Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανοιχτή σύγκρουση μετά την ανταρσία 4 Επιτρόπων για το ρουσφέτι με τον Μάρκους Πίπερ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανοιχτή σύγκρουση μετά την ανταρσία 4 Επιτρόπων για το ρουσφέτι με τον Μάρκους Πίπερ

Συνέχεια στο Πίπερgate, στην υπόθεση της ρουσφετολογικής επιλογής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Μάρκους Πίπερ για την θέση του ευρωπαίου απεσταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνεται στις Βρυξέλλες με ανταλλαγή επιστολών και δηλώσεων, ενόψει της συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη.

Σχολιάζοντας για πρώτη φορά τις κατηγορίες που διατύπωσαν με επιστολή τους τέσσερις Επίτροποι εναντίον της για αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία επειδή ο Πίπερ είναι ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως: «Όλες οι διαδικασίες ήταν σαφείς, καθαρές και διαφανείς, γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος των ΜΜΕ έχει ισχυρή θέση».

Στο φόντο των συγκεκριμένων δηλώσεων όμως υπάρχει μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των Επιτρόπων που παίρνουν το μέρος της φον ντερ Λάιεν και των τεσσάρων συνυπογραφόντων της αρχικής επιστολής διαμαρτυρίας και καταγγελίας, δηλαδή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, του Επιτρόπου για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ και του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Politico, σε επιστολή του με ημερομηνία 8 Απριλίου, ο επικεφαλής του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τους προαναφερθέντες Επιτρόπους σχετικά με την τοποθέτηση Πίπερ.

Σε αυτήν ο Χαν υποστήριζε πως: «Και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη και θεωρήθηκαν γενικά κατάλληλοι για τη θέση. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το φύλο και η γεωγραφική ισορροπία λαμβάνονται υπόψη ως θέμα αρχής, αλλά δεν αντικαθιστούν την αξία του υποψηφίου ως πρωταρχικό κριτήριο», ανέφερε στην επιστολή του. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον διορισμό του Πίπερ που ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση του ακολούθησε τους κανόνες και την «καθιερωμένη πρακτική».

Σύμφωνα με τον Χαν, ο Πίπερ επιλέχθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος «με βάση την τεράστια εμπειρία και την πορεία του στον τομέα των ΜΜΕ» και η επιλογή έγινε «εντός του συνήθους περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας για τέτοιου είδους ανώτερους διορισμούς».

Αλλά σε απάντηση στην προσπάθεια της επικεφαλής της Επιτροπής και των… συμμάχων της να ξεπεραστεί η διαμάχη, οι τέσσερις επίτροποι που ηγούνται της εσωτερικής εξέγερσης ξεκαθάρισαν ότι η επιστολή του Χαν δεν απαντά στις ανησυχίες τους σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία.

«Είναι σημαντικό η απάντηση να καλύπτει πλήρως όλα τα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έγραψαν οι τέσσερις επίτροποι σε επιστολή, ζητώντας εκ νέου ανταλλαγή απόψεων για το θέμα «πολύ σύντομα». Οι Επίτροποι συναντώνται για την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη και σύμφωνα με όσα διακινούνται από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ το θέμα θα απασχολήσει την συνεδρίαση αυτήν.

Είναι προφανές πως η πλευρά της φον ντερ Λάιεν, που ήδη πιέζεται από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί και ερευνάται και από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για το θέμα με τα εμβόλια της Pfizer, θέλει να κλείσει τα θέμα του Πίπερ όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν γοργά.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: Επιβεβαίωσε το Documento για real estate Μητσοτάκη στα Ζαγοροχώρια – «Αγόρασε κάποια έκταση»

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ για υποκλοπές: «Αν παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη για εθνικούς λόγους καλά έκαναν» (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Οι δέκα λόγοι για τους οποίους ζητάω εκλογές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει το ΠΑΣΟΚ κόμμα ή… μπαλαντέρ της εξουσίας;

Βάλε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Ο Άδωνης Γεωργιάδης στο Ισραήλ για να θαυμάσει τα επιτεύγματα του… συστήματος Υγείας

Μαρινάκης: «Αυτοδικαίως» εκτός ΝΔ ο Θοδωρής Ζαγοράκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter