Όταν ο Σόιμπλε θεωρούσε… «εθνικισμό» τις «γερμανικές αποζημιώσεις» που ζητούσε ο Τσίπρας

Όταν ο Σόιμπλε θεωρούσε… «εθνικισμό» τις «γερμανικές αποζημιώσεις» που ζητούσε ο Τσίπρας

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπηρέτησε με τον δικό του τρόπο τη Γερμανική πολιτική και ίσως γι αυτό να τον χαρακτηρίζουν σήμερα στη Γερμανία ως «τον καλύτερο πρωθυπουργό που δεν απέκτησε ποτέ η Γερμανία».

Με απλά λόγια υπηρέτησε τη χώρα του, ενδεχομένως την άρχουσα τάξη της χώρας του, με τον καλύτερο τρόπο που βέβαια δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τους επίσημους στόχους.

Αλλά θυμόμαστε τότε που ο ίδιος σχολίασε τον Αλέξη Τσίπρα όταν πριν και μετά τις εκλογές του 2015 είχε θέσει θέμα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων λέγοντας μάλιστα πως αν το Βερολίνο τις πλήρωνε θα απορροφούσε το σύνολο του δημοσίου χρέους. Να σημειωθεί πως το θέμα είχε τεθεί και το 2013 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με το Βερολίνο να είχε απαντήσει αρνητικά και τον Αλέξη Τσίπρα -τότε στην αντιπολίτευση να εμμένει στο ζήτημα.

Το θέμα το έθετε ο Αλέξης Τσίπρας και ως κυβέρνηση:

Η αντίδραση τότε του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν όχι απλά αγενής και απρεπής, πέραν του ότι ήταν με βάση τη λογική παντελώς λαθεμένη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε» ήταν τα εκβιαστικά λόγια του τότε Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Βέβαια η σημερινή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέχει παρασάγγας καθώς όπως φαίνεται έχει παραιτηθεί των γερμανικών αποζημιώσεων και προφανώς έχει ταχθεί με την άποψη του εκλιπόντος πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Έγραφε σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας στις 12 Μαΐου 2023:

Είπε σήμερα ο κ. Σκέρτσος ότι η πάγια εθνική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν αποτελεί πια διεκδίκηση για τη χώρα μας.

«Πριν από 4 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα τα κόμματα στη Βουλή και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. Και ένα ευρώ να ήταν, όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε.» έγραφε σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης: 

Κυνικός Σόιμπλε, δίνει… συμβουλές για τον χειμώνα: «Φορέστε ένα, δυο πουλόβερ»

Γερμανία: Ο Σόιμπλε καταλογίζει ευθύνες στην Μέρκελ για τα χαμηλά ποσοστά του CDU

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πονοκέφαλος η ακρίβεια – Ποντάρουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter