Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα συναρπαστικά «Πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν Μακ Ντόνα

Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα συναρπαστικά «Πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν Μακ Ντόνα

Η υπέροχη δημιουργία του λονδρέζου Μάρτιν Μακ Ντόνα που είναι υποψήφια για 9 όσκαρ -καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, α’ αντρικού ρόλου (Κόλιν Φάρελ),  β’ αντρικού ρόλου (Μπρένταν Γκλίσον),  β’ αντρικού ρόλου (Μπάρι Κέογκαν), β’ γυναικείου ρόλου (Κέρι Κόντον), μουσικής και μοντάζ- αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό.

Τα πνεύματα του Ινισέριν (The Banshees of Inisherin) (****)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (114)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπάρι Κέογκαν, Κέρι Κόντον

Το 1923 στο απομακρυσμένο νησί Ινισέριν της Ιρλανδίας δύο κολλητοί φίλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση όταν ο Κολμ απαιτεί από τον Πάρικ να πάψει να του μιλάει από εδώ και στο εξής ειδάλλως θα κόβει ένα δάχτυλο όποτε κάνει το λάθος να του μιλήσει!

Το μεγαλείο τούτης της ανήσυχης μαύρης κωμωδίας με στοιχεία υπαρξιακού δράματος, βασίζεται στο πως συνδέει το θέατρο του παραλόγου με την κινηματογραφική μαγεία. Για να αντιληφθούμε την αξία της πνευματώδους ταινίας που δημιούργησε ο Μάρτιν Μακ Ντόνα («Αποστολή στην Μπριζ», «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι») πρέπει να εντοπίσουμε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από την ιδιορρυθμία του αποφασισμένου Κολμ. Η αυτοκαταστροφική φύση του απαισιόδοξου άντρα ο οποίος βλέπει τη ζωή του να περνά χωρίς να αφήνει τίποτα σημαντικό πίσω του, έρχεται σε σύγκρουση με τον μονίμως χαρούμενο, αισιόδοξο αλλά και «βαρετό» Πάρικ που αρκείται στο τώρα και τα λίγα που έχει στη ζωή του. Το μπεκετικό παράλογο θα διεισδύσει ανάμεσα τους με την μορφή ενός σαρωτικού λαϊκού μύθου που αφορά στην ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης κατάστασης. Η αντιπαράθεση των δύο αντρών έχει να κάνει με την αναζήτηση νοήματος σε μια ανούσια ζωή με φόντο το απαράμιλλο ιρλανδικό τοπίο. Η μαυρίλα στην ψυχή του μελαγχολικού ήρωα παλεύει να βρει φως και γιατρειά  στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου, τη στιγμή που ο πρώην φίλος του χάνει σταδιακά την ανεμελιά του και βυθίζεται σε απρόσμενους υπαρξιακούς βάλτους. Λιτό, ευαίσθητο, περιεκτικό ιδιοφυές αλλά και απέραντα σκληρό το φιλμ, μιλά κυρίως για τις επιλογές (άλλες παράλογες, άλλες σοφές κι άλλες γενναίες) που καθορίζουν όχι μόνο τη ζωή μας αλλά και τις ζωές των άλλων.

Γυναικείες Κουβέντες (Women Talking) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2022 (104)

Σκηνοθεσία: Σάρα Πόλεϊ Πρωταγωνιστούν: Ρούνι Μάρα, Κλερ Φόι, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τζούντι Αϊβι, Μπεν Γουίσο, Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ

Αμερική, 2010. Σε απομονωμένη θρησκευτική κοινότητα οι καταπιεσμένες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν την επανάσταση τους απέναντι στους δεσποτικούς και βίαιους άντρες. Μένει μόνο να συμφωνήσουν ως προς το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Δύο υποψηφιότητες για όσκαρ (καλύτερης ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου) στο πολυπρόσωπο φεμινιστικό δράμα της καναδής ηθοποιού Σάρα Πόλεϊ η οποία επιστρέφει πίσω από την κάμερα δέκα χρόνια μετά από το «Stories we tell». Η μαχητική ματιά της ακτιβίστριας δημιουργού προσδίδει επιπλέον γοητεία και διαλογισμό στο καλογραμμένο μυθιστόρημα της Μίριαμ Τόουζ που βάζει το δίλημμα «συγχώρεση ή φυγή» στη βάση επιβίωσης των ηρωίδων.

Μικρή μου Σολάνζ (Petite Solange) (**1/2)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2021 (86)

Σκηνοθεσία:  Αξέλ Ροπέρ Πρωταγωνιστούν: Τζέιντ Σπρίνγκερ, Λέα Ντρικέρ, Φιλίπ Κατρίν, Κλοέ Αστορ

H 13χρονη Σολάνζ έντρομη συνειδητοποιεί πως οι γονείς της βρίσκονται στα πρόθυρα ενός οδυνηρού διαζυγίου.

Υπάρχει μια σκηνή όπου το θεατρικό του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» έχει διακριτική μεν, ουσιαστική δε παρουσία και συνδέεται με την καριέρα της μητέρας της Σολάνζ που είναι ηθοποιός. Απορροφημένοι στις δικές τους ανασφάλειες και αγωνίες, οι γονείς του μικρού κοριτσιού αδυνατούν να κατανοήσουν τις ψυχολογικές δοκιμασίες που περνάει. Συναισθηματική αλλά και ώριμη η ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας χαράζει κάθε συναισθηματικό πλάνο τούτης της οδυνηρής και βίαιης ιστορίας ενηλικίωσης που κέρδισε το βραβείο Jean Vigo.

Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου (The most beautiful boy in the world) (***)

Ντοκιμαντέρ σουηδικής παραγωγής 2021 (93)

Σκηνοθεσία-  σενάριο: Κριστίνα Λίντστρομ, Κρίστιαν Πέτρι Φωτογραφία: Ντίνο Γιονσάτερ, Χάνα Λέγιονκβιστ Μοντάζ: Ερικ Βάλστεν

To 1971, o Λουκίνο Βισκόντι αναζητά σε όλη την Ευρώπη το αγόρι με την τέλεια ομορφιά που θα ενσαρκώσει τον «Τάτζιο» της επικείμενης ταινίας του «Θάνατος στην Βενετία», διασκευή του μυθιστορήματος του Τόμας Μαν.

Σε δύο παράλληλους χρόνους παρακολουθούμε την συναρπαστική ιστορία του παρασκηνίου της μυθικής πλέον ταινίας του Βισκόντι και την οδυνηρή εξομολόγηση του μεσήλικα και διαλυμένου πλέον Μπγιερν Άντρεσεν που υποδύθηκε τον Τάτζιο. Απίστευτο αρχειακό υλικό αλλά και πλήρης απομυθοποίηση του Βισκόντι: όσα συνέβησαν στα παρασκήνια του «Θανάτου στη Βενετία» αποκαλύπτουν ένα άλλο – όχι και τόσο ελκυστικό- πρόσωπο του ιταλού δημιουργού.

Missing (**)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (111)

Σκηνοθεσία: Γουίλ Μέρικ, Νικ Τζόνσον Πρωταγωνιστούν:  Στορμ Ράιντ, Χοακίμ ντε Αλμέιντα, Κεν Λιούνγκ, Εϊμι Λάντεκερ, Ντάνειλ Χένι

18χρονη Τζουν αναζητά τη μητέρα της που πήγε διακοπές με το φίλο της στην Κολομβία κι έπαψε να δίνει σημάδια ζωής. Η απελπισμένη κοπέλα καθώς δεν βρίσκει ανταπόκριση από τις αρχές αποφασίζει να βρει μόνη τα ίχνη της εξαφανισμένης μητέρας της.

Οι δημιουργοί του «Searching» επαναλαμβάνουν με αφορμή και πάλι μια εξαφάνιση, τη συνταγή της σφιχτοδεμένης αφήγησης που πηγάζει από την πιασάρικη χρήση των ηλεκτρονικών οθόνων. Το σασπένς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό, τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα γίνονται κομμάτι του καταιγιστικού ρυθμού αλλά όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί στην ταινία του 2018 που σκηνοθέτησε ο Ανίς Τσαγκάντι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter