Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 34 δισεκ. δολάρια οι ζημιές από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία

Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 34 δισεκ. δολάρια οι ζημιές από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία

Ο φονικός σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που σάρωσε Τουρκία και Συρία αλλά και οι πολλές μετασεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν τη νότια Τουρκία έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε τη Δευτέρα σε εκτίμησή της η Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας έτσι την εικόνα οικονομικής κατάρρευσης.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», ούτε τις συνέπειες για μελλοντική τουρκική ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να σημειώνονται κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που οι σεισμοί επίσης προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μεγάλες ζημιές.

Σημειώνεται πως η  τελευταία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε την Δευτέρα  την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκαλώντας κατάρρευση κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες.

«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.

Το ίδρυμα διευκρινίζει επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

 

Πηγή: AFP, AP

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – Σεισμός στη Μαλάτια: Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter