Οι νεοναζί στο κατώφλι και του Λευκού Οίκου

Οι νεοναζί στο κατώφλι και του Λευκού Οίκου

Τα βρετανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ το παρουσίασαν σαν τσίρκο με περίεργους και τα αμερικανικά ως την πιο ακραία δεξιά εκδήλωση στην ιστορία του θεσμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φετινό Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) επιβεβαιώνει, όπως και αν το δει κανείς, ότι συνεχίζει να έχει ειδικό βάρος στην καταγραφή των τάσεων στο συντηρητικό στρατόπεδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το CPAC, που διαφημίζεται επί δεκαετίες ως η σημαντικότερη εκδήλωση στη Δύση για τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε εξαιρετικά φτηνό σόου του Ντόναλντ Τραμπ, του Στιβ Μπάνον και της ακραίας τάσης των Ρεπουμπλικάνων.

Η πιο σκοτεινή πλευρά από το 1974

Το φετινό όμως, που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και ήταν πιο περιορισμένο εξαιτίας των περσινών αποκαλύψεων για σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρόεδρο του συνεδρίου Ματ Σλαπ, πέρα από το γνωστό σόου και τους διεθνείς καλεσμένους είχε και μια άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά: για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού –το πρώτο έγινε το 1974– επιτράπηκε η είσοδος σε νεοναζί, υπέρμαχους της λευκής υπεροχής, ανοιχτά ρατσιστές και άλλα ακραία φιντάνια της εναλλακτικής Δεξιάς (alt-right).

Η φαιά διεθνής προβληματίζει

 

Παρά το γεγονός ότι οι «εκλεκτοί» καλεσμένοι όπως ο… κουλ δικτάτορας του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, ο φιλελεύθερος ακροδεξιός «αναρχοκαπιταλιστής» πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, η οριακά άγνωστη πρώην πρωθυπουργός –για μόλις 50 ημέρες– της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο βασικός υποκινητής του Brexit στις Βρυξέλλες Νάιτζελ Φάρατζ και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας Σαντιάγο Αμπασκάλ οριακά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των νεοναζί, το στοιχείο που προβληματίζει αναλυτές και δημοσιογράφους σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην αμερικανική πολιτική είναι το προαναφερθέν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, Αμερικανοί ναζί που είχαν συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες βίαιες διαδηλώσεις, όπως στο Σάρλοτσβιλ το 2017 με μία νεκρή, και είναι γνωστοί για τη δράση τους είχαν συζητήσεις με στελέχη των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μίλησαν για «την επιστήμη της φυλής», για τους… Εβραίους και για θεωρίες συνωμοσίας. Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης άλλοι γνωστοί νεοναζί και ρατσιστές, όπως ο Γκρεγκ Κόντε και ο Ράιαν Σάντσες, πρώην στέλεχος του ναζιστικού Rise Above Movement, όχι μόνο μίλησαν για θέματα που… τους ενδιαφέρουν, αλλά έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς, χρησιμοποιούσαν τη λέξη «νέγρος» και γενικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαφημίσουν την παρουσία τους.

Απάντησαν με ανακοινώσεις

Στα σχετικά δημοσιεύματα οι διοργανωτές του CPAC, η πολιτική οργάνωση Αμερικανική Ενωση Συντηρητικών (ACU), απάντησαν μέσα στην εβδομάδα με ανακοινώσεις πως οι νεοναζί δεν ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι και πως δεν τους δόθηκαν προσκλήσεις για τις κύριες εκδηλώσεις του συνεδρίου. Φυσικά αυτό έγινε ύστερα από χιονοστιβάδα καταγγελιών για αντισημιτισμό.

Το γεγονός ότι συμμετείχαν ανοιχτά παντελώς περιθωριακές πολιτικές φυσιογνωμίες στην εκδήλωση υπογραμμίζει η παρουσία του Τζέι Αέμπα στο πάνελ που μιλούσαν Τρας και Φάρατζ. Ο Αέμπα είναι συντηρητικός Ιάπωνας πολιτικός, ηγέτης μιας σέχτας που είναι γνωστή με την ονομασία Χαρούμενη Επιστήμη, τα μέλη της οποίας θεωρούν ότι αυτός αποτελεί τη μετενσάρκωση ανώτατου όντος από τον πλανήτη… Αφροδίτη.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που έγινε πολιτικός σχολιαστής της «εναλλακτικής» Δεξιάς και διασπορέας ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, ο Τζακ Ποσομπιέκ, υποστήριξε ανοιχτά ότι πλέον δεν χρειάζεται να υπάρχει δημοκρατία στις ΗΠΑ και πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί η κυβέρνηση από τον… Θεό.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο έγινε… φλιπεράκι

Μια από τις βασικές αναφορές των ομιλητών αλλά και γενικά του συνεδρίου ήταν η J6, που είναι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρονται στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο μετά την ομιλία του πρώην προέδρου, που υποστήριζε ότι η ήττα του ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Στον χώρο του συνεδρίου, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, υπήρχε μέχρι και φλιπεράκι υπό τον τίτλο «J6 Εξέγερση» (φωτογραφία), «ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ντοκιμαντέρ», στο οποίο υπήρχαν διάφορες λειτουργίες με τίτλους όπως «Fake news», «Πολιτικοί κρατούμενοι», «Σταματήστε τη νοθεία» και «Βαθύ κράτος» (αυτό είχε βασιστεί στη θεωρία συνωμοσίας ότι οι διαδηλωτές στο Καπιτώλιο δεν ήταν ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ, αλλά ότι τους είχαν βάλει οι Δημοκρατικοί).

Τον τόνο έδινε επίσης το βασικό σλόγκαν του συνεδρίου: «Εδώ που η παγκοσμιοποίηση έρχεται για να πεθάνει», ενώ καίρια ήταν και η κεντρική ομιλία από τον ίδιο τον «πορτοκαλί (πρώην) πρόεδρο» Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία μεταξύ άλλων απείλησε τον… πρίγκιπα Χάρι ότι όταν εκλεγεί θα τον απελάσει επειδή βρίσκεται στα δικαστήρια για παλαιότερη υπόθεσή του σχετική με την αναφορά στο βιβλίο του «Spare» περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η οποία (υποτίθεται ότι) δεν ελήφθη υπόψη στην αίτησή του στις υπηρεσίες μετανάστευσης για βίζα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για κάθοδο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές – Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τις αποφάσεις εναντίον του

ΗΠΑ: Σε λίγο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το εάν ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Βερολίνου μετά τη διαρροή συνομιλίας αξιωματικών για την Ουκρανία

Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter