Ομόφυλα ζευγάρια: Βαθιές πληγές για την κυβέρνηση – «Σπάει» η βιτρίνα παντοδυναμίας Μητσοτάκη

Ομόφυλα ζευγάρια: Βαθιές πληγές για την κυβέρνηση – «Σπάει» η βιτρίνα παντοδυναμίας Μητσοτάκη

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο πέρασε με 175 ψήφους, καθώς τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την πρωτοβουλία, ώστε όπως έλεγαν να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί. Μάλιστα, μετά την αναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στόχος επετεύχθη».

Δεν στήριξε το 1/3 της «γαλάζιας» Κ.Ο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τη χθεσινή διαδικασία, καθώς 51 γαλάζιοι βουλευτές δεν στήριξαν το νομοσχέδιο, το οποίο όπως έλεγαν συνέχεια από το Μαξίμου ήταν «προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού». Συγκεκριμένα, 20 γαλάζιοι βουλευτές καταψήφισαν και 31 απείχαν, τη στιγμή μάλιστα που η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο, στο εσωτερικό του γαλάζιου στρατοπέδου.

Συνολική αποδόμηση κυβέρνησης και Μητσοτάκη από Σαμαρά

Αίσθηση σε πολλούς έχει προκαλέσει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «αποδόμησε» με ολιστικό τρόπο όχι μόνο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και όλες τις στρατηγικές επιλογές του Μητσοτάκη, καθώς αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, το αγροτικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

Όπως  σημείωσε αυτά που κάνετε «δεν έχουν σχέση με την παράταξη μας». Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν κάνετε έτσι στροφή στο “Κέντρο”. Δεν είναι “Κέντρο” η ανατροπή της οικογένειας, δεν είναι “Κέντρο” η κατάργηση της μάνας και του πατέρα».

Επίσης, είπε ότι  το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

«Καρφιά» για τα γαλάζια φροντιστήρια

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική και για τα «γαλάζια φροντιστήρια» που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καθώς είπε «μπερδεύτηκαν οι ζυμώσεις με τις… πιέσεις. Και μάλιστα κάποιες φορές, με ανεπίτρεπτες πιέσεις. Εν όψει μάλιστα μιας ψηφοφορίας, υποτίθεται, “κατά συνείδηση”».

Αντιπαράθεση για το «ανήκομεν εις την Δύσιν»

Αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση του Σαμαρά για την επίκληση της φράσης «ανήκομεν εις την Δύσιν», από τον Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του είχε αναφέρει ότι “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Υπενθύμισε ότι η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ καλεί «να συντηρούμε από την παράδοση όσα είναι χρήσιμα». Και υποστήριξε ότι συντήρηση αξιών δε σημαίνει οπισθοδρόμηση.

Ο κ. Σαμαράς από την άλλη, υποστήριξε: «ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό, κάθε μόδα που μας έρχεται» Κατήγγειλε τις παθογένειες της Δύσης και ειδικότερα τη woke culture.

Ενδυναμωμένος ο Αντώνης Σαμαράς

Μετά το πέρας της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν με αμήχανο τρόπο «ουδέν σχόλιο». Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε πάνω του με ηχηρό τρόπο την διαφοροποίηση προς τον Μητσοτάκη και το αποτέλεσμα είναι το 1/3 της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας να μη στηρίξει το νομοσχέδιο. 

Μάλιστα, ο τρόμος του Μαξίμου φαίνεται και από το γεγονός, ότι την ώρα που μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπήρχε «υπόγεια» γραμμή να αδειάσει η αίθουσα από γαλάζιους βουλευτές.

Διαμορφώνονται νέες ισορροπίες

Οι πληγές που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιές, καθώς πλέον υπάρχουν σε μία σειρά από ζητήματα στρατηγικές διαφωνίες. Ο Μητσοτάκης λίγες μέρες μετά το ψήφισμα-κόλαφος από το ευρωκοινοβούλιο, που κατακεραύνωνε την χώρα για την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, φιλοτεχνεί το «ευρωπαϊκό» του προφίλ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η ανάρτησή του μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα «είναι προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Από την άλλη η δεξιά πτέρυγα του κόμματος είναι σε αναβρασμό, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι πλέον στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν «δύο ψυχές στο ίδιο σώμα». Οι ευρωεκλογές αποκτούν υπό το βάρος των εσωτερικών διεργασιών πολύ σημαντικό χαρακτήρα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς πολλά στελέχη από την σαμαρική πτέρυγα, θεωρούν ότι η φθορά της κυβέρνησης θα είναι σημαντική.

Διαβάστε επίσης:

«Θα γίνουμε επιτέλους μία οικογένεια» – Τι δήλωσε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί στην Ελλάδα

Γάμος ομοφύλων: Αλαλούμ με την ψήφο Καρασμάνη – Καταψήφισε αλλά «από αβλεψία υπαλλήλων» καταχωρίστηκε στα «ναι»

Στη Νέα Σμύρνη ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού

Γάμος ομοφύλων: Απείχε το 1/3 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Αξιακό… ρήγμα στη Χαριλάου Τρικούπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter