Οι ταινίες της ημέρας: Γούντι Άλλεν «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και το ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά, «Οι παραλίες της ζωής μου»

Οι ταινίες της ημέρας: Γούντι Άλλεν «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και το ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά, «Οι παραλίες της ζωής μου»

Επιλέγουμε καθημερινά τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες και σας τις προτείνουμε.

Σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου, προβάλλεται το αυτοβιογραφικό δοκίμιο-ντοκιμαντέρ, της Ανιές Βαρντά «Οι παραλίες της ζωής μου», το υποψήφιο σε έξι κατηγορίες, στα 67α βραβεία Όσκαρ Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ, του Γούντι Άλλεν και το Αγγλοαμερικανικό θρίλερ φαντασίας, του Αλφόνσο Κουαρόν «Τα παιδιά των ανθρώπων».

Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ/ 22.15- ΕΡΤ2

Νέα Υόρκη, δεκαετία του 1920. Ένας ατάλαντος συγγραφέας, για να δει το θεατρικό του έργο στην σκηνή, είναι αναγκασμένος να δεχτεί ως πρωταγωνίστρια την ερωμένη ενός γκάνγκστερ. Όταν αυτή προσέρχεται στις πρόβες, συνοδευόμενη από τον σωματοφύλακά της, τότε τα πράγματα αποκτούν κάποιες απροσδόκητες κωμικές διαστάσεις…

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Ηθοποιοί: Τζον Κιούσακ, Τσαζ Παλμιντέρι, Νταϊάν Γουίστ, Τζένιφερ Τίλι, Τζο Βιτερέλι

* Στα 67α βραβεία Όσκαρ κέρδισε στην κατηγορία Β’ γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Γουίστ), ενώ έλαβε υποψηφιότητα στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, Β’ ανδρικού ρόλου (Τσαζ Παλμιντέρι), Β’ γυναικείου ρόλου (Τζένιφερ Τίλι), καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών.

Στις Χρυσές Σφαίρες κέρδισε στην κατηγορία Β’ γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Γουίστ).

Στα BAFTA έλαβε υποψηφιότητα στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου.

Τα Παιδιά των Ανθρώπων/ 22.40- ALPHA

Το 2027 ο κόσμος έχει βυθιστεί στην αναρχία, καθώς η γονιμότητα των ανθρώπων έχει φτάσει σε μηδενικά επίπεδα από έναν ιό και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια ισορροπία. Ο νεαρότερος άνθρωπος του πλανήτη, πέφτει θύμα δολοφονίας στα δεκαοκτώ του και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει προοπτική σταδιακής εξαφάνισης. Με φόντο ένα Λονδίνο που σπαράσσεται από τη βία, την εγκληματικότητα και τον πόλεμο αντιμαχόμενων εθνικιστικών φατριών, ένας απογοητευμένος πρώην ακτιβιστής, που έχει γίνει γραφειοκράτης, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Συγκεκριμένα, θ’ αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταφοράς και προστασίας της τελευταίας εγκύου γυναίκας σ’ ένα καταφύγιο στη θάλασσα, όπου επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν τη λύση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας

Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν

Ηθοποιοί: Κλάιβ Όουεν, Τζούλιαν Μουρ, Μάικλ Κέιν, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Τσάρλι Χάναμ

* 57 υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία μεταξύ των οποίων για 3 Όσκαρ (φωτογραφίας, μοντάζ, διασκευασμένου σεναρίου).

* Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Φ. Ντ Τζέιμς, που κυκλοφόρησε το 1992.

Οι παραλίες της ζωής μου/ Cinobo

Καθώς επανέρχεται στις ακτές που έχουν σημαδέψει τη ζωή της, η Varda επινοεί μια μορφή αυτο-ντοκιμαντέρ. Η Agnès σκηνοθετεί τον εαυτό της ανάμεσα σε αποσπάσματα από ταινίες της, εικόνες και ρεπορτάζ. Μοιράζεται μαζί μας με χιούμορ αλλά και με συγκίνηση τα πρώτα της βήματα ως φωτογράφου στο θέατρο και στη συνέχεια ως ριζοσπάστριας σκηνοθέτριας στη δεκαετία του ‘50, τη ζωή της με τον Jacques Demy, τη στράτευσή της στο φεμινιστικό κίνημα, τα ταξίδια της στην Κούβα, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διαδρομή της ως ανεξάρτητης παραγωγού, την οικογενειακή της ζωή και την αγάπη της για τις παραλίες. Μια γυναίκα ελεύθερη!

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά

* Υποψηφιότητα στα βραβεία César 2009 στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter