Γαλλία: Στους δρόμους οι πολίτες και για το συνταξιοδοτικό – Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης (Photos – Video)

Γαλλία: Στους δρόμους οι πολίτες και για το συνταξιοδοτικό – Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης (Photos – Video)

Αντιμέτωπος με μία βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς οι Γάλλοι διαμαρτύρονται κατά χιλιάδες στους δρόμους για μία σειρά ζητημάτων με βασικότερο όλων την πρόσφατη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό

Το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις διαμαρτυρόμενοι και η αστυνομία να επιχειρεί να διαλύσει δια της βίας τις συγκεντρώσεις.

Σε πολλές πόλεις όπως η Ναντ, η Χάβρη, η Λυών και το Μπορντώ υπήρξαν παρόμοιες συγκεντρώσεις: αυθόρμητες χωρίς συνδικάτα, θυμίζοντας τα «Κίτρινα Γιλέκα», όπως γράφει η Deutsche Welle.

Η χώρα αρχίζει να κιτρινίζει επικίνδυνα. «Πρέπει να βγει να μιλήσει ο Μακρόν!» φωνάζουν πολλοί, ενώ τραγική είναι η πτώση της δημοτικότητάς του μόλις στο 28% σε δημοσκόπηση της IFOP.

Αναγκαστικά όμως ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να περιμένει την αυριανή ημέρα και την εξέταση των δύο προτάσεων μομφής. Για ακόμα μια φορά το κλειδί έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και πέσει η γαλλική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Τζορντάν Μπαρνελά, ο 28χρονος διάδοχος της Μαρίν Λεπέν στο κόμμα της, αιφνιδίασε με πολιτική πρότασή του προς τους Ρεπουμπλικάνους: «Όποιος ψηφίσει την πρόταση μομφής, η Εθνική Συσπείρωση δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια, σε περίπτωση εκλογών».

Δύο προτάσεις μομφής

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Δευτέρα δύο προτάσεις μομφής, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των πολιτών με σειρά κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω προτάσεις απορριφθούν, τότε αυτομάτως το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό θα περάσει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης που βρίσκεται σε πολιτική δίνη, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει «ανάψει φωτιές».

Οι συνταγματικές ακροβασίες για την υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για πρόβλημα Δημοκρατίας, καθώς το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν και η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής. Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και περίπου 30 από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter