O Πουτζδεμόν θέλει να γίνει και πάλι πρόεδρος της Καταλονίας

O Πουτζδεμόν θέλει να γίνει και πάλι πρόεδρος της Καταλονίας
Διαδηλωτές κρατούν μια αφίσα του πρώην περιφερειακού προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ο αυτονομιστής ηγέτης εξακολουθεί να καταζητείται από τους Ισπανούς εισαγγελείς, αλλά ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του χάρη στο αμφιλεγόμενο καταλανικό νομοσχέδιο περί αμνηστίας.

Ο Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε την Πέμπτη την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Καταλονίας στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.

“Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του καταλανικού κοινοβουλίου”, δήλωσε ο Πουτζδεμόν, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τους θεσμούς της χώρας μας πάνω από όλα τα άλλα πράγματα”.

Ο Πουτζδεμόν ήταν ήδη πρόεδρος της περιφέρειας μεταξύ 2016 και 2017, όταν ηγήθηκε της προσπάθειας για τη διοργάνωση ενός παράνομου δημοψηφίσματος για να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητη δημοκρατία. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, οι ισπανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ίδιου και άλλων αυτονομιστών ηγετών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την αυτοδιάθεση, γεγονός που τον ώθησε να διαφύγει στο Βέλγιο, όπου ζει έκτοτε.

Ο Πουτζδεμόν έκανε την ανακοίνωσή του από το γαλλικό χωριό Elne, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα. Αν και εξακολουθεί να καταδιώκεται από τους Ισπανούς εισαγγελείς και επί του παρόντος αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τρομοκρατία, ο αυτονομιστής ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί καταλανικής αμνηστίας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα του επιτρέψει να επιστρέψει εγκαίρως στην πατρίδα του για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

“Σήμερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή μου”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία εάν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας για να ορκιστεί πρόεδρος της περιοχής. “Θα εγκαταλείψω οριστικά την εξορία για να παραστώ στην ολομέλεια και να ζητήσω αυτοπροσώπως την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου”.

Αβέβαιος νικητής

Η νίκη του Πουτζδεμόν στις περιφερειακές εκλογές κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρώην υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα, προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις και δεν είναι σαφές αν τα εκατομμύρια που τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, το 2017 θα κινηθούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του για ανώτερα αξιώματα. Ο αυτονομιστής ηγέτης ήταν τελευταία φορά υποψήφιος για την ηγεσία της Καταλονίας το 2021- τότε, το κόμμα του Junts κατέλαβε την τρίτη θέση.

Πουτζδεμόν

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πουτζδεμόν έθεσε το ενδεχόμενο να ενωθούν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και να κατέλθουν σε συνασπισμό – πιθανότατα υπό την ηγεσία του. “Δεν θα σταματήσω ποτέ να ζητώ ενότητα”, είπε. “Η χώρα μας ποτέ δεν ωφελήθηκε όταν πορευόμασταν μόνοι μας”.

Η πρόταση είναι απίθανο να καταλήξει κάπου. Ο Πουτζδεμόν έχει επιτεθεί συστηματικά στο κυβερνών κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας για την προθυμία του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη, και ο σημερινός πρόεδρος της Καταλονίας Pere Aragonès δεν έχει υποδείξει ότι θα ήταν πρόθυμος να παίξει το δεύτερο βιολί στον προκάτοχό του.

Ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι πέρασε πολλές ώρες συζητώντας αν θα κατέβει στις εκλογές αυτές ή στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου Ιουνίου, οι οποίες, όπως είπε, είναι εξίσου κρίσιμες για το μέλλον της περιοχής. Τελικά αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην Καταλονία επειδή αισθάνθηκε την ανάγκη να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία από την οποία είχε απομακρυνθεί μετά την ψηφοφορία του 2017 για την ανεξαρτησία.

Ο Πουτζδεμόν χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές ως ένα de facto δημοψήφισμα για το αν η Καταλονία θα πρέπει να είναι ένα “μη λειτουργικό” τμήμα της Ισπανίας ή “ένα ανεξάρτητο έθνος”. Επανέλαβε ότι “δεν έχει παραιτηθεί από τίποτα” και ότι διατηρεί “τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μας”.

Η ανακοίνωση του Πουτζδεμόν έρχεται μόλις μία εβδομάδα αφότου η κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο αμνηστίας της κυβέρνησης Σάντσεθ. Η νομοθεσία βρίσκεται τώρα στα χέρια της Γερουσίας της χώρας και δεν αναμένεται να εγκριθεί πλήρως πριν από τον Μάιο. Δεδομένου ότι το κείμενο θα προσβληθεί αναμφίβολα στα δικαστήρια, δεν είναι σαφές αν ο Πουτζδεμόν θα μπορέσει πραγματικά να επιστρέψει με ασφάλεια στην Καταλονία σύντομα ή αν θα συνεχίσει να κινδυνεύει να συλληφθεί μόλις πατήσει ισπανικό έδαφος.

Πηγή: Politico / He’s running: Puigdemont wants to be president of Catalonia — again

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Drone καταδίωξε και σκότωσε εν ψυχρώ αμάχους – Προσοχή σκληρές εικόνες

Η Μελόνι έκρυψε το κεφάλι της μέσα στο σακάκι και έγινε viral (Video)

Corriere della Sera: «Έλαβε το εγκεφαλικό εμφύτευμα του Μασκ και παίζει σκάκι με τη σκέψη»

Συνελήφθη ο Ρομπίνιο – Θα εκτίσει ποινή 9 ετών για υπόθεση βιασμού

Από Βρυξέλλες μέχρι Αθήνα τα σκάνδαλα της Ούρσουλας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter