«Οχι» ΚΙΝΑΛ σε διλήμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πυρά για γαλάζια παιχνίδια με τις «χρυσές βίζες»

«Οχι» ΚΙΝΑΛ σε διλήμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πυρά για γαλάζια παιχνίδια με τις «χρυσές βίζες»

Στην αντεπίθεση περνά η ηγεσία Χαριλάου Τρικούπη, με πυρά κυρίως κατά της κυβέρνησης για αδιαφάνεια στον τρόπο χειρισμού σημαντικών υποθέσεων, όπως μεταξύ άλλων για τις “χρυσές βίζες”. Ταυτόχρονα, αποσείει τις αιτιάσεις των πολιτικών της αντιπάλων ότι το ΚΙΝΑΛ κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την υπόθεση της αποπομπής του Σπ.Λιβανού για το ζήτημα των πυρκαγιών της Ηλείας του 2007, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφει τη μομφή του ισαποστακισμού στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν αποστασιοποιούνται από την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χαριλάου Τρικούπη οξύνει την αντιπολιτευτική της τακτική και εξαπολύει πυρά για την αφερέγγυα κατά το ΚΙΝΑΛ πολιτική της ΝΔ σχετικά με τους αγρότες. Ομως, επιλέγει να εκτοξεύσει τα πιο αιχμηρά βέλη της για «αδιαφανείς χειρισμούς» της Κυβέρνησης σχετικά με την “χρυσή βίζα”, που, όπως επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά κατοικίας, αυξάνοντας τα ενοίκια για τους νέους και τις οικογένειες εν μέσω πανδημίας». Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έκαναν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Τους ζητούν εγγράφως και την κατάθεση εγγράφων σχετικά με τις χρυσές βίζες (Golden Visa). Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν χορηγηθεί ή εκκρεμούν προς χορήγηση πάνω από 10.000 άδειες μόνιμου επενδυτή, που αντιστοιχούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Είναι ενδεικτικό, αναφέρουν, πως τον Απρίλιο του 2020, σε σύνολο 8.116 σχετικών αδειών, οι 5.377 αφορούσαν την Αττική, ενώ μόνο 545 το σύνολο των νησιών σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο. «Η μεγάλη πλειονότητα των ακινήτων της Golden Visa αφορά την Αττική, την αγορά της οποίας έχει αναστατώσει», επισημαίνουν οι βουελυτές αναδεικνύοντας την άνιση γεωγραφική κατανομή.

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος εάν η αξία του ακινήτου που αγοράζεται φτάνει ή πλησιάζει έστω το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτούνται για την χορήγηση της Golden Visa. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να δηλώνεται ότι αξίζουν 250.000 ευρώ κατοικίες μικρότερης αξίας». Και προσθέτουν: «Η υπερτιμολόγηση φτηνών κατοικιών έχει γίνει σύστημα. Ο «αέρας» μεταφράζεται σε κέρδη μεσιτικών εταιρειών που στρεβλώνουν την αγορά κατοικίας γενικότερα με τις παρεμβάσεις τους, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μέρος των χρημάτων οδηγείται πίσω στους κατόχους της Golden Visa, καταστρατηγώντας τον σκοπό έκδοσής της».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι μεγάλο ποσοστό των κάτοχων της μόνιμης άδειας επενδυτή αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχεται για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, χωρίς να διαμένει στη χώρα. «Συχνά, τα αγορασθέντα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση μεσιτικών εταιρειών, που τα αξιοποιούν με διάφορους τρόπους (απλή ενοικίαση, AirBnb, ακόμη και για προγράμματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο). Κανένας έλεγχος και συσχέτιση δεν γίνεται για αυτό (…)», αναφέρουν.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, έχει σημασία ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, προβάλλει ηχηρά ότι απορρίπτει ψευτοδιλήμματα, όπως είπε σε δημόσια παρέμβασή του (Ρ/Σ Σκάι), του τύπου “λαϊκισμός ή λογική” που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και “δημοκρατική παράταξη ή δεξιά” που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας. Τους απαντά ότι «ούτε δημοκρατική παράταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συμπεριφορές αυτές που έχουν τα στελέχη του και με τον ακραίο λαϊκισμό που πολιτεύεται, ούτε το μέτωπο της λογικής εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης, διότι πολλές από τις πολιτικές τους επιλογές, ανήκουν στη σφαίρα του παράλογου». Η γραμμή Ανδρουλάκη εκφράζεται μέσα από τη διατύπωση «Σοσιαλδημοκρατία, σεβασμός στους θεσμούς, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Και εξωτερική πολιτική ευθύνης και πατριωτισμού».

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, απαντώντας ουσιαστικά, στις αιτιάσεις περί πολακισμού και εναγκαλισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. « Θα συγκρουόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε ό,τι αξιακά μας κάνει διαφορετικούς, γιατί είμαστε διαφορετικοί. Δεν θα δείτε τραμπούκους στο κόμμα μας, που να έχουν συμπεριφορές όπως του κ. Πολάκη, τον οποίο έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές, αλλά δεν θα δείτε και στο κόμμα μας αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές, όπως αυτές στελεχών της ΝΔ». Για να συμπληρώσει όμως στη συνέχεια τα εξής: « (…)Ο κ. Πολάκης διεκόπη τη Δευτέρα το βράδυ, διότι μιλούσε εκτός θέματος.

Την άλλη μέρα το πρωί, στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός μιλούσε αρκετά λεπτά εκτός θέματος, για τη Novartis, εναντίον του ΠΑΣΟΚ, για εμένα, για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον διέκοψε κανείς; Εδώ πρέπει να μπούνε κανόνες. Διότι οι πολίτες έχουν μια μεγάλη αν θέλετε αίσθηση κρίσης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, διότι επικρατούν συμπεριφορές που υπονομεύουν το δημόσιο διάλογο. Από εμάς αυτές τις συμπεριφορές δεν θα τις δείτε(..)».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter