Ο νεοφιλελεύθερος «Άγιος Βασίλης» φέρνει ακρίβεια στο εορταστικό τραπέζι

Ο νεοφιλελεύθερος «Άγιος Βασίλης» φέρνει ακρίβεια στο εορταστικό τραπέζι

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται «καλάθια Χριστουγέννων» και απειροελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις (κατώτερες εννοείται του πληθωρισμού), έχει φροντίσει εδώ πάνω από ένα χρόνο να τα έχει πάρει προκαταβολικά από τους πολίτες μέσω αύξησης της φορολογίας άμεσης και έμμεσης αλλά και μέσω των καρτέλ σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Οι αυξήσεις των τιμών ήδη πέραν του άμεσου υπερπλουτισμού των επιχειρήσεων αυξάνει και τα κρατικά έσοδα μέσω της φορολογίας αλλά και ιδιαίτερα της αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ. Να φανταστεί κανείς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα από 261 εκατ. ευρώ το 2022 θα φτάσει 2.555 εκατ. ευρώ το 2023 και 4.991 εκατ. ευρώ το 2024 ξετινάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Με απλά λόγια τα φτωχά καλάθια των Χριστουγέννων -που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν και παιχνίδια για να διαφημίσουν τον ευαίσθητο χαρακτήρα μιας κατά τα άλλα κυνικής κυβέρνησης- έχουν ήδη εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο και έχουν μπει στα κρατικά ταμεία ώστε να πάνε σε πλεονάσματα αλλά και σε απευθείας αναθέσεις ή απλά να οδηγηθούν στους ήδη έχοντες.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Αυτά τα Χριστούγεννα οι πολίτες θα χρειαστούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και δεν θα αρκεστούν στο να παίρνουν «φέτες» καρπούζι όπως είχε προτείνει ο Άρης Πορτοσάλτε.

Θα χρειαστεί ακριβώς να πάρουν μικρό καλάθι, να κόψουν έξοδα ή απλά να πάνε στη Λαϊκή Αγορά με ένα 20άρικο και με αυστηρή λίστα στα σούπερ μάρκετ.

Αλλά ακόμα και τα δώρα θα μειωθούν. Είτε με αγορές σε καταστήματα εισαγωγών «Made in China» είτε απλά με διαγραφές από τη λίστα.

Εξάλλου το πετρέλαιο θέρμανσης και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Στο επίπεδο της ακρίβειας λοιπόν ήδη στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και συγκεκριμένα οι χονδρικές τιμές παρουσιάζουν άνοδο τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το τρέχον έτος σε σχέση με το 2022 οι αυξήσεις στα έλαια και τα λίπη έφτασαν το 26%, στη ζάχαρη πάνω από 8% και στα γαλακτοκομικά στο 7%.

Εννοείται πως οι αυξήσεις πολλαπλασιάζονται στα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα της εποχής.

Αυξήσεις έχουμε και στα κρέατα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε εγχώριες παραγωγικές αλυσίδες, επηρεάζοντας τις τιμές του εορταστικού τραπεζιού που σίγουρα θα πρέπει να περιλάβει κρέας και πουλερικά.

Μετά και τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες σε συνδυασμό με τα μεταφορικά αλλά και με την αισχροκέρδεια οι αυξήσεις από λαχανικά και φρούτα έως το κρέας και τα λίπη αλλά και τα γλυκά είναι πολύ αρνητικές για το πορτοφόλι μιας οικογένειας.

Αν σκεφτεί κανείς πως συχνά, στα έτοιμα προϊόντα και ιδιαίτερα στα γλυκά και αρτοσκευάσματα μαζί με την αύξηση της τιμής μειώνεται και η ποσότητα (π.χ.  πάστες και γλυκά) η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Αύξηση του ΦΠΑ

Και βέβαια δεν έχουμε μιλήσει για το κύμα που θα μας έρθει μετά την έλευση του Άγιου Βασίλη αφού ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 24% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά.

Όλα αυτά μαζί με τις τιμές των ενοικίων δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που ανησυχεί την κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι πέραν της προπαγάνδας και της διαφήμισης πως χαρίζει καθρεφτάκια…

Γι’ αυτό χρειάζεται η προπαγάνδα μέσω των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα.

Εξάλλου η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της έχει εντάξει κάπου 211 εκατομμύρια για την προπαγάνδα! 

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: Σε αυτοσχέδιο ξύλινο σπίτι πέρασε τη νύχτα ο 82χρονος – «Δεν φεύγω από εδώ, δεν έχω να πάω πουθενά» (Video)

Κύρτσος: Τα τρία λάθη του Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Γλυπτά Παρθενώνα: Ερωτήματα για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί «εποικοδομητικών συζητήσεων»

Το ΕΣΥ πεθαίνει από το «εγώ» του Μητσοτάκη

Νέα επίθεση Σαμαρά στη διπλωματία Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά (Video)

Κασσελάκης για τον 82χρονο που έβγαλαν από το σπίτι του: «Κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400 εκατ. ευρώ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter