Ο Μητσοτάκης «τακτοποίησε» στα μουλωχτά το σπίτι του Βολταίρου

Ο Μητσοτάκης «τακτοποίησε» στα μουλωχτά το σπίτι του Βολταίρου

Η οικογένεια Μητσοτάκη απέκρυπτε περιουσιακό στοιχείο της τα τελευταία τρία χρόνια και πλέον το ομολογεί.

Οπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2020, η σύζυγός του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετέχει στην εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία αποτελεί μέτοχο της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων SCI Personal Ventures η οποία έχει πάψει –παρανόμως– να εμφανίζεται στο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες από το 2016 και στην οποία ανήκει το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου στο πανάκριβο 2ο Διαμέρισμα του Παρισιού.

Βέβαια, παρότι η παρανομία στο πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πασιφανής και αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής αρχειοθέτησε σκανδαλωδώς σχετική καταγγελία του Παύλου Πολάκη βασισμένη στις αποκαλύψεις του Documento.

Το σκανδαλώδες της αρχειοθέτησης προκύπτει ασφαλώς και από το γεγονός ότι η ΝΔ, αντί να πανηγυρίζει όπως θα αναμενόταν, διατηρεί την πληροφορία κρυφή, προφανώς ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο η επιτροπή της Βουλής να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά και να εξηγήσει τα επιχειρήματα με τα οποία αρχειοθετήθηκε η καταγγελία του Παύλ. Πολάκη.

Επί της ουσίας, πάντως, στη φετινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους ο Κυρ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μ. Γκραμπόφσκι εμφανίζουν πρώτη φορά τη συμμετοχή της δεύτερης στην εταιρεία MGPG. Μόνο που δεν πρόκειται για άγνωστη εταιρεία.

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, η συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτήτες της οποίας είναι η Μ. Γκραμπόφσκι και ο ετεροθαλής αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης, αποτελεί τη μέτοχο της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων SCI Personal Ventures (έχει 999 μετοχές σε σύνολο 1.000). Η εν λόγω εταιρεία, που επίσης είχε μοναδικούς εταίρους τη Μ. Γκραμπόφσκι και τον αδερφό της, ήταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι.

Δήλωσαν την εταιρεία μετά τις αποκαλύψεις

Πάντως στις 20 Νοεμβρίου 2020 το σύνολο των μετοχών της SCI μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ. Με άλλα λόγια, η περιουσία της γαλλικής εταιρείας μεταβιβάστηκε πάλι στη Μ. Γκραμπόφσκι και στον αδερφό της.

Ολα αυτά ενώ το πρωθυπουργικό ζεύγος παρανομούσε, αφού η κατοχή μετοχών σε εταιρεία του εξωτερικού απαγορεύεται βάσει νόμου. Όπως παράνομο ήταν και το ότι το ζεύγος Μητσοτάκη υποβάλλει από το 2016 ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες, όπως έχει αποκαλύψει το Documento με σειρά δημοσιευμάτων του.

Η πίεση από τα δημοσιεύματα ήταν άλλωστε και ο λόγος που Κυριάκος και Μ. Μητσοτάκη αναγκάστηκαν να περιλάβουν στη φετινή δήλωσή τους ότι η πρωθυπουργική σύζυγος κατέχει το 83,33% των μετοχών της MGPG. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει τροποποίησης του καταστατικού της εταιρείας MGPG Investment Consulting IKE, που δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021, η συμμετοχή της Μ. Γκραμπόφσκι ανέρχεται πλέον σε 66,67%.

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, το πρωθυπουργικό ζεύγος υποβάλλει από το φορολογικό έτος 2016 ψευδές πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2017 (φορολογικό έτος 2016) δηλώθηκε ότι η συμμετοχή της Μ. Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures –η σύζυγος του πρωθυπουργού κατείχε το 95% των μετοχών και ο αδερφός της το υπόλοιπο 5%– μεταβιβάστηκε δωρεάν, ενώ η επίμαχη εταιρική συμμετοχή εξαφανίζεται από τις επόμενες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Σύμφωνα με το καταστατικό της SCI Personal Ventures –είναι δημοσιευμένο στο γαλλικό εμπορικό μητρώο–, η Μ. Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει ως φυσικό πρόσωπο το 95% των μετοχών της εταιρείας έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Είναι σαφές ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ψευδώς στο πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος 2016 ότι η Μ. Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το ποσοστό των μετοχών που κατείχε στην SCI Personal Ventures.

Επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του γαλλικού εμπορικού μητρώου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι μέτοχοι της εταιρείας σήμερα είναι η MGPG Investment Consulting IKE και ο Γ. Παπαζήσης, ενώ ως διευθύντρια της εταιρείας εξακολουθεί να εμφανίζεται η Μ. Γκραμπόφσκι, παρότι η ίδια διατείνεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίμαχη γαλλική εταιρεία.

Οπως προκύπτει από το ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η MGPG Investment Consulting Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Δύο ημέρες δηλαδή προτού δημοσιευτεί στο γαλλικό εμπορικό μητρώο το επίμαχο καταστατικό της SCI Personal Ventures.

Οι μέτοχοι της ελληνικής MGPG Investment Consulting είναι τα εξής δύο φυσικά πρόσωπα: η Μ. Γκραμπόφσκι και ο Γ. Παπαζήσης. Με άλλα λόγια, η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδερφός της μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στην SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία η οποία τους ανήκει.

Οι τακτοποιήσεις πόθεν έσχες και η πισίνα που… μίκρυνε

Από τη δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού προκύπτουν όμως μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Οπως φαίνεται, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε σειρά πράξεων τακτοποίησης που αφορούν έξι από τα 40 ακίνητα που διαθέτει. Ρύθμισε έτσι εκκρεμότητες για οικήματα στη Γλυφάδα. Σε ένα εξ αυτών, το οποίο ανήκε στους γονείς του και –κατά τις πληροφορίες– πωλήθηκε πρόσφατα σε Ισραηλινό, η πισίνα στην τελευταία δήλωση πόθεν έσχες μίκρυνε κατά 29,08 τ.μ., αφού στη δήλωση για το έτος χρήσης 2020 παρουσιάζεται 72,17 τ.μ. και στην αμέσως προηγούμενη 101,25 τ.μ.

Στην τελευταία δήλωση ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τέσσερα επιπλέον ακίνητα. Ολα έχουν έδρα τη Γλυφάδα, με τουλάχιστον το ένα εξ αυτών να σχετίζεται με μονοκατοικία που έχει επιφάνεια κύριων χώρων 169,30 τ.μ., κατασκευάστηκε το 2008 και αποκτήθηκε το 2009. Το ίδιο ακίνητο στις προηγούμενες δηλώσεις παρουσίαζε επιφάνεια βοηθητικών χώρων 173,4 τ.μ., ενώ στην τελευταία δήλωση για το οικονομικό έτος 2020 στη συγκεκριμένη κατηγορία αναγράφεται: 0,00. Μεταξύ άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζει πρώτη φορά στη δήλωσή του υπόγειο διαμέρισμα που χτίστηκε το 2008 και αποκτήθηκε το 2009, ενώ έχει 119,53 τ.μ. επιφάνεια κύριων χώρων και 58,51 τ.μ. επιφάνεια βοηθητικών χώρων. Το άθροισμα των δύο αυτών κατηγοριών προσιδιάζει στα 173,4 τ.μ. που «εξαφανίστηκαν» στην τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού, αφού ανέρχονται σε 178,04 τ.μ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίζει τρεις νέες αποθήκες, με δύο εξ αυτών να κατασκευάζονται μεταγενέστερα από το έτος κτήσης τους. Η πρώτη είναι ισόγεια με επιφάνεια εδάφους 3,42 τ.μ., χτίστηκε το 2011 αλλά αποκτήθηκε το 2009. Η δεύτερη είναι εξίσου ισόγεια, με «0,00 τ.μ.» επιφάνεια εδάφους και 15,53 τ.μ. επιφάνεια κύριων χώρων, ενώ χτίστηκε το 2011 αλλά αποκτήθηκε το 2009. Η τρίτη είναι υπόγεια, εμφανίζει μόνο 11,43 τ.μ. επιφάνεια βοηθητικών χώρων και φτιάχτηκε το 1955, ενώ αποκτήθηκε το 2009.

Για όλα τα ακίνητα στη Γλυφάδα ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε τακτοποιήσεις βάσει του ν. 4495/2017. Αραγε τι είδους τακτοποιήσεις είναι αυτές από τον πρωθυπουργό; Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές; Πώς γίνεται να κατασκευάστηκαν δύο αποθήκες μεταγενέστερα από τον χρόνο κτήσης τους και να μην ήταν δηλωμένες τόσα χρόνια;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter