπιασε ή το έβγαλε, δεν ξέρω πώς βρέθηκε. Η εικόνα που είχα εγώ και με στεναχώρησε πολύ ήταν ότι γενικά ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος, είτε συμμετείχε είτε όχι, υπήρχε από τη μια πλευρά απόλυτη απάθεια και από την άλλη ενεργή συμμετοχή».

Αυτά συνέβησαν… Τα κατέγραψαν τα βίντεο, τα λένε και οι μάρτυρες με συνείδηση…

Για τον Ζακ, που στην αρχή ήταν απλώς ένας «άγνωστος ληστής ο οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρήκε ανοιχτή (!) την πόρτα του κοσμηματοπωλείου κι όταν εγκλωβίστηκε προσπαθώντας να διαφύγει και χρησιμοποιώντας έναν πυροσβεστήρα έπεσε πάνω στην τζαμαρία με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του καθώς τα θραύσματα έπεσαν πάνω σε όλο του το σώμα».

Για τον Ζακ, που απέκτησε ταυτότητα μόλις την επόμενη ημέρα…

Και νέος μάρτυρας – μηνύσεις για βασανιστήρια

Δέκα ημέρες μετά τον τραγικό χαμό του Ζακ οι οικείοι του, γονείς, αδερφοί, ετοιμάζονται από αύριο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δικαίωση της μνήμης του…

Θα υποβάλουν μηνύσεις σε βάρος όλων όσοι εμπλέκονται στις αγριότητες που σημειώθηκαν. Θα ζητήσουν πρωτίστως την ποινική δίωξη των αστυνομικών, που έχουν καταγραφεί να χτυπάνε τον Ζακ, με το κλομπ και τα πόδια, πεσμένο κάτω κι ενώ έχει συλληφθεί να σέρνουν το ετοιμοθάνατο σώμα του, για βασανιστήρια… Νομικές κινήσεις θα κάνουν και σε βάρος όλων όσοι προσέβαλαν με τη συμπεριφορά τους ακόμη και τη μνήμη του παιδιού τους.

Την ίδια ώρα που η αστυνομία –τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– δεν είχε ενημερώσει τον ανακριτή εάν ολοκλήρωσε τον έλεγχο των αποτυπωμάτων στο περιβόητο μαχαίρι που πήγαινε από χέρι σε χέρι και, όπως έχει διαρρεύσει, δεν είχε τα αποτυπώματα του Ζακ, ένας ακόμη πολίτης ετοιμάζεται να καταθέσει την αλήθεια για όλα όσα συνέβησαν, καθώς τα περισσότερο που είχαν ειπωθεί τα πρώτα εικοσιτετράωρα ήταν ψευδή…

Και όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, η δικογραφία την οποία είχαν σχηματίσει οι αρχές δεν περιλάμβανε τίποτε από όσα συνέβησαν σε βάρος του Ζακ…

Δεν είχαν καν μιλήσει με τους υπαλλήλους γειτονικών καταστημάτων. Και ήταν ένας υπάλληλος του καταστήματος Βενέτη που ήρθε αργότερα να υποστηρίξει αυτό που έλεγαν από την αρχή οι φίλοι του Ζακ. Οτι είχε τρομάξει από έναν καβγά κι έψαχνε να κρυφτεί… Ετσι πρώτα είχε μπει στον Βενέτη και μετά στο κοσμηματοπωλείο.

Το χρονικό της ντροπής

Το άγνωστο θύμα ήταν ο Ζακ της καρδιάς της οικογένειας και των φίλων του. Η αντίστροφη μέτρηση για τις ραγδαίες αποκαλύψεις ξεκίνησε από μια ανάρτηση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου στο Facebook ο οποίος μιλούσε για άγρια δολοφονία του Ζακ, που επιτέλους αποκτούσε ταυτότητα, και τόνιζε ότι «δεν είχε μπει στο κατάστημα για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας στο απέναντι μαγαζί που καθόταν με παρέα».

Και μετά βγήκε το πρώτο φοβερό βίντεο του λιντσαρίσματος. Και τα πέπλα της χειρότερης ανομίας, που κρύβεται πίσω από τις «στολές» της δήθεν νοικοκυροσύνης αλλά και τις άλλες, των επίσημων ενστόλων , φρουρών της τάξης και της ηθικής, άρχισαν να πέφτουν ένα προς ένα…

Αποκαλύπτοντας μια αβάσταχτη νοσηρότητα που έγινε ποτάμι βίας και ξέσπασε εκτονώνοντας κτηνώδη ένστικτα πάνω στο ήδη τραυματισμένο κορμί ενός πανικοβλημένου, τρομοκρατημένου ανθρώπου… Τον χτυπούσαν ενώ ήταν μέσα στα αίματα και το κεφάλι του πάνω στα σπασμένα γυαλιά.

Ο Ζακ πλήρωσε με τον βαρβαρότερο τρόπο τη διαφορετικότητά του, για λόγους που μόνο τα ανθρώπινα όντα επιφυλάσσουν στην οργανωμένη ζούγκλα της κοινωνίας.

Πλήρωνε και πριν από το λιντσάρισμα και κατά τη διάρκεια και μετά, που είχε φύγει από τη ζωή… Ηταν ο επίδοξος ληστής, ο γκέι, ο πρεζάκιας, ο οροθετικός… Αγανακτισμένοι πολίτες και αστυνομία συνεργάστηκαν αγαστά… Οι πολίτες έσυραν πρώτοι τον χορό της απανθρωπιάς και η αστυνομία τους πήρε το μαντίλι.

Επειδή, όμως, για τον θάνατο του Ζακ δεν φταίει η κακή του ώρα…

Επειδή κανείς μπροστά σε μια τέτοια συλλογική βαρβαρότητα δεν μπορεί να σταθμίσει ποιος είναι ο μεγαλύτερος καταλογισμός, ο ηθικός ή ο ποινικός· επειδή αν δεν ήταν ο Ζακ αλλά ένας ανώνυμος από τους αποκαλούμενους από τη σοβαροφανή κοινωνία «περιθωριακούς»· επειδή αν δεν υπήρχαν τα βίντεο, η κουρτίνα της συγκάλυψης δεν θα είχε τραβηχτεί, ας δούμε γιατί λιντσαρίστηκε ο Ζακ… μέσα από πράξεις ή λόγια των ίδιων των δραστών.

Οι αστυνομικοί που του έριξαν τις τελευταίες κλοτσιές ακόμη δεν έχουν κληθεί σε απολογία… Οι αστυνομικοί που δεν ερεύνησαν το κοσμηματοπωλείο, που κράτησαν με γυμνό χέρι το μαχαίρι το οποίο είπαν ότι είχε μαζί του ο Ζακ, που δεν απέκλεισαν τον χώρο, που άφησαν τον κοσμηματοπώλη να καθαρίσει τα πάντα στον τόπο του εγκλήματος.

Ο ένας πολίτης, 73 χρονών άνθρωπος, είπε ότι «είχε πληγωθεί πολύ από τις κλοπές» που είχαν γίνει στο κατάστημά του και… παρασυρόμενος από το πλήθος έκανε ό,τι έκανε «γιατί ένιωθα πόνο ότι αυτός ο άνθρωπος πάει να μου κάνει κακό στο μαγαζί και στο σπίτι».

Ο έτερος πολίτης έκανε ό,τι έκανε γιατί έτσι του… αρέσει. Εκτόνωσε το ομοφοβικό του παραλήρημα στο σώμα του Ζακ. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και από το να αποθεώνει μέσω Facebook παρόμοιες κτηνωδίες από ομοϊδεάτες του, κορύφωσε τον… ανδρισμό του περνώντας από τον απλό «σχολιασμό» στην ενεργό δράση.

Είναι 55 ετών, κτηματομεσίτης και στέλεχος του ακροδεξιού χώρου, που μέχρι να καταφέρει λιντσάροντας τον Ζακ να γίνει κι αυτός «εμβληματικό πρόσωπο» στα μάτια των ομοίων του αποθέωνε με αισχρές αναρτήσεις στο Facebook κάθε ασχήμια σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών… Το ίδιο έκανε και με τον Ζακ. Οσο η αστυνομία τον έψαχνε, μετά βεβαίως τη δημοσιοποίηση του βίντεο, αυτός ταμπουρωμένος πίσω από την ανωνυμία έκανε ειρωνικά σχόλια…

Ενδεικτικά, σε μια από τις χυδαίες αναρτήσεις του, αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και προσπαθώντας να δικαιολογήσει το λιντσάρισμα, σχολίαζε: «Επρεπε να κάτσει και να τον γαμήσει ο Ζακ για να ησυχάσει».

Περιμένουμε να δούμε εάν στο τέλος της ανάκρισης οι δύο αυτοί άνθρωποι θα κατηγορούνται ακόμη μόνο για βαριές σωματικές βλάβες, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που τους άσκησε ο εισαγγελέας με βάση την πρώτη, λειψή δικογραφία της ντροπής, όπως επίσης και τι θα γίνει με τις αστυνομικές ευθύνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter