Ουκρανία: Απελάσεις Αμερικανών διπλωματών απ’ την Ρωσία – Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς κινέζικες εταιρίες για εξαγωγές στη Ρωσία

Ουκρανία: Απελάσεις Αμερικανών διπλωματών απ’ την Ρωσία – Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς κινέζικες εταιρίες για εξαγωγές στη Ρωσία

Η εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ο πόλεμος που πλήττει την χώρα τον τελευταίο μήνα αποτέλεσε όπως είναι φυσικό ορόσημο για την δημιουργία θολών σύννεφων στις σχέσεις Ρωσίας – Αμερικής. Έκτοτε οι δύο χώρες επιβάλλουν αντίποινα η μία στην άλλη. Στην γκάμα των κυρώσεων μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί: δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, οικονομικά εμπάργκο, απελάσεις και άλλα. Την ώρα που η Ρωσία απελεύνει αμερικάνους διπλωμάτες η Αμερική κουνά το δάχτυλο σε όσες κινέζικες εταιρίες φαίνονται πρόθυμες να παραβιάσουν τους ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία.

Η Ρωσία

Στις αρχές του Μάρτη και εν μέσω της σφοδρότατης κρίσης στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προέβησαν στην εξής πράξη: απέλασαν 2 μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας τα για «κατασκοπία». Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, να καταγγείλει την πράξη χαρακτηρίζοντάς την ως «εχθρική ενέργεια» από πλευράς των ΗΠΑ.

Σε αντίποινα η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες, σε αντίποινα. Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ρωσία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η παράδοση μιας λίστας ονομάτων Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι έχουν πλέον επίσημα χαρακτηριστεί ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

Η Αμερική  

Σε συνέντευξη που έδωσε, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο στο Reuters, υπενθύμισε πως όλες οι κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών βασίζονται σε λογισμικό των ΗΠΑ για να κατασκευάσουν τους ημιαγωγούς τους γεγονός που τις κάνει να υπόκεινται σε αμερικάνικο έλεγχο. Η Ραϊμόντο δεν υπενθύμισε τυχαία το γεγονός καθώς φρόντισε να το εντάξει στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που ετοιμάζονται από την αμερικάνική προς την ρωσική πλευρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «οπωσδήποτε» θα επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές αν οι κινεζικές εταιρείες στείλουν στη Ρωσία ημιαγωγούς που κατασκευάστηκαν με αμερικανική τεχνολογία, μια κίνηση που θα μπορούσε «ουσιαστικά να διακόψει τη λειτουργία τους», δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα.

Η Ραϊμόντο ενέτεινε τις απειλές των ΗΠΑ να τιμωρήσουν οποιαδήποτε εταιρεία σε οποιαδήποτε χώρα φαίνεται πρόθυμη να παραβιάσει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην ρώσικη ενέργεια λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, μαζί με άλλες 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα είπε: «Αν διαπιστώσουμε ότι πουλάνε τσιπς στη Ρωσία, τότε μπορούμε ουσιαστικά να τους κλείσουμε αρνούμενοι τη χρήση αυτού του λογισμικού και είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να το κάνουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter