«Οι κρυμμένες ιδιοκτησίες του Λονδίνου»: Η έπαυλη, η «μπάμπουσκα» ιδιοκτητών και η «γκρίζα» offshore

«Οι κρυμμένες ιδιοκτησίες του Λονδίνου»: Η έπαυλη, η «μπάμπουσκα» ιδιοκτητών και η «γκρίζα» offshore
Εικόνα: Google Earth

Μια ακόμα υπόθεση που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι και οι ισχυροί ανά τον κόσμο –όπως εξάλλου έχει κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- χρησιμοποιούν δίκτυα εταιρειών, offshore και συγγενικά ή κοντινά τους πρόσωπα για να… επενδύσουν είτε σε ακίνητα στο Λονδίνο είτε σε άλλες δραστηριότητες, έφερε στο φως ο Οργανισμός Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP).

Αυτή τη φορά η δημοσιογραφική έρευνα κατάφερε να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες μιας πενταώροφης έπαυλης στο Τσέλσι του Λονδίνου εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας για τις offshore στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έπαυλη είχε μπει στο μάτι των ερευνητών δημοσιογράφων γιατί κατά το παρελθόν υπήρξε κατοικία δύο μελών των Rolling Stones, αλλά και της συζύγου και των γιών του πρώην προέδρου της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, όταν αυτός ήταν πρόεδρος της χώρας. Μέχρι πρότινος κανείς δεν γνώριζε τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου, αφού όσοι το έψαξαν έπεσαν πάνω σε μια «γκρίζα» εταιρεία offshore που είχε έδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όμως μετά από επίπονη έρευνα οι άνθρωποι του OCCRP και οι συνεργάτες τους κατάφεραν να εντοπίσουν πως πίσω από το δίκτυο offshore που απλωνόταν γύρω από την εταιρεία αυτή ήταν η ίδια η αδερφή του πρώην προέδρου Καρίν Σαργκσιάν.

Η Σαργκσιάν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια πλήθους offshore εταιρειών, σε δύο από τις οποίες οι γιοι του Σαρκισιάν εμφανίζονται επίσης ως πρόσωπα με «σημαντικό έλεγχο ή επιρροή». Σε αυτές τις εταιρείες πέρα από την έπαυλη, ανήκουν άλλα τέσσερα υπερπολυτελή ακίνητα σε ακριβές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμύριων λιρών. Από τις καταχωρίσεις γίνεται κατανοητό ότι όλα τα ακίνητα αγοράστηκαν την περίοδο 2000-2008, όταν ο Σακρισιάν είχε αφήσει για λίγο την πολιτική για να ασχοληθεί εκ νέου με τις επιχειρήσεις, αλλά και με θέσεις σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και λόμπι.

Σε σχετική δήλωση του για το θέμα ο κύριος Σαρκισιάν υποστήριξε πως όταν κατέλαβε για πρώτη φορά δημόσιο αξίωμα την δεκαετία του 1990 αποφάσισε να μεταβιβάσει όλη του την περιουσία –την οποία ο ίδιος έφτιαξε στον χώρο της τεχνολογίας- και να την εμπιστευτεί στην αδερφή του. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο σήμαινε ότι έπρεπε να την κάνει συνεταίρο σε εταιρείες που είχε ο ίδιος ιδρύσει, αλλά και να προσλάβει επαγγελματίες για να διαχειριστούν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σημειώνεται πάντως πως παρότι στην έπαυλη διέμεναν η σύζυγος και τα παιδιά του Σαρκισιάν και αυτή ανήκε επισήμως στην αδερφή του, ο ίδιος δεν εμφανίζεται να έχει άμεση σχέση με το ακίνητο ή τα άλλα ακίνητα που έχουν οι offshore. Αν όμως είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των οικιών, θα έπρεπε να το είχε δηλώσει μετά την επιστροφή του στην πολιτική το 2013, κάτι που δεν έχει κάνει.

Ο Σαρκισιάν είχε παραιτηθεί το 2022 από την προεδρία της Αρμενίας όταν πάλι το OCCRP είχε αποκαλύψει ότι ήταν κάτοχος διαβατηρίου του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, παρότι στην Αρμενία απαγορεύεται ο πρόεδρος να έχει δεύτερο διαβατήριο.

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Ειδική παράγραφος για το Documento στο ψήφισμα «ράπισμα» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ρέθυμνο: «Μίλησε» το κινητό της 14χρονης – Τα μηνύματα ανδρών για ερωτικό ραντεβού

«Χιόνια και μεγάλος όγκος νερού»: Πότε αλλάζει ο καιρός – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (Video)

Χρήστος Γιαλιάς: Χωρίς ασφάλεια το βράδυ της μαφιόζικης δολοφονίας – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τραγωδία «Θύρα 7»: 43 χρόνια μετά – «Πώς να ξεχάσεις;»

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Ύστατη προσπάθεια για να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter