«Όχι» Βαρουφάκη στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης – «Δεν είμαστε Γερμανία»

«Όχι» Βαρουφάκη στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης – «Δεν είμαστε Γερμανία»

Εμφατικά ξεκάθαρο ήταν το «όχι« του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στην προοπτική της συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικού χαρακτήρα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην τηλεόραση του Star, δίχως παράλληλα να λείπουν οι αιχμές κατά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρχικά, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι από θέση αρχής «προφανώς» και θα συνεργαζόταν με άλλα κόμματα συμμετέχοντας σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές. Εδώ, δεν είμαστε Γερμανία…».

Με άλλα λόγια, συνέχισε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πρόγραμμα σε 2,5 μέρες, όσος είναι ο χρόνος ζωής μίας διερευνητικής εντολής. «Δύο χρόνια τώρα καλούμε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό να κάνουμε συζήτηση…», προσέθεσε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα ποσοστά του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα συρρικνωθούν στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ως εξής: «…Συγκινούμαι πάρα πολύ με το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα, ένα πράγμα θα ήθελε, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να εξαφανιστούμε και να μην μπούμε στη Βουλή. Ας κοιτάξει τα του οίκου του, εμείς κοιτάζουμε τα του δικού μας».

Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με την ψήφο ή ανοχή του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Και, την ίδια στιγμή, να αθετήσουν εκείνοι «όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Αναφερόμενος στο διαβόητο σχέδιο «Δήμητρα» δήλωσε πως «το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μια καινοτόμος λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα». Με το εργαλείο αυτό, «το κράτος αποκτά βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και το κράτος».

«Βεβαίως και έχω. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Θα ήταν κατάπτυστη απέναντι στο γερμανικό λαό η κεντρική τράπεζα της χώρας αν δεν είχε τέτοιο σχέδιο. Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα», υποστήριξε φέρνοντας το παράδειγμα του πυροσβέστη, ο οποίος δεν παίζει με τη φωτιά, αλλά προετοιμάζεται για αυτήν» υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο Γ. Βαρουφάκης προέταξε το μέτρο της «δραστικής μείωσης του ΦΠΑ. Ο ανώτατος ΦΠΑ στη Γερμανία είναι 19%, στην Ελλάδα 24% […] Θα έπρεπε να είναι το πολύ 15-16%». Ενώ υποστήριξε ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Τσακαλώτος απαντούν ότι «δεν τους αφήνουν οι τροϊκανοί, προφανώς δεν έφυγαν…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter