Ο πρωθυπουργός με το παράνομο πόθεν έσχες μίλησε και πάλι για «επιθέσεις» στη σύζυγό του

Ο πρωθυπουργός της υποκρισίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την Δευτέρα το βράδυ συνέντευξη –και- στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Μια συνέντευξη για την οποία θα μπορούσαν να γραφτούν πάρα πολλά. Ήταν άλλωστε μια συνέντευξη όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ανερυθρίαστα πως «ήμουν συνεπής και αυτά τα οποία είπα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα έκανα», ενώ λίγο νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στίχο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου προκειμένου να πείσει τους νέους να τον ψηφίσουν.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ψέματα, ή μας προκαλεί αμηχανία με την απελπισμένη προσπάθειά του να προσποιηθεί τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, δεν αποτελεί είδηση. Αυτό που είναι είδηση όμως, είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε «επιθέσεις» που έγιναν στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Και το έπραξε αυτό γνωρίζοντας καλά πως οι συγκεκριμένες «επιθέσεις», αφορούν υπόθεση η οποία σε μια κανονική χώρα θα μπορούσε ακόμη και να έχει στείλει τον ίδιο και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη φυλακή. Κι αυτό δεν είναι υπερβολικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εγώ ένα πράγμα το οποίο δύσκολα μπορώ να καταπιώ είναι οι προσωπικές επιθέσεις οι οποίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Είναι κάτι το οποίο δεν το καταπίνω εύκολα. Παρά ταύτα, πρέπει να το αφήσω στην άκρη, διότι πολιτική κάνουμε». Μεγαλόψυχος. Αυτές οι «επιθέσεις» που δεν μπορεί να καταπιεί ο πρωθυπουργός, αφορούν ως γνωστόν δημοσιεύματα του Documento αναφορικά με το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες. Ή μάλλον για το παράνομο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες.

Η παρανομία

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documento, στο φορολογικό έτος 2016, το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε για το φορολογικό έτος 2016 πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι –ήταν υπόχρεη δήλωσης πόθεν έσχες εξαιτίας της πολιτικής ιδιότητας του συζύγου της-, μεταβίβασε το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το περίφημο σπίτι του Βολταίρου. Αυτό ήταν ψευδές.

Κι αυτό γιατί όπως αποκάλυψε το Documento –βασιζόμενο σε δημόσια έγγραφα του γαλλικού κράτους-, η επίμαχη μεταβίβαση δεν πραγματοποιήθηκε το 2016 αλλά στις 20 Δεκεμβρίου του 2020. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συνέχιζε να κατέχει το 95% των μετοχών στη συγκεκριμένη εταιρεία. Κι έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου 2020 οι συγκεκριμένες μετοχές μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και η οποία επίσης ανήκει στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τον ετεροθαλή αδελφό της.

Δεν είναι μόνο ότι επί τέσσερα χρόνια υπέβαλε ψευδές πόθεν έσχες. Είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παραβίασαν κατάφωρα το νόμο. Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει από το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3213/2003, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται μεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Άρα, και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, αυτή η παραβίαση του νόμου στην οποία υπέπεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος, «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ».

Αυτές είναι οι «επιθέσεις» που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει πιαστεί να παρανομεί επί τέσσερα χρόνια κι αυτός προσπαθεί να πείσει το ακροατήριό του, ότι αυτά τα δημοσιεύματα του Documento ήταν… σεξιστικά. Στόχευαν να «χτυπήσουν» τον ίδιο μέσω της συζύγου του. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι όμως δεν είναι απλά η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι αυτή η ιδιότητά της. Αντιθέτως, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ). Πρόκειται για διεθνή ορολογία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα και τα παρένθετα αυτών, όπως οι σύζυγοί τους και έχει στόχο τον περαιτέρω έλεγχό τους από δημόσιους φορείς.

Γιατί όμως να τα αναφέρει όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;. Γιατί να απαντήσει επί της ουσίας; Τον ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος –έστω τηλεπαρουσιαστής ανάλαφρου talk show όπως ο Γρηγόρης Αρναούτογλου- γιατί παρανομούσε επί τέσσερα χρόνια; Όχι βέβαια. Ποιος να τον ρωτήσει στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα;

Κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατορθώνει εδώ και χρόνια να μην έχει δώσει ποτέ μια ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με το γιατί παραβίασε τον νόμο. Εδώ και χρόνια επικαλείται μονότονα «επιθέσεις» προς τη σύζυγό του, χωρίς το κοινό να γνωρίζει καν σε τι αναφέρεται. Αρκείται απλά να καταγγέλλει ως σεξιστικά τα πλήρως τεκμηριωμένα δημοσιεύματα του Documento, ενώ είναι αυτός που προκειμένου να μην απαντήσει στις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν στη συγκεκριμένη υπόθεση, της αποδίδει απλά την ιδιότητα της συζύγου. Όταν πρόκειται για το παράνομο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είναι πλέον η επιτυχημένη και αυτόφωτη επιχειρηματίας, όπως παρουσιάζεται από τα συστημικά ΜΜΕ. Τότε είναι απλά η γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Πόθεν έσχες σκάνδαλο: Αναφορά για έλεγχο αυτών που «καθάρισαν» τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το «ελεγμένο» πόθεν έσχες του για την έπαυλη στην Τήνο

Κρύβουν τα συζυγικά πόθεν έσχες;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχθηκε πως το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε παράνομο πόθεν έσχες!

Ο Μητσοτάκης «τακτοποίησε» στα μουλωχτά το σπίτι του Βολταίρου