Ουκρανία: Ο διευθυντής του ΔΟΑΕ επιθεώρησε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ο διευθυντής του ΔΟΑΕ επιθεώρησε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επιθεώρησε τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο μετά την έκρηξη και την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας στις 6 Ιουνίου.

Ο Γκρόσι προέβη σε δηλώσεις στους Ρώσους δημοσιογράφους μετά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο με τη συνοδευτική αντιπροσωπεία. Επισημαίνοντας ότι το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα μετά το τέλος των συγκρούσεων, ο Γκρόσι δήλωσε ότι μόνο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά.

Αναφέροντας ότι είχε συνάντηση με τους διευθυντές του εργοστασίου, ο Γκρόσι δήλωσε ότι «οι επιθεωρητές θα συνεχίσουν να παραμένουν εδώ. Οι μελέτες αξιολόγησης της κατάστασης θα συνεχιστούν».

Δηλώνοντας ότι μια γραπτή συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια είναι αδύνατη προς το παρόν, επειδή δεν έχει επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ των μερών, ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι «έχουμε μια πολιτική συμφωνία που έχει διατυπωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήταν μη ρεαλιστικό να επιτευχθεί γραπτή συμφωνία σε αυτό το στάδιο, διότι, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ειρήνη ή διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μερών».

Σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του υποστηρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι καθήκον του είναι να επιστήσει την προσοχή όλων των μελών του Συμβουλίου και να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη γνωρίζει τον κίνδυνο.

Ο γενικός διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λίκατσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι ο ΔΟΑΕ ενδιαφέρεται στενά για τις συνέπειες της κατάρρευσης του φράγματος Καχόβκα.

Σημειώνοντας ότι ο Γκρόσι επιθεώρησε τις δεξαμενές ψεκασμού και ψύξης, καθώς και τα κανάλια ενίσχυσης και αποβλήτων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος χρησιμοποιεί το απόθεμα νερού στον ποταμό Δνείπερο, όπου η στάθμη του νερού έχει πέσει λόγω της κατάρρευσης του φράγματος, ο Λικάτσεφ δήλωσε ότι «[ο Γκρόσι] φρόντισε ώστε το προσωπικό να διασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ακόμη και υπό τις συνθήκες της επιθετικότητας της Ουκρανίας».

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter