Ουκρανία: Η Πολωνία σταματά να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο

Ουκρανία: Η Πολωνία σταματά να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο

Μετά τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, και ο υπουργός Κρατικών Προμηθειών δήλωσε ότι η Πολωνία δεν προμηθεύει επί του παρόντος όπλα στο Κίεβο, ενώ αφήνει ανοιχτό το τι θα γίνει στο μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε».

«Αυτή τη στιγμή είναι όπως τα είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για το μέλλον θα δούμε», απάντησε ο Γιάτσεκ Σασίν στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Plus, σε ερώτηση για τα σχόλια του Μοραβιέτσκι.

Η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των ουκρανικών σιτηρών. Η Πολωνία διαμαρτύρεται ότι οι ευνοϊκοί όροι με τους οποίους εισάγεται το σιτάρι υπονομεύει τις τιμές της εγχώριας παραγωγής. Η Βαρσοβία επέβαλε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου μονομερή αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, μιας και το ευρωπαϊκό εμπάργκο δεν έλαβε παράταση. Ωστόσο, την Πέμπτη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας συμφώνησε να επεξεργαστεί μια λύση προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Η διχόνοια ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να κοστίσει επικοινωνιακά και ουσιαστικά στη Δύση αν δε βρεθεί η χρυσή τομή, αφού η Πολωνία έχει υπάρξει ένας εκ των πιο στενών και ένθερμων υποστηρικτών της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας, μιας και είναι γειτονική της χώρα. Η κίνηση αυτή έρχεται ένα μήνα πριν από τις εκλογές και υπάρχει η εκτίμηση στο διεθνή Τύπο ότι σκοπός της είναι η συσπείρωση των εθνικιστικών και αγροτικών ψήφων γύρω από το κυβερνών κόμμα, το οποίο παρόλο που προηγείται στις δημοσκοπήσεις θέλει να κάνει σίγουρη την ανανέωση της θητείας του στο τιμόνι της χώρας.

Οι δυτικοί επικρίνουν την ενέργεια της Πολωνίας, αφού εκτιμούν ότι αντιτίθεται στο πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης απέναντι σε μια εμπόλεμη χώρα. Παρόλα αυτά, η Πολωνία σημείωσε ότι θα τηρήσει τις ήδη συμφωνημένες προμήθειες όπλων, ακόμα και αυτές που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία, όπως ανέφερε το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΡΑΡ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter