Ο λόγος στους προοδευτικούς πολίτες

Ο λόγος στους προοδευτικούς πολίτες

Κατά τη διαδικασία διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σημαντικό μεταξύ άλλων να συζητηθεί ενδελεχώς επάνω σε ποια επίδικα και με ποια πολιτικά εργαλεία θα μπορούσε να διαμορφωθεί και πάλι μια πλειοψηφική προοδευτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της έχει καταστήσει σαφές ποιο είναι το δικό της πλαίσιο δράσης και προτεραιοτήτων. Δημιουργεί μια νέα διαπλοκή με αδρά επιδοτούμενα μίντια και απευθείας αναθέσεις σε ημέτερα επιχειρηματικά συμφέροντα και προχωρά ακάθεκτη στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την περιστολή συνταγματικών δικαιωμάτων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκύπτουν στην παρούσα φάση δύο βασικά ζητούμενα: πρώτο, να ενισχύσει το περιεχόμενο της δικής του εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και, δεύτερο, να βρει τρόπους διασύνδεσης των εν εξελίξει κομματικών διαδικασιών διεύρυνσης και ανασυγκρότησής του με τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία και τις αγωνίες που εκφράζει ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης.

Ως προς το πρώτο ζητούμενο, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να εμπλουτίσει τα πολιτικά του εργαλεία από τη διεθνή εμπειρία, όπως για παράδειγμα από τη συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία αλλά και από τις πολιτικές που εμπεριέχονται σε σημαντικά διεθνή κείμενα της εποχής μας όπως ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

Σχετικά με το δεύτερο ζητούμενο, το σημαντικότερο σε αυτή την κρίσιμη για τη μετεξέλιξή του περίοδο είναι να αποφύγει την εσωστρέφεια

και την ιδεολογική περιχαράκωση. Οι εσωκομματικές ζυμώσεις και οι διαφορετικές πολιτικές διαδρομές είναι απαραίτητα στοιχεία για τη δημοκρατική

λειτουργία του κόμματος, όμως αν μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στη διακηρυγμένη πρόθεσή του για «γείωση» με τους κοινωνικούς φορείς και περαιτέρω σύνδεση με την εκλογική του βάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας πετύχει, εν μέσω δύσκολης πολιτικής συγκυρίας, τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στη συντηρητική παράταξη, ήρθε η ώρα να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο με την κοινωνία δίνοντας τον λόγο στους προοδευτικούς πολίτες. Να δημιουργήσει με τη συνδρομή και της ψηφιακής τεχνολογίας ανοιχτές ομάδες διαβούλευσης προκειμένου ο κόσμος της εργασίας, των επιστημών, της καινοτομίας, της τέχνης, της κοινωνίας των πολιτών και της οικολογίας να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις επάνω στα μεγάλα επίδικα της εποχής μας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία προς όφελος των πολλών.

Ο Δημήτρης Αγανίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter