Ολλανδία: Διαδηλωτές εναντίον του ισραηλινού προέδρου – Του έδειχναν τον δρόμο για τη Χάγη

Ολλανδία: Διαδηλωτές εναντίον του ισραηλινού προέδρου – Του έδειχναν τον δρόμο για τη Χάγη
AP Photo/Phil Nijhuis

Έντονη διαμαρτυρία προκάλεσε η παρουσία του ισραηλινού προέδρου Ιτσχάκ Χέρτζογκ στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα.

Περίπου 1.000 άτομα πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Ολλανδική πρωτεύουσα ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία τοποθέτησε πινακίδες γύρω από το νέο μουσείο που έδειχναν στον Χέρτζογκ τον δρόμο προς στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Εκεχειρία τώρα», «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τα παιδιά» και «ντροπή σου», απευθυνόμενοι στον Χέρτζογκ, ενώ κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. «Η παρουσία του είναι ένα “χαστούκι” τόσο για τα θύματα στη Γάζα όσο και για τους Εβραίους που λιμοκτονούσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Υπενθυμίζεται, ότι η Νότια Αφρική υπέβαλε προσφυγή κατά του Ισραήλ στο ICJ με τον ισχυρισμό ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Η τελική απόφαση θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αλλά το δικαστήριο διέταξε ορισμένα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Στα εγκαίνια του μουσείου, όπου υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, καθώς και ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, ο οποίος έδωσε ομιλία στην Πορτογαλική Συναγωγή του Άμστερνταμ πριν από την επίσκεψη στο μουσείο, ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά αντισημιτισμού.

Το νέο μουσείο βρίσκεται στη θέση ενός πρώην νηπιαγωγείου που βοήθησε στο λαθρεμπόριο εκατοντάδων Εβραίων παιδιών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Όρμπαν: «Oύτε ένα σεντ» δεν θα δώσει ο Τραμπ στην Ουκρανία εάν εκλεγεί

Die Welt: Οργή στην Ουκρανία για τη «λευκή σημαία» του Πάπα Φραγκίσκου

Ζαχάροβα: Μάταιο να αρνείται το ΝΑΤΟ την εμπλοκή του στην Ουκρανία μετά τις δηλώσεις Σικόρσκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter