Παπαλαζάρου στο documentonews.gr: Στόχος μου να βοηθώ καθημερινά την Ελλάδα ώστε να γίνει μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο

Παπαλαζάρου στο documentonews.gr: Στόχος μου να βοηθώ καθημερινά την Ελλάδα ώστε να γίνει μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο

Σπούδασε Βιολογία, έχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Παθολογία και Γενετική από το Queen Mary University of London και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Βιοϊατρική Μηχανική. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος από το βιογραφικό του Βασίλη Παπαλαζάρου που διεκδικεί μία θέση στην ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι απόδημοι δεν χρειαζόμαστε ειδική μεταχείριση, ούτε ειδικές διατάξεις για να επιστρέψουμε. Θέλουμε μια χώρα αξιοκρατική με δίκαιο και σταθερό φορολογικό, πρόσβαση σε ένα αξιόλογο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο» τονίζει στο documentonews.gr αναφερόμενος στο brain drain, ενώ μιλά για τα ελληνικά πανεπιστήμια, για το Think Tank Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και για τις προτεραιότητες του εφόσον εκλεγεί.

– Για ποιον λόγο ένας καταξιωμένος επιστήμονας στο εξωτερικό να ασχοληθεί με τα κοινά στην Ελλάδα και να διεκδικήσει μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο;

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχει απαξιωθεί για διάφορους λόγους τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει σε εκμετάλλευση εθνικιστικών συναισθημάτων και προσδοκιών, σε ανάπτυξη ακραίων απόψεων και σε άνοδο της ακροδεξιάς. Η απαξίωση της πολιτικής όχι μόνο δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα, είτε τοπικά, εθνικά ή ευρωπαϊκά, αλλά ελλοχεύει τον κίνδυνο να τα οξύνει κιόλας. Δυστυχώς, για πολύ κόσμο η πολιτική αποτελεί στίβο των λίγων, ενός «κομματικού σωλήνα» ή συγκεκριμένων οικογενειών. Αυτό το στερεότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ το ανατρέπει. Προσωπικά, με κέρδισε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επαγγελματίες και επιστήμονες για διαμόρφωση πολιτικών θέσεων. Πιστεύω ότι άνθρωποι που προερχόμαστε από την καθημερινότητα, τους χώρους εργασίας, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και να φέρουμε νέα πνοή στην πολιτική.

– Πώς αντιδράσατε όταν σας έκανε πρόταση ο Στέφανος Κασσελάκης να είστε υποψήφιος; 

Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια. Ήταν μια πολύ τιμητική πρόταση την οποία δέχτηκα αμέσως, καθώς ήξερα πως θα ήμουν μέλος ενός εξαιρετικού ψηφοδελτίου. Αν και δεν έχω ασχοληθεί ξανά τόσο ενεργά με την πολιτική, θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του Στέφανου Κασσελάκη. 

– Με βάση την εμπειρία σας, τι έχουν να ζηλέψουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τα μεγάλα ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού;

Ως απόφοιτος δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου θεωρώ ότι εξοπλίστηκα με ένα πολύ διευρυμένο και στέρεο επίπεδο γνώσεων το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ήταν πιο προχωρημένο από αντίστοιχους συμφοιτητές μου στο εξωτερικό. Επίσης, έπειτα από την αποφοίτησή μου είχα περισσότερη εργαστηριακή εμπειρία σε σχέση με αποφοίτους Αγγλικών ή άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Τα ελληνικά πανεπιστήμια λοιπόν, μπορούν άξια να ανταγωνιστούν τα διεθνή σε προσφορά γνώσεων. 

Παρόλα αυτά, τα ελληνικά πανεπιστήμια αδικούνται από έλλειψη υποδομών και επαρκούς χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτά σχετίζονται τόσο με την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση, όσο και με την έλλειψη πολιτικού σχεδίου για στήριξη της παιδείας και έρευνας. Πιστεύω ότι απαιτείται σταθερή, αξιοκρατική, μακρόπνοη και γενναία χρηματοδότηση των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων τόσο για την τεχνολογική τους αναβάθμιση, όσο και για ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων βασικής έρευνας. Αυτό θα τα βοηθήσει να περάσουν από την απλή μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην παραγωγή γνώσης, που πρέπει να είναι βασικός στόχος τους.

Επίσης, θεωρώ ότι λείπει στα ελληνικά πανεπιστήμια η πρόσβαση σε εργαλεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μόνο μέσω πραγματικής πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν γνώση, καινοτομία και νέες τεχνολογίες ανανεώνοντας το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών για τις επιστήμες, προσελκύοντας φοιτητές και ερευνητές από το εξωτερικό και συμβάλλοντας στην ευημερία της Ελλάδας.

– Τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί το brain drain και για να επιστρέψουν στη χώρα μας οι Έλληνες επιστήμονες;

Οι όροι «brain drain» ή «brain gain» έχουν χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις. Δεν έφυγαν όλοι οι απόδημοι τα τελευταία 10-15 χρόνια για τους ίδιους λόγους, ούτε υπάρχει ένας κοινός τρόπος για να γυρίσουν. Ούτε στο εξωτερικό τα βρήκαμε όλα εύκολα. Υπάρχουν προβλήματα πολλές φορές με το επίπεδο των μισθών, προβλήματα ακρίβειας και στέγασης. Είναι σημείο της εποχής μας ότι σε πολλές χώρες οι νέοι νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους και δυσκολεύονται να ονειρευτούν. Ταυτόχρονα οι λύσεις για το brain drain δεν θα πρέπει να περιορίζουν την κινητικότητα των νέων. Έχουν να κερδίσουν πραγματοποιώντας κάποιες σπουδές ή δουλεύοντας έστω και για λίγο στο εξωτερικό. Με προβληματίζει για παράδειγμα ότι λόγω Brexit πλέον απαιτούνται πολλά έξοδα για να έρθει ένας νέος να σπουδάσει σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Ιδίως στον τομέα μου απαιτείται να μετακινούμαστε και να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους από άλλες χώρες. Δεν πρέπει όμως ούτε να εγκλωβιζόμαστε στο εξωτερικό ούτε να πρέπει να φεύγουμε μόνιμα για να πετύχουμε.

Από την προσωπική μου εμπειρία μέχρι στιγμής, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε χώρες του εξωτερικού, αρκετοί τομείς είναι πιο εξελιγμένοι και έχω συναντήσει περισσότερη αξιοκρατία, φιλικότερο περιβάλλον και αλληλεγγύη. Οι απόδημοι δεν χρειαζόμαστε ειδική μεταχείριση, ούτε ειδικές διατάξεις (πχ φορολογικές ή ασφαλιστικές) για να επιστρέψουμε. Θέλουμε μια χώρα αξιοκρατική με δίκαιο και σταθερό φορολογικό, πρόσβαση σε ένα αξιόλογο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Θέλουμε μια χώρα με συνετή διοίκηση και συνεπείς θεσμούς. Επίσης, χρειαζόμαστε αναγνώριση προϋπηρεσίας, επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό και σε πολλές περιπτώσεις η αναγνώρισή τους στην Ελλάδα είναι δύσκολη.

Συγκεκριμένα για τους επιστήμονες, απαιτείται ένα σύστημα που προωθεί την έρευνα και την καινοτομία, σοβαρή και αξιοκρατική χρηματοδότηση, στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Τι να περιμένουμε από το Think Tank Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ; 

Το Think Tank Τεχνολογίας προσανατολίζεται στη μεγάλη εικόνα και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε προτάσεις που να επαναπροσδιορίζουν τους ρόλους της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα και πως μπορούν να αποτελέσουν τομείς ανάπτυξης και τελικά ευημερίας για τις νέες γενιές αλλά και να λύσουν μερικά από τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως σχετικά με τους απόδημους επιστήμονες. Ειδικά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια πρωτοπόρο δύναμη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, φυσικά κάτω από ηθικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο Think Tank Τεχνολογίας γνώρισα εξαιρετικούς επιστήμονες και απόλυτα καταρτισμένους επαγγελματίες με όρεξη για δουλειά, για τη σύνθεση πολιτικών που θα αποτελέσουν άξονα της ευημερίας όπως την ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

– Τι έχει να προσφέρει ο Βασίλης Παπαλαζάρου στο ευρωκοινοβούλιο;

Ως νέος στην πολιτική και στο ευρωκοινοβούλιο θα εργαστώ με την ίδια διάθεση και αφοσίωση που έχω στην δουλειά μου για να προσφέρω στη χώρα μου και στην Ευρώπη. Θα ήθελα να βοηθήσω στη στήριξη της έρευνας, των επιστημών και της τεχνολογίας ώστε να αποτελέσουν τον κορμό ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και ευημερίας. Να συμβάλλω ώστε οι νέοι επιστήμονες να έχουν αξιόλογες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία. Κι αυτό θα έρθει μέσω ανάπτυξης ευρωπαϊκών εργαλείων που θα δημιουργήσουν τους απαιτούμενους πόρους. Και φυσικά να βοηθώ καθημερινά την Ελλάδα ώστε να αντιστραφεί η τωρινή κατάσταση και να γίνει μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της. 

Διαβάστε επίσης:

Χαλκίδα: Η στιγμή που επιχειρηματίας φτάνει στη ΔΟΥ κρατώντας φάκελο με 10.000 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Χαλκίδα: Στον ανακριτή οι επίορκοι εφοριακοί – Οι διάλογοι και τα στοιχεία που τους «καίνε» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter