O Οργανισμός Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) στηλιτεύει τις πρακτικές τις κυβέρνησης, με σκοπό να εξοντώσει την εφημερίδα Documento. Το γεγονός αυτό, μαρτυρά ότι μόνο απαρατήρητη δεν περνά από τις διεθνείς οργανώσεις, η επίθεση που δέχεται το Documento και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, με τελευταία την προσπάθεια στραγγαλισμού του Μέσου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω ενός κατασκευασμένου προστίμου.
Συγκεκριμένα το OCCRP, σε δημοσίευμα του αναφέρεται με αφορμή την επιβολή του εξοντωτικού προστίμου στην εφημερίδα, και στις υπόλοιπες περιπτώσεις όπου έγινε προσπάθεια να «φιμώσουν» τον Κώστα Βαξεβάνη και το Documento. Συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο σκάνδαλο Novartis, στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και στον αποκλεισμό της εφημερίδας από διαφημίσεις την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδικότερα, σχετικά με την επιβολή του εξοντωτικού προστίμου στην εφημερίδα, αναφέρει ότι: «Αυτό το τεράστιο πρόστιμο θεωρείται μέρος μιας πολυετούς κυβερνητικής εκστρατείας για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».
Το OCCRP, υπενθυμίζει παράλληλα και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) όπου είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του. «Η επιβολή ενός υπέρογκου προστίμου 435.000 ευρώ μετά από έναν μακροχρόνιο φορολογικό έλεγχο είναι βαθιά ανησυχητική», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ECPMF. «Θα παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή καθώς εξελίσσεται» συμπληρώνει.
Η ανώνυμη επιστολή που οδήγησε σε έλεγχο
Σε άλλο σημείο, γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα του Documento σχετικά με την ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε στις φορολογικές αρχές της χώρας και διεξήχθη κατ’ εντολή και σε συντονισμό με το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει το OCCRP «Μια επιστολή παρόμοιου περιεχομένου είχε σταλεί στις φορολογικές αρχές το 2019, αλλά οι φορολογικοί υπάλληλοι την απέρριψαν ως αβάσιμη. Περιείχε ισχυρισμούς για οικονομικές ατασθαλίες. Ωστόσο, η δεύτερη επιστολή, που εστάλη το 2021, προκάλεσε έρευνα που οδήγησε στο σημαντικό πρόστιμο. Το Σάββατο, η εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι ένας ανώτερος φορολογικός υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα της Documento ανέφερε απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού».
Υποκλοπές και σκάνδαλο Novartis
«Τα τελευταία χρόνια, διάφορες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν από τις αναφορές για την εμπλοκή της κυβέρνησης σε μια μαζική «πολιτικά υποκινούμενη» επίθεση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Κοινοβουλίου της ΕΕ» αναφέρει στη συνέχεια.
Διαβάστε επίσης: Δεν ήταν μυθεύματα, ήταν η αποκάλυψη των υποκλοπών
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία όπως σημειώνει το OCCRP, «απέτυχε επίσης να διερευνήσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Το 2022, μια εισήγηση της τελευταίας στιγμής από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέτρεψε τη δίκη πέντε δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να παραπέμψει σε δίκη τον Βαξεβάνη και τους άλλους τέσσερις εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, αφού έκαναν ρεπορτάζ για δωροδοκίες που κατέβαλε ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis σε Έλληνες πολιτικούς και γιατρούς».
Οι αναφορές Μητσοτάκη για «υπόκοσμο»
Παράλληλα, υπενθυμίζει τις αναφορές του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του περασμένου έτους από το βήμα της Βουλής, όπου «χαρακτήρισε τον Βαξεβάνη και τους άλλους τέσσερις δημοσιογράφους σε ομιλία του στη Βουλή ως μέλη του “υποκόσμου”». Το OCCRP συνεχίζει θυμίζοντας το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη από τον Μένιο Φουρθιώτη. «Ο Βαξεβάνης φέρεται να έγινε στόχος ενός σχεδίου δολοφονίας, το οποίο φέρεται να οργάνωσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής με διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα, ο οποίος τώρα περιμένει να δικαστεί».
Αποκλεισμός από τις διαφημίσεις
Μεταξύ άλλων, το OCCRP κάνει αναφορά και στο αποκλεισμό του Documento από κρατικές διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, το Documento, το οποίο αποκάλυψε παλαιότερα αδικήματα του Μητσοτάκη και των πολιτικών του συμμάχων, αποκλείστηκε από τις δημόσιες εκστρατείες. Ένας τίτλος από τις 28 Μαρτίου 2020 έγραφε: “Είστε αναγνώστης του Documento; Τότε πρέπει να πεθάνεις!”, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της εφημερίδας από την πληρωμένη διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης για τον κορονοϊό».
«”Προσπάθησαν αρκετές φορές να φιμώσουν την εφημερίδα”, δήλωσε ο Βαξεβάνης. “Το αποκορύφωμα των πρακτικών Πούτιν είναι η προσπάθεια να επιβληθεί τιμωρητικό πρόστιμο στην εφημερίδα με κατασκευασμένους φορολογικούς ελέγχους”» αναφέρει το OCCRP.
Η σύλληψη για τη Λίστα Λαγκάρντ
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται και στην σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, όταν δημοσίευσε την λίστα Λαγκάρντ.
Όπως αναφέρει: «Το 2012, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ο Βαξεβάνης συνελήφθη μετά τη δημοσίευση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, που πήρε το όνομά της από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την είχε δώσει το 2010 στον Έλληνα συνάδελφό της για να τον βοηθήσει να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Περιελάμβανε περίπου 2.000 λογαριασμούς στην HSBC Ελβετίας επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και επιχειρηματίες» αναφέρει σε άλλο σημείο».
Θέση 107 στην Ελευθερία του Τύπου
Τέλος, αναφέρεται και στην θέση 107 του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, που κατέταξαν την Ελλάδα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. «Το 2023, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Ελλάδα στην 107η θέση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, πίσω από τη Σενεγάλη, το Κατάρ και την Ταϊλάνδη, η οποία είναι η χαμηλότερη μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Βαξεβάνη και τους άλλους τέσσερις δημοσιογράφους σε ομιλία του στη Βουλή ως μέλη του “υποκόσμου”».
Διαβάστε επίσης:
Εταιρεία… δολοφόρων στην ΑΑΔΕ με πλοκάμια στο Μαξίμου
Η ΑΑΔΕ ενημέρωνε εγγράφως το Μέγαρο Μαξίμου για τον φορολογικό έλεγχο στο Documento!
«Μαφία» ΑΑΔΕ: Ιδού το έγγραφο που διαψεύδετε κ. Μαρινάκη