Οι προτάσεις της εβδομάδας από το Docville

Οι προτάσεις της εβδομάδας από το Docville

Θα λαλήσουν τα πουλάκια

INF0 8/8, Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, 21.15

Μια σπουδαία ερμηνεύτρια και ένας καταπληκτικός μουσικός επί σκηνής σε μια σύμπραξη που άφησε το δικό της αποτύπωμα στις χειμερινές σκηνές και τώρα είναι…on the road. Τάνια Τσανακλίδου και Φώτης Σιώτας σε ένα πρόγραμμα που βάφτισαν «Πουλάκια είναι και λαλούν», με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής αγαπημένων συνθετών, όπως οι Μούτσης, Σιδηρόπουλος, Πουλικάκος, Κηλαηδόνης, Μαχαιρίτσας, Μπουλάς, Σαββόπουλος, Σπανός.

Οι «Βάκχες» στην Καβάλα

Μια ακόμα στάση στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη που σκηνοθετεί η Ελενα Μαυρίδου. Ο Δημήτρης Λάλος πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Διόνυσου και ο Γιώργος Χριστοδούλου στου Πενθέα. Μαζί τους οι Βίκυ Βολιώτη, Ελενα Μαυρίδου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης και Δήμητρα Κούζα. Η παράσταση προσεγγίζει ερμηνευτικά το έργο και διερευνά τη διονυσιακή μανία ή βακχεία με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία που ακολουθούσαν στα αναστενάρια, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου.

INF0 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 9 Αυγούστου

«Εκάβη» στην Επίδαυρο

Διαχρονική και πάντα επίκαιρη, όπως άλλωστε τα περισσότερα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Εκάβη» του Ευριπίδη παρουσιάζεται στο αργολικό θέατρο σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη και μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου. Στον εμβληματικό ρόλο η Ελένη Κοκκίδου. Παίζουν ακόμα: Μαρίνα Καλογήρου, Ακης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης κ.ά. Στην πρώτη –και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους– περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431420 π.Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του –και σε όλους τους Ελληνες– την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος.

INF0 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 11 & 12 Ιουλίου, 21.00

Μια βραδιά για την Αλκη Ζέη

Στον τόπο όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Αλκη Ζέη, στη Σάμο, πραγματοποιείται ένα πλούσιο αφιέρωμα στο έργο και στη ζωή της. Σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη, η βραδιά περιλαμβάνει ομιλίες ενώ θα προβληθεί απόσπασμα από την ταινία «Ο μεγάλος περίπατος της Αλκης» της Μαργαρίτας Μαντά. Ακόμη θα υπάρχουν ηχογραφημένες συμμετοχές των Μάνου Ζαχαρία, Τίτου Πατρίκιου, Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, Πέτρου και Ειρήνης Σεβαστίκογλου.

INF0 12/8, Ανω Βαθύ της Σάμου, Θέατρο Αϊ Γιαννάκη, 21.00 είσοδος ελεύθερη

Ζωγραφική της Μεσογείου

Το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φιλοξενεί έκθεση ζωγραφικής της Aννας Αχιλλέως Stäubli με τίτλο «Μεσόγειος» σε επιμέλεια Ιριδας Κρητικού. Τα σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργήθηκαν με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο του καφέ του ΕΑΜ και επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη. Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο μαγικό περιεχόμενο. Ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως διάπλους πολιτισμού και επικοινωνίας. Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα.

INF0 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Καφέ, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα έως 4/9, είσοδος ελεύθερη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter