Οργή στη Γαλλία παρά τη νίκη Μακρόν στη Βουλή – Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό (Videos)

Οργή στη Γαλλία παρά τη νίκη Μακρόν στη Βουλή – Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό (Videos)

Δε λέει να κοπάσει η λαϊκή οργή στη Γαλλία, παρά την οριακή καταψήφιση της πρώτης από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Συγκεκριμένα, σε πανεπιστημιουπόλεις και σχολεία της χώρας, έχουν ξεσπάσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις απεργίες τους, αφήνοντας έτσι τον Μακρόν αντιμέτωπο αυτό που φαντάζει ως την πιο μεγάλη πρόκληση για την εξουσία του μετά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Παράλληλα, οι διαδηλώσεις σε οδικούς κόμβους ή σε περιφερειακούς δρόμους σε πολλές πόλεις οδήγησαν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας. Επίσης, στο Παρίσι οι φοιτητές ψήφισαν τη Δευτέρα  υπέρ της κατάληψης των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ.

«Θα συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη», είπε η Ελέν Μαγιάνς, του αριστερού συνδικάτου CGT, σε συγκέντρωση στο Παρίσι παραπέμποντας στη νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη πρόταση μομφής έλαβε 278 ψήφους, εννέα λιγότερες από τις 287 που απαιτούνται για να περάσει. Μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, που κατατέθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, απέτυχε επίσης, με μόνο 94 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.

https://twitter.com/ColonelAssi/status/1637910554105790466?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1637910554105790466%7Ctwgr%5Eace136a69c643f01ffffc789aa99ddeb4515052e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F189982%2Fpyrreios-niki-makron-sti-vouli-orgi-kai-odofragmata-se-oli-ti-gallia

 

Σημειώνεται πως η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία επιδιώκει ο γάλλος πρόεδρος από την αρχή της πρώτης θητείας του το 2017, προκάλεσε δύο μήνες διαδηλώσεων, απεργίες και κρεσέντο αστυνομικής βίας, ενώ θεωρείται αντιδημοφιλής καθώς οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού αντιτίθενται στην αναθεώρηση.

Πηγή: AFP, France24

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Οριακά καταψηφίστηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Γαλλία: Στους δρόμους οι πολίτες και για το συνταξιοδοτικό – Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης (Photos – Video)

 Γαλλία: Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter