«Οδικός χάρτης» προσέγγισης στο τραπέζι Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Τουρκία

«Οδικός χάρτης» προσέγγισης στο τραπέζι Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Τουρκία

Την συμφωνία μεταξύ Έλληνα και Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε έναν «οδικό χάρτη» προσέγγισης των δύο χωρών ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλευρό του Χακάν Φιντάν, που περιλαμβάνει τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της «θετικής ατζέντας», με τους δύο υπουργούς να επιχειρούν με προσεκτικά βήματα να προετοιμάσουν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε δύο εβδομάδες.

Με προσεκτικές δηλώσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών αλλά με τα «αγκάθια» να είναι πρόδηλα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Τούρκος έβαλε στο τραπέζι τόσο τα «προβλήματα μειονότητας» κάνοντας λόγο για «ομογενείς μας» και τη Θράκη, όσο και έναν διάλογο «δίχως όρους», ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ προέβαλε το διεθνές δίκαιο ως βάση των συνομιλιών. Ακόμα, ο Τούρκος υπογράμμισε πως «οι διαφορές μας παραμένουν στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας πως «έχουμε διαφορές απόψεων». Σημειώνεται πως στις αναφορές του Τούρκου, αίσθηση έκανε και το ζήτημα της «αποτελεσματικής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας», με αναφορά στο PKK, ενώ για το πεδίο της μετανάστευσης, υποστήριξε πως το θέλουμε «πεδίο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού», καλώντας για «όχι άλλες απώλειες στο Αιγαίο».

Σημειώνεται πως ο Χ. Φιντάν περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αφού εκτός της επερχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο αναμένεται συνάντηση υφυπουργών για πολιτικές συνομιλίες και ένα σχέδιο «κοινής δράσης», ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται η συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη υπό την ηγεσία των δύο ηγετών των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τον πολιτικό διάλογο, με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αναλαμβάνει την προώθησή του, το δεύτερο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και το τρίτο, στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» την οποία θα χειριστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον τουρισμό, τις επενδύσεις στη γεωργία, το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.

Κατά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο ρόλος του ίδιου και του ομολόγου του είναι «να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών, να συμπιέζουμε εντάσεις ώστε να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις και να κατευθύνουμε τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Υπογράμμισε δε την σημαντικότητα της προετοιμασίας των επερχόμενων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό «να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Συνοπτικά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό «είναι γνωστές» υπογραμμίζοντας το «αναγκαίο βήμα» της άμεσης επανεκκίνησης των συνομιλιών. Για τις δε μειονότητες, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «αναδείξαμε θέματα που αφορούν τη μειονότητα. Για μας οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολαμβάνουν ισονομίας και ισοπολιτείας». Για το μεταναστευτικό κάλεσε σε συνεργασία των δύο χωρών, ενώ δήλωση στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, «εφόσον πληρούνται τα προαπαιτούμενα κριτήρια».

Πολιτικολογώντας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την «ευθύνη την οποία επωμιζόμαστε», η οποία «είναι ανάλογη της ιστορικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται και στις δύο κυβερνήσεις να εδραιώσουμε μία μακρά σχέση καλής γειτονίας».

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση. Αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και όπου υπάρχουν διαφωνίες τουλάχιστον να μην οδηγούν σε εντάσεις» ανέφερε ακόμα καταληκτικά, καλώντας σε «προσήλωση σε αρχές όπως η αυστηρή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», και σε οικοδόμηση «σε αυτά που μας ενώνουν» και καλύτερη κατανόηση σε «αυτά που μας χωρίζουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter