Ομιχλώδης διατύπωση του State Department για τη λίστα Πέτσα: «Χωρίς περιορισμούς τα ΜΜΕ στην Ελλάδα»

Ομιχλώδης διατύπωση του State Department για τη λίστα Πέτσα: «Χωρίς περιορισμούς τα ΜΜΕ στην Ελλάδα»

Ερωτήματα προκαλεί η έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα το 2020 καθώς ναι μεν αναφέρεται στην περιβόητη πλέον λίστα Πέτσα για τη χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης αλλά επιλέγει μία τουλάχιστον «ομιχλώδη» διατύπωση. Μάλλον δεν… υπέπεσε στην αντίληψή του ο οικονομικός στραγγαλισμός που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εναντίον του Documento και του Koutipandoras.gr. όπως και τα εκατομμύρια που διέμεινε με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχεδόν φιλοκυβερνητική ενημέρωση των πολιτών εκτός ελαχίστων φυσικά εξαιρέσεων.

Στην μακροσκελέστατη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αναφέρεται σε μία σειρά από τομείς και γεγονότα που απασχόλησαν την Ελλάδα την περασμένη χρονιά, υπάρχει συγκεκριμένη ενότητα για την ελευθερία έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Ενημέρωσης. Με μία εισαγωγή που αναφέρει ότι: «Το Σύνταγμα και ο νόμος προβλέπουν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου, και η κυβέρνηση γενικά σεβάστηκε αυτά τα δικαιώματα. Ένας ανεξάρτητος Τύπος, ένα αποτελεσματικό δικαστικό σώμα και ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που συνδυάζονται για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου». Σαφώς, δεν έχουν πάρει είδηση ούτε τις απειλές για μηνύσεις ούτε τις διατυπώσεις που έχουν επιστρατεύσει κυβερνητικά χείλη για να καταφερθούν εναντίον του Documento και των δημοσιογράφων του.

Και περνάει στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, σαφώς παραγνωρίζοντας τον «πόλεμο» και τον στραγγαλισμό που επιχειρεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εφημερίδα Documento, στο documentonews.gr και στο Κουτί Πανδώρας. Γράφει λοιπόν: «Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών Μέσων: Τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης ήταν ενεργά και εξέφρασαν μεγάλη ποικιλία απόψεων χωρίς περιορισμούς». 

Εν συνεχεία, αναφέρεται στην περιβόητη λίστα Πέτσα μέσω της οποίας διανεμήθηκε από την κυβέρνηση δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ, αποκλείοντας, παράλληλα, σκανδαλωδώς το Documento και το Κουτί Πανδώρας. Ωστόσο, μάλλον δεν… υπέπεσε στην αντίληψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έντονη διαμαρτυρία του Documento που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Αντίθετα, επιλέγει μία ομιχλώδη διατύπωση για ιδιοκτήτες ΜΜΕ στη Θράκη που «δεν έλαβαν κρατική χρηματοδότηση για την προώθηση της διαδεδομένης εκστρατείας Menoume spiti (We stay home) η πανδημία COVID-19» ενώ σημειώνει «σε αντίθεση με πολλούς άλλους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter