Οι ΗΠΑ παρακρατούν περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν υπό το φόβο χρηματοδότησης τρομοκρατών

Οι ΗΠΑ παρακρατούν περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν υπό το φόβο χρηματοδότησης τρομοκρατών
Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να απελευθερώσει σύντομα τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της αφγανικής κυβέρνησης που κατέχει η κεντρική τράπεζα της χώρας, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, ο οποίος κρυβόταν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ανησυχία για χρηματοδότηση τρομοκρατίας

«Δεν βλέπουμε την ανακεφαλαιοποίηση της αφγανικής κεντρικής τράπεζας ως βραχυπρόθεσμη επιλογή», ​​δήλωσε ο Τομ Γουέστ, ειδικός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν. Ο Γουέστ είπε ότι «η προστασία των Ταλιμπάν στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ενισχύει τις βαθιές ανησυχίες που έχουμε σχετικά με την εκτροπή κεφαλαίων σε τρομοκρατικές ομάδες».

Αυτή η απόφαση να μην προχωρήσει η αποδέσμευση των κεφαλαίων σύντομα έρχεται περίπου έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει τη διανομή των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία από την κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν στο εσωτερικό της χώρας και την πιθανή χρηματοδότηση δικαστικών αγώνων από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα κεφάλαια πάγωσαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης πέρυσι και οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας.

Προσπάθεια για χορήγηση κονδυλίων

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους για να αποδώσει αποτελεσματικά τα κονδύλια στο Αφγανιστάν. «Η εστίασή μας αυτή τη στιγμή είναι να επιτρέψουμε τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της αφγανικής κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιηθούν ακριβώς προς όφελος του αφγανικού λαού», δήλωσε αργότερα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Από τα κονδύλια των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν για την παροχή ανακούφισης στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι φόβοι για μαζική πείνα έχουν επικρατήσει τους μήνες από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Τα υπόλοιπα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επρόκειτο να διατεθούν για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, που αγωνίζονται στα δικαστήρια για αποζημίωση χρησιμοποιώντας τα παγωμένα κεφάλαια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter