Ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε ανάπτυξη 16% σε σύγκριση με περίοδο απόλυτου lockdown – Σε νέα υψηλά το δημόσιο χρέος

Ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε ανάπτυξη 16% σε σύγκριση με περίοδο απόλυτου lockdown – Σε νέα υψηλά το δημόσιο χρέος

Αύξηση κατά 16,2% παρουσίασε το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών σε σχέση με τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη του πολύ κακού β’ τριμήνου 2020 όπου βέβαια η χώρα βρισκόταν υπό απόλυτο lockdown, κάτι που έκρυψε στις διθυραμβικές ανακοινώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, με βάση τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε, μεταξύ β’ τριμήνου 2021 και β’ τριμήνου 2020:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 13,2% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%.
– Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,1% και τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 28,8%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 19,7% και τις εισαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 35,2%.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για υψηλή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο 2021 δεν αποτέλεσαν έκπληξη για το υπουργείο Οικονομικών καθώς πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, ενημερωμένος από τις στατιστικές αρχές, τις είχε ουσιαστικά προεξοφλήσει.

Μιλώντας σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι δείχνουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «καλύτερη των αρχικών προβλέψεων» και ότι υποδεικνύουν πως ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2021 άγγιξε το 7%. Κατόπιν αυτών μπορεί να θεωρείται βέβαιη η προς τα πάνω αναθεώρηση του πήχη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021, που είχε τοποθετηθεί στο 3.6%.

Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, δεν έκανε καμία νεότερη αναφορά στις υποσχέσεις που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες αν η μεγέθυνση της οικονομίας πρώτου εξαμήνου ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, η κυβέρνηση θα έδινε τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα άνοιγε για φοροελαφρύνσεις. Αν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης είναι πάντως βέβαιο ότι θα τα εξαγγείλει ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ στην ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, ωστόσο με την καλύτερου του αναμενόμενου ανάπτυξη του δευτέρου εξαμήνου 2021, ένα ανησυχητικό γεγονός που προβληματίζει – αλλά η κυβέρνηση, όσο δεν μιλούν οι ξένοι, αποφεύγει να το σχολιάσει – είναι η διαρκής εκτόξευση του δημόσιου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, αφενός λόγω των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, αφετέρου λόγω των νέων εκδόσεων ομολόγων στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος έφτασε τα 388,49 δις ευρώ, έναντι 374,06 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 14.5 δις ευρώ.

Μετά και από αυτή την άνοδο, το ακαθάριστο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 234% του ΑΕΠ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter