Ο Νετανιάχου διέταξε εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για «λουτρό αίματος»

Ο Νετανιάχου διέταξε εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για «λουτρό αίματος»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή την Παρασκευή, στον ισραηλινό στρατό να εκπονήσει ένα διττό σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, στη νότια Γάζα και τη συντριβή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς, την ώρα που η πίεση της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ αυξάνεται.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: «Όχι» Νετανιάχου στο σχέδιο της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς να εξοντώσουμε τη Χαμάς και να αφήσουμε τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα» και αυτό απαιτεί επίσης «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες», επισημαίνει το γραφείο του Νετανιάχου σε ένα δελτίο τύπου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίτερα μια φονική αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, της τελευταίας περιοχής του θύλακα όπου οι κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο, παρά τις επικρίσεις για την επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τις προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων, εάν ο ισραηλινός στρατός προωθηθεί στην πόλη.

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ απείλησε να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Μια τέτοια ενέργεια αναμένεται να κορυφώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχοι σε υπηρεσίες αρωγής ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους στο εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, με την ανθρωπιστική βοήθεια να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η Ουάσιγκτον είπε χθες πως δεν θα στηρίξει καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων και ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς ως «υπερβολική».

Τουλάχιστον 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σε έναν πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και έπιασαν 253 ομήρους στο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πως δεν μπορούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερες περιοχές, επειδή ισραηλινά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στον βορρά, και προσθέτουν ότι η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον θύλακα δεν επαρκεί για όλους. «Όλα τα καταφύγιά μας πλημμυρίζουν από κόσμο και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλους» δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για νέα ανακωχή στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter