Πέφτει στη Γη το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Peregrine 1 – Πού και πότε αναμένεται να συντριβεί

Πέφτει στη Γη το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Peregrine 1 – Πού και πότε αναμένεται να συντριβεί

Το Peregrine 1, ένα αμερικάνικο ρομποτικό διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε προς τη Σελήνη, αναμένεται να συντριβεί απόψε στη Γη, μετά από 10 μέρες στο διάστημα.

Το μη επανδρωμένο σκάφος, το οποίο ανέπτυξε με την υποστήριξη της NASA η εταιρεία Astrobotic με έδρα το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 8 Ιανουαρίου, με στόχο την πρώτη αμερικανική προσελήνωση εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες, που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή αστροναυτών της NASA στη Σελήνη, υπό το πρόγραμμα Artemis, το 2026.

Ομως, το εγχείρημα είχε άδοξο τέλος, καθώς λίγες ώρες αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διαστημικό σκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα διαρροής καυσίμου και συνεπώς δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Το κατά πόσο το προσεδάφιο σκάφος θα «επιβιώσει» από την επανείσοδό του στη Γη, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Το Peregrine ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από έναν τυπικό δορυφόρο που επανεισέρχεται στη Γη, επομένως θα παράγει περισσότερη θερμότητα καθώς εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα, αναφέρει ο Guadian.
Το Peregrine 1 αναμένεται να πέσει γύρω στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος σε ακατοίκητη περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 640 χλμ. νότια των νήσων Φίτζι, με την Astrobotic να διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ασφαλή επανείσοδό του διαστημικού σκάφους στη γήινη ατμόσφαιρα και προκειμένου να μην συντριβεί στη στεριά.

«Η πρόκληση με αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν η αβεβαιότητα για την ακριβή τροχιακή του θέση, λόγω της αρχικής διαρροής καυσίμου επί του σκάφους», δήλωσε ο Άνγκους Στιούαρτ, επικεφαλής διαστημικής επιτήρησης και παρακολούθησης στη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μόλις σταμάτησε η διαρροή, η τροχιά έγινε πολύ πιο σταθερή και μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε με επιτυχία το Peregrine 1», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Δολοφονίες Greek Mafia: Οι χάρτες που αποτυπώνουν τα στίγματα από τα κινητά των δραστών (Photos)

Φρεγάτες από τον… σκουπιδοτενεκέ των ΗΠΑ θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter