ΟΑΚΑ 2.0: Μετά τη σαπίλα οι… καταρράκτες

ΟΑΚΑ 2.0: Μετά τη σαπίλα οι… καταρράκτες

Οι εικόνες με τα νερά της βροχής να τρέχουν από την οροφή τού κλειστού κολυμβητηρίου ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τα κενά γράμματα στις επικοινωνιακές κορόνες για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ

Δυστυχώς για τον ελληνικό αθλητισμό και τον Ελληνα φορολογούμενο, η έρευνα του Documento που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο για τη σαπίλα του ΟΑΚΑ επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση ότι κλείνουν το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο, τα οποία από τότε σταδιακά άνοιξαν, ωστόσο οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι είναι κυριολεκτικά παρατημένες και η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Δέκα μήνες μετά την έρευνα που έκανε το Documento στο ΟΑΚΑ σκοπεύαμε να το επισκεφτούμε και πάλι για να διαπιστώσουμε αν είχαν γίνει κάποια έργα. Τελικά δεν χρειάστηκε να κάνουμε νέα αυτοψία. Μεσοβδόμαδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ένα βίντεο το οποίο «έδειχνε» να τρέχουν καταρράκτες από τη στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου έπειτα από μια μπόρα! Απίστευτο κι όμως 100% αληθινό! Η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να μην είναι υπό διάλυση τα στάδια στο μεγαλύτερο αθλητικό συγκρότημα της χώρας και το κολυμβητήριο απέκτησε και… καταρράκτες.

Διαβάστε επίσης: Guardian για ΟΑΚΑ: Η κυβέρνηση εξετάζει το ξήλωμα του στεγάστρου Καλατράβα

Τα τελευταία χρόνια και σχεδόν κάθε χειμώνα οι κλειστές βοηθητικές εγκαταστάσεις για τον στίβο στην πρώτη δυνατή βροχή γέμιζαν με… λιμνούλες. Τον φετινό χειμώνα το κολυμβητήριο ανέβηκε επίπεδο και απέκτησε… καταρράκτες! Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει υγρομόνωση στην οροφή του κολυμβητηρίου. «Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων» είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο στο ΟΑΚΑ. Για ποια ασφάλεια μιλάμε, όμως, όταν ακόμη και η στέγη του κολυμβητηρίου μπάζει νερά, με δεκάδες παιδιά να βρίσκονται στην πισίνα και τους γονείς στην εξέδρα;

«Χορός» εκατομμυρίων χωρίς αντίκρισμα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που κάνει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια είναι να ανακοινώνει ένα «χορό» εκατομμυρίων γύρω από τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΟΑΚΑ. Επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτε και το «στριπτίζ» στην επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνώντων ήρθε από το βίντεο με τους καταρράκτες να τρέχουν από την οροφή του κλειστού κολυμβητηρίου. Είναι ένα θέαμα ντροπιαστικό για τον αθλητισμό και για την ίδια τη χώρα μας, που υποτίθεται ότι ανήκει στην Ευρώπη. Ευρώπη μπορεί να είναι στα χαρτιά, αλλά η καθημερινότητα, ακόμη και στον αθλητισμό, είναι τριτοκοσμική. Πιάνει πάτο και πιο κάτω δεν γίνεται να πάει. Ή μήπως πάει; Τι θα γίνει για παράδειγμα στο κολυμβητήριο αν από τα νερά του καταρράκτη προκληθεί ηλεκτροπληξία;

Το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού, το ΟΑΚΑ, ήταν και είναι στο έλεος των καιρικών συνθηκών, παρά τις εξαγγελίες για πολυδάπανα έργα. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Εκτός από τη στέγη-σουρωτήρι του κολυμβητηρίου, στις 22 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η μερική επαναλειτουργία του ποδηλατοδρομίου. Μέχρι εδώ όλα είναι καλά. Για την επαναλειτουργία του υπήρχε, μεταξύ άλλων, η ακόλουθη δέσμη μέτρων:

«01 Αποκλεισμός δύο εξεδρών και χρήση μόνο για προπονήσεις: Με τον αποκλεισμό των δύο εξεδρών, εκεί που φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και οι λειτουργίες Τύπου, επιτυγχάνεται η αποφόρτιση συγκεκριμένων αναρτήρων της οροφής με ευρήματα και η μείωση εντάσεων στους γειτονικούς αναρτήρες. Συνεπώς, το ποδηλατοδρόμιο –προσωρινά– θα μπορεί να χρησιμοποιείται για προπονήσεις και όχι για να φιλοξενεί αγώνες.

02 Μη χρήση του χώρου σε περίπτωση χιονόπτωσης ή έντονων ανεμοπιέσεων: Οι έως τώρα εκτιμήσεις από τις επί τόπου μετρήσεις του ΤΕΕ των πραγματικών δυνάμεων αναρτήρων έγιναν ολοκληρωμένα μεν, αλλά με χαμηλά φορτία λειτουργίας (χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα π.χ. υψηλή ανεμοπίεση), θα τεθεί ο περιορισμός της μη λειτουργίας του χώρου σε περίπτωση έντονων ανεμοπιέσεων (τουλάχιστον έξι μποφόρ) ή σε περίπτωση χιονόπτωσης, για λόγους αποφυγής διακινδύνευσης».

Αλλο… ανέκδοτο κι αυτό. Το ποδηλατοδρόμιο θα κλείνει, αλλά όχι όταν έρχεται τυφώνας – στη χώρα μας άλλωστε δεν έχουμε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ποδηλατοδρόμιο ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργεί όταν χιονίζει και όταν φυσάει με ένταση έξι μποφόρ! Οταν δηλαδή η ανεμοπίεση είναι υψηλή το ποδηλατοδρόμιο θα κλείνει, ίσως για να μην ξεκολλήσει καμιά λαμαρίνα. Πρόκειται για μια απόφαση μοναδική στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ενα αθλητικό στάδιο ανοίγει και κλείνει τις θύρες του ανάλογα με τα μποφόρ που φυσούν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι άραγε η νέα Ελλάδα που σχεδιάζει και οραματίζεται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης; Είναι προφανές ότι την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οχι άλλο… πολυκαρβονικό φύλλο

Δύο μήνες μετά το μισοάνοιγμα του ποδηλατοδρομίου ανακοινώθηκαν σχεδόν σε θριαμβευτικό τόνο από τη ΓΓΑ τα ακόλουθα: «Απόλυτα ασφαλές προς χρήση είναι το Κεντρικό Στάδιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ), σύμφωνα με την 3η Εκθεση Εμπειρογνωμοσύνης που παρέδωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στην 3η Εκθεση Εμπειρογνωμοσύνης, είναι πως μετά την αφαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων του στεγάστρου Καλατράβα ουδείς κίνδυνος θα υφίσταται».

Τα πολυκαρβονικά φύλλα θα αφαιρεθούν, όμως κανένας δεν έχει αναφερθεί στους μεταλλικούς κλωβούς όπου έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ηχεία. Το Documento τον Οκτώβριο του ’23 είχε αποκαλύψει ότι «εκτός από τα δύο στέγαστρα Καλατράβα και οι ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις στο στέγαστρο του κεντρικού γηπέδου βρίσκονται υπό διάλυση, με τα τεράστια και δεκάδες ηχεία που βρίσκονται εκεί να βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων θεατών». Απάντηση γι’ αυτό δεν έχει δοθεί από κανέναν αρμόδιο.

Σε δηλώσεις του ο αν. υπουργός μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι «το ΟΑΚΑ έχει ήδη ενταχθεί στα Εργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το όποιο αντλεί 57 εκατ. για την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών του. Επιπλέον, και σύμφωνα με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στο σύνολο των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας, που έφτασε ακόμα και στο +150%, εγκρίθηκαν 7,5 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για την κατασκευή ενός ακόμα πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου μέσα στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ, ώστε να εξυπηρετηθούν πάγιες ανάγκες των Ομοσπονδιών, ενώ ήδη έχει ήδη αλλάξει μορφή το κλειστό προπονητήριο του στίβου και διεξάγονται έργα αναμόρφωσης και στα ανοιχτά βοηθητικά γήπεδα (Κ1-Κ2)».

Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη λεφτά υπάρχουν για το «λίφτινγκ» των σταδίων, ωστόσο αυτά μόνο ασφαλή δεν είναι για τους αθλητές ή τον κόσμο που βρίσκεται στις εξέδρες τους. Ο Αυγενάκης για τέσσερα χρόνια… διαφήμιζε τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο έκλεισαν, η στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου μπάζει νερά και δημιουργούνται θεαματικοί καταρράκτες, τα γήπεδα τένις παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και το κλειστό του μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Τουλάχιστον, οι δύο τελευταίες εγκαταστάσεις με ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα σαπίσουν όπως οι υπόλοιπες, ενώ είναι βέβαιο πως υπό προϋποθέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβγαζε στο σφυρί και το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

Το 2016 υπήρχε κονδύλι της περιφέρειας ύψους 12 εκατ. ευρώ για έργα στο ΟΑΚΑ, ενώ είχε διενεργηθεί στατικός έλεγχος εξεδρών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Λ. Αυγενάκης έστηνε επικοινωνιακές φιέστες όπου μεταξύ άλλων είχε πει και το εξής αξεπέραστο: «Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την Πολιτεία, η οποία άφηνε τα ολυμπιακά ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα ολυμπιακά μας ακίνητα αναγεννιούνται». Αυτά είχε πει στις 13 Δεκεμβρίου 2022 παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος ένα μήνα αργότερα έγραφε στα social media: «Είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος κι όχι των εξαγγελιών που γίνονται για να περνά ο χρόνος και να μην υλοποιούνται». Εάν ο ελληνικός αθλητισμός είχε παραμείνει σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας στα χέρια Αυγενάκη, θα είχε καταρρεύσει όπως και το ΟΑΚΑ.

Οι συναυλίες και ο τελικός του Κυπέλλου

Το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ μπορεί να ανοίγει για χάρη του θεάματος, καθώς ο κίνδυνος να γινόταν η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι αν ματαιώνονταν οι δύο sold out συναυλίες των Coldplay (8-9 Ιουνίου) ήταν ορατός, το ζητούμενο όμως είναι πότε θα φιλοξενηθούν ξανά ποδοσφαιρικά παιχνίδια και άλλες αθλητικές διοργανώσεις. Από τη ΓΓΑ ανακοινώθηκε ότι «οι εργασίες απομάκρυνσης των πολυκαρβονικών φύλλων αναμένεται, πλην καιρικού απροόπτου, να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, ώστε στα τέλη Απριλίου το στέγαστρο να είναι απολύτως λειτουργικό. Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ αναφέρουν πως θα εγκατασταθεί σύστημα ενόργανης παρακολούθησης του στεγάστρου και θα δημιουργηθεί ψηφιακό δίδυμο, δηλαδή ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει, ώστε να παρακολουθείται σε ζωντανό χρόνο η συμπεριφορά του».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έβαλε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων το ΟΑΚΑ ως έδρα για τη διεξαγωγή του τελικού. Η ΕΠΟ είναι θετική, όπως και ο Παναθηναϊκός με τον Αρη. Οι «κιτρινόμαυροι» ακόμη δεν μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια, διότι δεν έχει διεξαχθεί η ρεβάνς του ημιτελικού με τον Παναιτωλικό.
Στην ομοσπονδία έχουν συζητήσει με τις δύο ομάδες να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ παρουσία περίπου 55.000 κόσμου. Οι φιναλίστ θα πάρουν από 25.

Βραβείο στο Documento για τις αποκαλύψεις

Τα 26α βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εξελίχθηκαν σε θρίαμβο για το αθλητικό τμήμα του Documento. Οι Αντώνης Φουντής και Σάββας Λιβάνιος απέσπασαν τον έπαινο «Χρήστος Σβολόπουλος» για το ρεπορτάζ τους που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στην εφημερίδα μας με θέμα την εγκατάλειψη και τη σαπίλα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Στην ετήσια εκδήλωση βραβεύτηκε και ο έτερος του αθλητικού τμήματος Νίκος Παπαδογιάννης για το αποκλειστικό ρεπορτάζ του περί της ελληνοποίησης του μπασκετμπολίστα Τόμας Γουόκαπ, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Gazzetta. Το έπαθλο φέρει το όνομα του συναδέλφου Κώστα Γεωργιάδη, που απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο.

 

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε κορώνα-γράμματα τη ζωή 120.000 φιλάθλων στο ΟΑΚΑ (Έγγραφα)

Ο Άδωνης ψάχνει άλλοθι για την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης στο σαπισμένο ΟΑΚΑ (Video)

Στέγαστρο «ΟΑΚΑ 2.0»: Από το 2020 γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά, έκαναν… φιέστες (Video)

ΟΑΚΑ: Το Documento είχε αποκαλύψει την σαπίλα – Η κυβέρνηση… τώρα το έμαθε

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter