Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για νέα ανακωχή στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για νέα ανακωχή στη Γάζα

Σε εξέλιξη είναι η νέα περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα συνομιλίες με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, την οποία αναμένεται να πιέσει για την κήρυξη νέας ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν βρισκόταν την Τρίτη στην Αίγυπτο και το Κατάρ, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τις δυο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, στο Κάιρο και στη Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο,  η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε «αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «συνολικά θετική» την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια».

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Μοσάντ αναφέρει πως η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που τη «μελετά διεξοδικά».

Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον  Μπλίνκεν σήμερα, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: «Ναι» της Χαμάς σε σχέδιο εκεχειρίας – Ο ρόλος κλειδί του Κατάρ

Ισραήλ: 31 όμηροι είναι νεκροί – Στη Γάζα σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί που συνόδευαν ανθρωπιστική βοήθεια

Γερμανία: «Εξτρεμιστική» η Νεολαία του ακροδεξιού κόμματος AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Nέο δόγμα Μπάιντεν για αντι-ιρανική Μέση Ανατολή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter