Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε …σοσιαλδημοκρατικό σλάλομ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε …σοσιαλδημοκρατικό σλάλομ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

Ένα γεμάτο διήμερο όχι μόνο επαφών αλλά και …σοσιαλδημοκρατικών διεργασιών διανύει σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (17.1.2021) , ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την ώρα την εκλογής του ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ ο και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πάψει να βάζει στο ζύγι τα υπέρ και τα κατά της απόφασής του να κρατήσει την έδρα του στις Βρυξέλλες, μέχρι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές και να γίνει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων δεν έχει οδηγήσει στο να αλλάξει προσώρας ο προγραμματισμός της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. Εχει επιλέξει να δώσει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην επιθυμία των στελεχών και μελών του ΚΙΝΑΛ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ . Εμφανίζει σαν στόχο που αιωρείται επικοινωνιακά πλέον παντού στην Ελλάδα από τους ΚΙΝΑΛίτες για την δημιουργία σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εστω και σε …κάποιο βάθος χρόνου. Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη (Αlpha tv) μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αξιοποιεί την ευρωβουλευτική ιδιότητα πολλαπλώς. Δεν τη χρησιμοποιεί μόνο για ενίσχυση της αρχηγικής εικόνας του και της ακτινοβολίας του κόμματός του, ως επίσημου εκπροσώπου της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Εντάσσει το αξίωμα του ευρωβουλευτή και στο πλάνο των εσωκομματικών λειτουργιών που ξεκίνησαν ήδη από την αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού της Χαριλάου Τρικούπη στην ελληνική βουλή με την ανάθεση ρόλων και αρμοδιοτήτων σε στελέχη-βουλευτές όλων των “τάσεων” σχετικά ισόρροπα. Η διεκδίκηση από την Εύα Καϊλή μιας κορυφαίας θέσης στο ευρωκοινοβούλιο , ρίχνει τα κομματικά φώτα πάνω στην ελληνίδα ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ που προωθείται για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Και στη σκιά μένει η κομματική πλάστιγγα που γέρνει προς την εκσυγχρονιστική πτέρυγα. Η Εύα Καϊλή στήριξε ανοιχτά και έντονα την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και αποκτά τα ηνία για την εδραίωσή της ως στελέχους αιχμής στην Ευρώπη ενώ αναδύεται πιο ηγεμονικά στους κόλπους βενιζελικών, φιλοΝΔ της Χαριλάου Τρικούπη και στελεχών της σημιτικής γραμμής στην Ελλάδα. Ομως, στο παιχνίδι των ισορροπιών μπορεί να βρεθεί να έχει δίπλα της στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου, όχι απλώς έναν παπανδρεϊκό, αλλά έναν Παπανδρέου, τον οικονομολόγο, συγγραφέα και αδελφό του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο. Όταν έρθει η ώρα να παραδώσει την έδρα του στην ευρωβουλή ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει, εφόσον θέλει, ως πρώτος επιλαχών ο Νίκος Παπανδρέου (επόμενος είναι ο Γιώργος Καμίνης). Οι εσωκομματικές διεργασίες έχουν φουντώσει, ενώ παράλληλα, το εκλογικό πεδίο της Α΄ Θεσσαλονίκης αποκτά νέο ενδιαφέρον, με την ανάδειξη της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία του ευρωκοινοβουλίου για το δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να δώσει το “παρών” στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων αυτή την περίοδο, κατά την οποία η γαλλική κυβέρνηση που αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ αναπτύσσει το σχέδιό της για την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τα ενεργειακά έως την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων των κρατών-μελών. Δεν είναι μόνο ότι ήθελε να τιμήσει με την παρουσία του σε εκδήλωση μνήμης το απόγευμα της Δευτέρας (17.1.2022), τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που έφυγε από την ζωή πριν από μια εβδομάδα. Είναι μέρες με έντονες διαβουλεύσεις και κοινοβουλευτικές μάχες. Την Τετάρτη (19.1.2021) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ θα γίνει και συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα ζητήματα των τιμών της ενέργειας και της ασφάλειας/άμυνας, πέραν εκείνων της πανδημίας. Στο μεταξύ, την Τρίτη (18.1.2021) θα διεξαχθεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, με επικρατέστερη μεταξύ των υποψηφίων την 42χρονη ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μετσόλα που προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – έχουν θέσει επίσης υποψηφιότητα από τους Πράσινους η 50χρονη ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Αλίς Μπά Κούνκε, από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές ο 57χρονος ευρωβουλευτής από την Πολωνία Κόσμα Ζλοτόφσκι, από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η 48χρονη ευρωβουλευτής του Unidas Podemos από την Ισπανία Σίρα Ρέγκο, υποψήφια της ομάδας της Αριστεράς The Left-GUE/NLG για την προεδρία του Ε.Κ . Την επομένη στο Στρασβούργο θα διεξαχθούν εκλογές για τις αντιπροεδρίες στο ευρωκοινοβούλιο. Εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχουν προταθεί πέντε υποψήφιοι ευρωβουλευτές που προέρχονται από Ελλάδα (Εύα Καϊλή), Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστρία. Οι αντιπρόεδροι είναι συνολικά 14. Αναμένεται να εκλεγούν και οι πέντε της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ ελληνικό ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα για την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που διεκδικεί την επανεκλογή του εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς στη θέση του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη (20.1.2022) οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη τα ονόματα των στελεχών που θα αποτελούν τον στενό ηγετικό πυρήνα και με επικοινωνιακή αιχμή. Σύμφωαν με διαρροές, τη θέση του εκπροσώπου τύπου θα αναλάβει ο νομικός και μέχρι πρότινος Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος. Μεταξύ άλλων, θα ορισθεί για τη θέση του Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής ο Πάνος Βλάχος ενώ καίρια θέση, στο επιτελείο του προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα έχει και ο Βασίλης Πανάγου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter