ΟΑΚΑ 2.0: Διαγωνισμοί για λίγους και «εκλεκτούς»

ΟΑΚΑ 2.0: Διαγωνισμοί για λίγους και «εκλεκτούς»

Σε τρεις συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους κοινοποιήθηκε η κατά τα άλλα «δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος» από το τμήμα προμηθειών

Αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα είναι ότι στον μικρόκοσμο του ΟΑΚΑ μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας βρίσκονται ή φαίνεται να βρίσκονται στην… γκρίζα ζώνη. Εσχάτως, όμως, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις προμήθειες και στους δημόσιους διαγωνισμούς που αφορούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Εκεί που διακινείται πακτωλός δημόσιου χρήματος και όλα πρέπει να είναι απολύτως νόμιμα και ξεκάθαρα.

Τον περασμένο Ιανουάριο το τμήμα προμηθειών του ΟΑΚΑ προχώρησε σε «πρόσκληση – εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβολής οικονομικών προσφορών για τη συνάντηση διοίκησης, γενικής διεύθυνσης, εργαζομένων και μισθωτών του οργανισμού… προκειμένου να υπάρξει αμφίδρομη ενημέρωση πεπραγμένων για το 2023… με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά βάσει τιμής, προϋπολογισμού 7.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ». Κι ενώ σύμφωνα με την πρόσκληση δικαίωμα συμμετοχής είχε οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, απορία προκαλούν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τριών εταιρειών που ασχολούνται με την οργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες βρίσκονται στο σχετικό έγγραφο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Εν ολίγοις έγινε διαγωνισμός για όποιον ήθελε να κάνει προσφορά, δηλαδή τις… τρεις συγκεκριμένες εταιρείες! Και για να γίνει ακόμη πιο ασφαλές ότι πέρα από τις τρεις εταιρείες στις οποίες στάλθηκε η πρόσκληση δεν θα μπει σφήνα και κάποιος άλλος… απρόσκλητος, η πρόσκληση ενδιαφέροντος κατατέθηκε Παρασκευή μεσημέρι 26/1 και οι οικονομικές προσφορές έπρεπε να αποσταλούν μέχρι τη Δευτέρα 29/1! Και επειδή η πρόσκληση δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΚΑ (παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στους όρους του διαγωνισμού), αυτό σημαίνει πως κάποιος θα έπρεπε να ήταν… μάντης για να υποβάλει προσφορά, εκτός αν ενημερωνόταν εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία του σταδίου.

Καταγγελία και για «φωτογραφικό διαγωνισμό»

Πέραν αυτού δε, στη διάθεση του Documento βρίσκεται και μια επώνυμη αναφορά – καταγγελία από εταιρεία μηχανημάτων φυσικοθεραπείας για έναν από τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν από το τμήμα προμηθειών του ΟΑΚΑ. Στην αναφορά, η οποία στάλθηκε στη διοίκηση του σταδίου και στο τμήμα προμηθειών, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ρωτήσω αν πραγματικά οι Διαγωνισμοί του ΟΑΚΑ σας ενδιαφέρουν αληθινά να προμηθεύσουν με αξιόπιστα συστήματα που πράγματι προσφέρουν στο Εργαστήριο Εργοφυσιολογίας και Βιομηχανικής ακρίβεια και πιστότητα ή απλά να προμηθευτείτε κάποια συστήματα τα οποία δεν έχουν την ακρίβεια και την πιστότητα λόγω “σχέσεων”. Μάλιστα, στη Διακήρυξη “Για την Προμήθεια Εξοπλισμού των Εργαστηρίων Εργοφυσιολογίας και Βιομηχανικής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ ‘Σπύρος Λούης’ με ανοιχτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με κριτήριο Ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή” είναι εξαιρετικά προκλητικές οι προδιαγραφές που φωτογραφίζουν εξόφθαλμα τον εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρείας με υποδεέστερα συστήματα…».

«Γνωρίζουμε πώς γίνονται οι διαδικασίες»

Και το email καταλήγει με σχόλιο-κόλαφο από τον καταγγέλλοντα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που γίνονται όλες οι διαδικασίες. Δυστυχώς, η παθογένεια συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι εξοπλισμοί να πληρώνονται από τους φορολογούμενους, σπαταλώντας χρήματα για μη αξιόπιστα συστήματα… Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να ακυρώσετε τον Διαγωνισμό και να κάνετε πραγματική έρευνα…».

Στον καταγγέλλοντα δεν δόθηκε καμία απάντηση, προφανώς επειδή οι αρμόδιοι θεωρούν ότι όλα έγιναν νομότυπα. Ομως με βάση την καταγγελία για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπάρχει ένα ουσιώδες ερώτημα: Είναι αλήθεια ή όχι ότι αποφασίστηκε και πέρασαν στον διαγωνισμό τεχνικές προδιαγραφές που βόλευαν μια συγκεκριμένη εταιρεία; Κι επειδή μιλάμε για δημόσιο χρήμα, οι καθαρές και πειστικές εξηγήσεις είναι απαραίτητες.

Ποινές φυλάκισης

Δύο νυν διευθυντές του ΟΑΚΑ, οι Θ. Σπέρτος και Β. Καρασούλης, κι ένας πρώην, ο Θ. Κυρούσης, καταδικάστηκαν σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή ύστερα από μήνυση που κατέθεσε πατέρας νεαρού κολυμβητή για μικροτραυματισμό στις ντουζιέρες του ολυμπιακού κολυμβητηρίου! Το 2019 ο μηνυτής πήγε να ανοίξει την ντουζιέρα στον γιο του και επειδή έλειπε ένα εξάρτημα κόπηκε και του τοποθετήθηκαν ράμματα. Εκτός από τα τρία στελέχη του ΟΑΚΑ καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση, επίσης με αναστολή, και η εκπρόσωπος του σωματείου με το οποίο έκανε προπονήσεις ο μικρός αθλητής.

Διαβάστε επίσης: ΟΑΚΑ 2.0: Η… τοστιέρα της οργής

ΟΑΚΑ 2.0: Πολυκαρβονικά από χρυσάφι – 2,5 εκατ. ευρώ η απομάκρυνσή τους

ΟΑΚΑ 2.0: Ουρλιαχτά και απειλές στους διαδρόμους την ώρα που οι εγκαταστάσεις σαπίζουν

ΟΑΚΑ 2.0: Μετά τη σαπίλα οι… καταρράκτες

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter