ΟΑΚΑ 2.0: Πολυκαρβονικά από χρυσάφι – 2,5 εκατ. ευρώ η απομάκρυνσή τους

ΟΑΚΑ 2.0: Πολυκαρβονικά από χρυσάφι – 2,5 εκατ. ευρώ η απομάκρυνσή τους

Ο ελληνικός λαός πληρώνει… χρυσάφι για να απομακρυνθεί από το ΟΑΚΑ η σαπίλα προκειμένου να μην καταρρεύσει το (ξεθωριασμένο) στολίδι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 23 Φεβρουαρίου 2024 το υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την επισήμανση πως «μετά την αφαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου Καλατράβα ουδείς κίνδυνος θα υφίσταται.

Οι εργασίες απομάκρυνσης των πολυκαρβονικών φύλλων αναμένεται, πλην καιρικού απροόπτου, να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, ώστε στα τέλη Απριλίου το στέγαστρο να είναι απολύτως λειτουργικό».

Η αφαίρεση μέρους του στεγάστρου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το ποσό που θα καταβληθεί στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο –χωρίς διαγωνισμό για λόγους κατεπείγοντος– ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ (2,027) πλέον ΦΠΑ. Με ΦΠΑ το ποσό φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ! Να λοιπόν πώς η απομάκρυνση της σαπίλας του ΟΑΚΑ κοστίζει στο ελληνικό κράτος… χρυσάφι.

Το πρακτικό

Στο πρακτικό της 14ης συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΑΚΑ για το 2024, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Εγκριση σχεδίου πρόσκλησης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32 παρ. 2γ του ν. 4412/2016) προκήρυξης για λόγους κατ’ επείγοντος για την ανάθεση σύμβασης έργου με τίτλο “Καθαίρεση πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης του Κεντρικού Σταδίου του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών”.

Διενεργούσα Αρχή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 2.027.438,77 πλέον ΦΠΑ, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής και έγκριση του σχετικού πρωτογενούς.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ: Η Γενική Διεύθυνση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχετική τεχνική εισήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και τη θετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΑΚΑ κατόπιν και του με αρ. πρωτ. 7373/6.12.2003 εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και το γεγονός πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, εισηγείται θετικά στην έγκριση του υποβληθέντος σχεδίου πρόσκλησης της Διενεργούσας Αρχής του ΤΑΙΠΕΔ και την έγκριση του σχετικού πρωτογενούς.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Το ΔΣ αναβάλλει το θέμα για επόμενη συνεδρίαση».

Το ότι το θέμα αναβλήθηκε δεν σημαίνει τίποτε. Το ποσό θα δοθεί, αφού το έργο του ξηλώματος μέρους του στεγάστρου Καλατράβα συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες.

Τα παράδοξα

Στην υπόθεση υπάρχουν όμως κάποια παράδοξα: για παράδειγμα το θέμα της απομάκρυνσης των πολυκαρβονικών φύλλων ήταν να συζητηθεί για πρώτη φορά στο ΔΣ του ΟΑΚΑ τον Ιούνιο του 2023, προτού δηλαδή ανακοινωθεί ότι το στάδιο κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας! Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε καν η υποψία πως το ΟΑΚΑ είναι προβληματικό ως προς την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών, εκτός κι αν οι αρμόδιοι γνώριζαν και δεν είχε διαρρεύσει κάτι. Το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε τότε στο ΔΣ του ΟΑΚΑ καθώς η χώρα ήταν σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Από τη μια η διοίκηση του σταδίου βάζει θέμα για τα πολυκαρβονικά φύλλα που σχετίζονται με τη στατικότητά του και από την άλλη το ποδοσφαιρικό γήπεδο παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό για τα ματς με την Μπράγκα και τη Βιγιαρεάλ, τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 120.000 θεατές!

Και κάτι ακόμη: το «για λόγους κατ’ επείγοντος» για την απομάκρυνση των πολυκαρβονικών φύλλων σηκώνει μεγάλη συζήτηση από τη στιγμή που το ΟΑΚΑ δεν το χρησιμοποιεί καμιά ποδοσφαιρική ομάδα ως μόνιμη έδρα της. Θα μπορούσε να διενεργηθεί ένας διαγωνισμός και το στάδιο ας άνοιγε τον Ιούνιο για τις μεγάλες συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πολλούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΚΑ 2.0: Ουρλιαχτά και απειλές στους διαδρόμους την ώρα που οι εγκαταστάσεις σαπίζουν

ΟΑΚΑ 2.0: Μετά τη σαπίλα οι… καταρράκτες

Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε κορώνα-γράμματα τη ζωή 120.000 φιλάθλων στο ΟΑΚΑ (Έγγραφα)

Ο Άδωνης ψάχνει άλλοθι για την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης στο σαπισμένο ΟΑΚΑ (Video)

Στέγαστρο «ΟΑΚΑ 2.0»: Από το 2020 γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά, έκαναν… φιέστες (Video)

ΟΑΚΑ: Το Documento είχε αποκαλύψει την σαπίλα – Η κυβέρνηση… τώρα το έμαθε

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter