Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ιταλία – Διεργασίες στους ευρωσοσιαλιστές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ιταλία – Διεργασίες στους ευρωσοσιαλιστές

Οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές είναι έντονες σε όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, στις οποίες συσπειρώνονται οι ευρωβουλευτές. Σε αυτή φάση βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εσωτερικές διαδικασίες τους για την ανάδειξη του λεγόμενου «κορυφαίου υποψηφίου» τους ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission). Στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επελέγη ήδη ο υποψήφιός τους ενώ στους ευρωσοσιαλιστές, οι διαδικασίες είναι εν εξελίξει. Ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές αλλά ο προβληματισμός είναι διάχυτος με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρώπη η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές της ΕΕ ενισχύεται.

Ετοιμάζει τις βαλίτσες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για την Ιταλία, όπου στις 2 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το Εκλογικό Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ( Party of European Socialists-PES ). Οι εκπρόσωποι στο Συνέδριο θα εκλέξουν τον κοινό υποψήφιο (spitzenkandidat) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και θα υιοθετήσουν το εκλογικό μανιφέστο του PES. Στο πλαίσιο του Εκλογικού Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στη Ρώμη, θα οργανωθεί μια συνάντηση ηγετών και μια συνάντηση της Προεδρίας του PES. Καθόλου τυχαίο, ενόψει ευρωεκλογών, η επιλογή της Ρώμης, της πόλης όπου υπογράφηκαν το 1957 οι συνθήκες ( Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα -ΕΟΚ και Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας -ΕURATOM) το 1957 οι οποίες υπήρξαν προάγγελος της ΕΕ.

Πάντως, στο Εκλογικό Συνέδριο του PES στη Ρώμη, θα παρουσιαστεί η υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου σοσιαλδημοκράτη Νίκολας Σμιτ, ο οποίος είναι Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και ήδη έχει εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη από τα μέλη του PES για να εκλεγεί ως κοινός υποψήφιος του PES για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενόψει των ευρωεκλογών οι ευρωσοσιαλιστές θεωρούν ότι το μείζον αυτή την περίοδο είναι να υπάρξει ασπίδα απέναντι στην ακροδεξιά. Οπως πρόσφατα επεσήμανε ο πρόεδρος του PES και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν , «θα συναντηθούμε στη Ρώμη σε μια κρίσιμη στιγμή, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πώς η ακροδεξιά γίνεται πιο σίγουρη και ορατή. Σε όλη την Ευρώπη τους βλέπουμε να αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης. Στη Ρώμη, αντιμετωπίζουμε αυτήν την απειλή για την Ευρώπη. Ξεκαθαρίζουμε ότι η οικογένειά μας προσφέρει μια προοδευτική εναλλακτική».

Η υποψηφιότητα του Νίκολας Σμιτ υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων και από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα κόμματα και οργανώσεις που τον στήριξαν επίσημα για κοινό υποψήφιο του PES είναι: SPÖ Αυστρία, PS Βέλγιο, Vooruit βέλγιο, SDP Κροατία, SDP Φινλανδία, PS Γαλλία, SPD Γερμανία, ΠΑΣΟΚ Ελλάδα, MSZP Ουγγαρία, DK Ουγγαρία, PD Ιταλία, PSI Ιταλία, Saskana Λετονία, LSAP Λουξεμβούργο, PvdA Ολλανδία, Lewica Πολωνία, PS Πορτογαλία, PSD Ρουμανία, PSOE Ισπανία, SAP Σουηδία, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , Ομάδα PES στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, Γυναίκες PES, Νέοι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ( Young European Socialists -YES), Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών (Foundation for European Progressive Studies -FEPS).

Διεργασίες υπήρξαν και στα κόμματα της Αριστεράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ( Party of the European Left ) παρουσιάστηκε ήδη κατά την εκλογική Γενική Συνέλευση του κόμματος στις 24-25 Φεβρουαρίου 2024 στη Λιουμπλιάνα Σλοβενίας. O Αυστριακός Βάλτερ Μπάιερ επελέγη από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως κορυφαίος υποψήφιος. Πρώην πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «transform! Europe network», ο Βάλτερ Μπάιερ, με αφορμή τις ευρωεκλογές, είχε επισημάνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί η σφυρηλάτηση κοινωνικών συμμαχιών με επίκεντρο ζητήματα προστασίας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ακρίβειας , στέγης, ειρήνης και ανάπτυξης δημοκρατικών αγώνων κατά του φασισμού.

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε, που για τις ευρωεκλογές του 2014, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο 4ο Συνέδριό του (13-15 Δεκεμβρίου 2013) στη Μαδρίτη είχε επιλέξει τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ως κορυφαίο υποψήφιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με συνθήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα και οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ, συστήθηκε ηχηρά τότε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Ελληνας πολιτικός Αλέξης Τσίπρας που λίγο αργότερα θα γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο πρώτος προερχόμενος από κόμμα της Αριστεράς στη χώρα μας.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς , στο οποίο είναι ενταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει σήμερα ψηλά στην ατζέντα των ευρωεκλογών τα ζητήματα της ακρίβειας, της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και τη δημιουργία ενός μετώπου κατά της ακροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τον… Εμίλ Ζολά κατά Μητσοτάκη

Ο… πασόκος Κοπέρνικος

Φοβάται ντόμινο εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης

«Κρυπτόμενος αρχηγός» ο Νίκος Ανδρουλάκης – Αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Προεκλογική εκστρατεία Ανδρουλάκη με λεφτά της ΕΕ

Κομπίνα Ανδρουλάκη με ευρωπαϊκά κονδύλια: Το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά για την ταμπακιέρα και στοχοποιεί εκ νέου Βαξεβάνη και Documento

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter