Panama Papers: Ξεκινά η δίκη των 27 κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος – Μεταξύ τους και οι ιδρυτές της Mossack Fonseca

Panama Papers: Ξεκινά η δίκη των 27 κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος – Μεταξύ τους και οι ιδρυτές της Mossack Fonseca

Στο σκαμνί με κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κάθισαν 27 εργαζόμενοι του… διάσημου δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca, αλλά και οι ιδρυτές του γραφείου Jürgen Mossack και Ramón Fonseca Mora που το 2016 είχε βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων από τα Panama Papers. Το γραφείο τους ήταν αυτό που αναλάμβανε όλη την βρώμικη δουλειά για ίδρυση (και όχι μόνο) υπεράκτιων εταιρειών από πλούσιους ιδιώτες με στόχο την διάπραξη φορολογικών απατών και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Η δίκη ξεκίνησε στον Παναμά και όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το «παρών» στην ακροαματική διαδικασία έδωσε ο ίδιος ο Mossack και μάλιστα δήλωσε αθώος για όσα του καταλογίζονται και αισιόδοξος για την έκβαση της δίκης. Αντίθετα στο δικαστήριο παρουσιάστηκε εκπρόσωπος του Fonseca για να υποστηρίξει ότι ο έταιρος ιδρυτής του γραφείου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Οι Mossack και Fonseca έχουν υποστηρίξει πως δεν είχαν κανέναν έλεγχο στις υπεράκτιες εταιρείες που ίδρυσε η εταιρεία για τους πελάτες της.

Σημειώνεται πως η νομοθεσία του Παναμά την περίοδο που εξετάζεται επέτρεπε τις δραστηριότητες που είχε αναλάβει τότε η Mossack Fonseca και ο νόμος για το ξέπλυμα χρήματος στην χώρα άλλαξε μετά από αυτές. Αυτό, όπως εκτιμά η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, έχει σαν συνέπεια ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι από την διαρροή των περίπου 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της εταιρείας το 2016, ερευνητές δημοσιογράφοι κατάφεραν να ταυτοποιήσουν υπεράκτιες εταιρείες που συνέδεαν περισσότερους από 100 πολιτικούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ηγετών 12 χωρών, αλλά και πολλές ύποπτες «συναλλαγές» ή κινήσεις για την αποφυγή φορολογίας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο 39χρονος γυναικοκτόνος

Διόνυσος: Μαθητές μαγειρεύουν και διαχειρίζονται μόνοι τους το κυλικείο του σχολείου!

Έγκλημα Τέμπη: Κατηγορούμενη για την 717 εγκαλεί την… Ευρωπαία Εισαγγελέα – Ζητεί έκπτωση από το αξίωμά της

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter