Ο Μητσοτάκης χάρισε το Embraer στην Κύπρο και τους έγινε πονοκέφαλος!

Ο Μητσοτάκης χάρισε το Embraer στην Κύπρο και τους έγινε πονοκέφαλος!
Τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135, το οποίο δωρίζει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Με πολλές τυμπανοκρουσίες -περίπου πριν δύο χρόνια- η Ελλάδα, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χάρισε» στην Κύπρο και στον τότε πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το EMBRAER EMB-135, το παλαιό δηλαδή κυβερνητικό σκάφος για να πετάει πλέον με την κυπριακή σημαία.

«Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Να τονίσω και το πόσο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ο Πρόεδρος της Κύπρου να μπορεί να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει επάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή σημαία. Είναι κι αυτό μία ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135, το οποίο δωρίζει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

 

Το ελληνικό κράτος το είχε παραλάβει δωρεάν η Ελλάδα από την γαλλική αεροπορική εταιρεία Dassault και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη «…η ΕΑΒ, η οποία υπερέβαλε εαυτόν για να μπορούμε να έχουμε το αεροπλάνο ετοιμοπαράδοτο, με καινούριες δεξαμενές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια για να μπορείτε να πετάτε -ας πούμε- χωρίς στάση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες που είναι το πιο συνηθισμένο ταξίδι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε».

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μετά την παραλαβή του Falcon 7X που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τα υπηρεσιακά του (και όχι μόνον) ταξίδια, διέθετε τέσσερα κυβερνητικά αεροπλάνα και, ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η πώληση τουλάχιστον ενός από αυτά. Επειδή η πώληση κατέστη αδύνατη αποφασίστηκε η «δωρεάν» παραχώρησή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: «Happy Traveller» Μητσοτάκης: Ταξίδεψε σε επτά προορισμούς για προεκλογικούς λόγους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Έτσι λοιπόν από τη μία πλευρά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απαλλάχθηκε από το τεράστιο κόστος συντήρησης του αεροσκάφους, από την άλλη αυτό μετακινήθηκε στην Κύπρο. Και εκεί ξεκίνησε ένας πονοκέφαλος για την Κύπρο αφού το κόστος συντήρησης και οι βλάβες ήταν συνεχείς.

Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κύπρο και αποτελεί πηγή προστριβών και… πολιτικό θέμα! Ο λογαριασμός αναβάθμισης και συντήρησης μεγαλώνει συνέχεια ενώ η Λευκωσία προσπαθεί να βρει πόρους για να το καταστήσει απόλυτα ασφαλές ενώ σημειώνεται πως χρειάζεται «δεύτερο κύκλο επισκευών και αναβαθμίσεων προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες πτήσεις εκτός Ευρώπης».

Τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135, το οποίο δωρίζει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

 

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €4 εκατ. περίπου και περιλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης και αναβάθμισης του αεροπλάνου στην Πορτογαλία, ανταλλακτικά, εκπαίδευση του προσωπικού και μια δεύτερη αναβάθμιση που θα γίνει, προσεχώς, για να είναι σε θέση το προεδρικό αεροπλάνο να πραγματοποιεί και υπερατλαντικές πτήσεις.

Το αεροσκάφος έχει ήδη περάσει από εκτενή αναβάθμιση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία του εδόθη πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας αλλά μόνο για πτήσεις εντός Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Στην Όαση Σίβα ο Μητσοτάκης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με πρόσχημα επίσημη συνάντηση στο Κάιρο

Το κόστος αυτών των επισκευών και αναβαθμίσεων είναι που καλείται τώρα να καλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με την αντιπολίτευση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» να αντιδρά, ιδιαίτερα αφού πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται χαρακτηρίζονται «απόρρητα».

Πάντως όπως αποκαλύπτει ο Πολίτης, μέσα από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Άμυνας, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας αφού είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργικά έξοδα του αεροσκάφους Embraer Legacy, με σκοπό την εξέταση του ενδεχομένου αγοράς του, είχε διατυπώσει την άποψη ότι μια τέτοια απόφαση (αγοράς) κρινόταν ασύμφορη. Ακολούθως, ο πρώην υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, με χειρόγραφη σημείωσή του, έδωσε οδηγίες για μη εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς του κυβερνητικού αεροπλάνου της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Μισοθαμμένη παλέτα εντοπίστηκε στο ιδιόκτητο οικόπεδο – «Αγωνιώ μήπως βρεθεί βιολογικό υλικό» λέει συγγενής στο documentonews.gr

Ο Ανδρουλάκης, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Ισραήλ: Εξετάστηκαν μέσα στην εβδομάδα τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν – Το κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Champions League: Ρεάλ – Μπάγερν, το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών – Πώς πήραν την πρόκριση (Videos)

Υγεία SOS: Λωρίδα της γάζας τα νοσοκομεία – Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή

Σοκ: Ανώτερος Αξιωματικός της Πυροσβεστικής έδερνε τη σύντροφό του – Τον κατήγγειλε αλλά η ΕΛΑΣ… δεν τον βρίσκει

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter