Όταν ο λαός της Αθήνας ματαίωσε την επιστράτευση – Εκδήλωση σήμερα στο cine Αλκυονίς

Όταν ο λαός της Αθήνας ματαίωσε την επιστράτευση – Εκδήλωση σήμερα στο  cine Αλκυονίς

Σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια ο λαός της Αθήνας νίκησε τον κατακτητή και αψήφησε τους ντόπιους επιτρόπους του καίγοντας τις καταστάσεις των επίστρατων. Μια μεγαλειώδης στιγμή σε πόλη ολόκληρης της κατεχόμενης Ευρώπης.

Στις 5 Μαρτίου 1943, ημέρα γενικής απεργίας, η λαϊκή εξέγερση εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης κορυφώνεται. Παρά το δριμύ ψύχος (χιόνιζε) και τα δρακόντεια μέτρα των κατοχικών Αρχών, η διαδήλωση του λαού της Αθήνας ήταν μεγαλειώδης. Το πλήθος ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί και κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρά τις σφαίρες στα κορμιά των διαδηλωτών, εισέβαλε σ’ αυτό και έκαψε τις καταστάσεις των πολιτικών επιστράτων. Η πολιτική επιστράτευση ματαιώθηκε, ο λαός είχε νικήσει!

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42), τιμούμε τη μεγαλύτερη, ίσως, νίκη της Εθνικής Αντίστασης, τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, μία νίκη στην οποία το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ είχαν καθορισιτκό ρόλο αλλά ενωμένη η Αντίσταση συμμετείχε στον αγώνα, και διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) Θα μιλήσει ο Μανώλης Γλέζος και η ιστορικός Βασιλική Λάζου. Κείμενα της εποχής θα διαβάσουν ο Στέφανος Ληναίος, η Κερασία Σαμαρά, η Γεωργία Ζώη και η Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη. Θα προβληθεί σπάνιο κινηματογραφικό υλικό του Νίκου Καβουκίδη. Τέλος, θα ακολουθήσει συναυλία αντιστασιακού τραγουδιού από το μουσικό σύνολο ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter