Πέντε bonus tracks των Amorphis που θα χωρούσαν σε κάθε συναυλία τους

Πέντε bonus tracks των Amorphis που θα χωρούσαν σε κάθε συναυλία τους

Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνοδέψουν κάποιο single ή να αποτελέσουν «τυράκι» για την αγορά μιας ειδικής έκδοσης βινυλίου ή cd, αφού για κάποιον λόγο δεν βρήκαν θέση στην κανονική έκδοση. Η μοίρα των bonus tracks είναι πολλές φορές άδικη, για τον πρόσθετο λόγο ότι εκτός από… παραπεταμένα σε κάποιο b-side σπάνια έως ποτέ συμπεριλαμβάνονται στη setlist μιας συναυλίας. Μήπως όμως κάποια από αυτά θα άξιζαν καλύτερης μεταχείρισης; Λίγο πριν από την επιστροφή των Amorphis στην Ελλάδα για τις δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη (3/11, Principal) και Αθήνα (4/11, Fuzz) θυμηθήκαμε μερικά bonus διαμαντάκια των Φινλανδών που όσο κι αν θα θέλαμε δύσκολα θα ακούσουμε ζωντανά.

01. Northern Lights («Tuonela»)

Κάθε σκανδιναβικό συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει ένα τραγούδι που να μιλάει για το βόρειο σέλας και οι Amorphis δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Με τις σαμπαθικές επιρροές να ξεχειλίζουν το «Northern Lights» γράφτηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το «Tuonela» και κυκλοφόρησε ως single μαζί με το «Divinity» περίπου ένα μήνα πριν από το άλμπουμ που έβαλε τους Amorphis σε πολύ περισσότερα σπίτια. Στο άτυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στα δύο τραγούδια το «Divinity» ήταν αυτό που τελικά μπήκε στο άλμπουμ και μάλιστα είναι το τραγούδι με τις περισσότερες live εκτελέσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα του «Tuonela». Το «Northern Lights» βρήκε τελικά τη θέση του ως bonus track στην ιαπωνική έκδοση του cd, αλλά ακόμα δεν έχει παιχτεί ποτέ ζωντανά.

02. Darkrooms («Far From The Sun»)

Ίσως το πιο… Paradise Lost τραγούδι που έγραψαν ποτέ οι Amorphis κυρίως λόγω της φωνητικής προσέγγισης του Pasi Koskinen που θυμίζει έντονα το ηχόχρωμα του Nick Holmes. Ακούγοντας ξανά μετά από πολύ καιρό το «Darkrooms», το τραγούδι που συνόδευε το «Day of Your Beliefs» στο single – προάγγελο του άλμπουμ «Far From The Sun», μου λύθηκε και η απορία που είχα σχετικά με το τι μου θύμιζε έντονα η βασική μελωδία στα πλήκτρα του «Square Hammer» των Ghost.

03. Stone woman («Eclipse»)

Μπορεί το «House of Sleep», το τραγούδι με τα περισσότερα streams στο Spotify από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι των Amorphis να απαγορεύεται να βγει από τη setlist των Φινλανδών, όμως το «Stone woman», αδερφάκι του πρώτου single μέσα από το «Eclipse», δεν φτούρησε ποτέ συναυλιακά και περιορίστηκε στον ρόλο του bonus track στην digipack έκδοση του άλμπουμ. Βίοι αντίθετοι για τα δύο τραγούδια που εκτός των άλλων αποτέλεσαν τότε το πρώτο δείγμα γραφής του Tomi Joutsen που αντικατέστησε τον Pasi Koskinen στα φωνητικά και λειτουργούν ιδανικά ως εισαγωγή στη νέα εποχή των Amorphis.

04. The River Song («Halo»)

Όταν τα μέταλ συγκροτήματα αντιλήφθηκαν πόσο μεγάλη είναι η ιαπωνική αγορά άρχισαν να κρατούν κάβα ή ακόμα και να γράφουν τραγούδια αποκλειστικά για τις ιαπωνικές εκδόσεις των άλμπουμ τους. Το «The River Song» ηχογραφήθηκε στις πρόβες του «Halo» και αποτέλεσε το 12ο τραγούδι στη γιαπωνέζικη κόπια ενός άλμπουμ που στον υπόλοιπο κόσμο κυκλοφόρησε με 11 συνθέσεις και αν με ρωτούσατε ευχαρίστως θα το αντάλλασσα και θα έστελνα στους κατά τα άλλα συμπαθείς Ιάπωνες φίλους μας το «When the Gods Came» ή ακόμα και το «My Name Is Night». Φυσικά, το «The River Song» δεν έχει παιχτεί σε κανένα από τα σόου της περιοδείας που θα κάνει στάση και στη χώρα μας.

05. Brother and sister («Queen of time»)

Μπορεί η απουσία των παραπάνω τραγουδιών από τις συναυλίες των Amorphis να δικαιολογείται περισσότερο ή λιγότερο, όμως για το «Brother and Sister» δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το ένα από τα δύο bonus tracks στην έκδοση του διπλού βινυλίου του «Queen of Time» (το άλλο είναι το «As Mountains Climb») είναι από τα ομορφότερα κομμάτια που έχει γράψει ο κιμπορντίστας Santeri Kallio, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο… εθιστικές μελωδίες των Amorphis. Θα περίμενε κανείς ότι το τραγούδι που κυκλοφόρησε και ως single στην καρδιά του covid συνοδευόμενο μάλιστα από το σχετικό lyric video θα είχε καλύτερη τύχη από αλλά bonus tracks, προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν το Σάββατο ακούσετε καμιά φωνή να ζητάει επιτακτικά το «Brother and Sister» θα ξέρετε ποιος είναι…

To πρόγραμμα των συναυλιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή τους στην Ελλάδα, οι  Amorphis φέρνουν ξανά το προοδευτικό και μελαγχολικό metal, με τα πολλά folk στοιχεία και τις αναφορές στις death metal ρίζες τους, στη χώρα μας στο πλαίσιο της προώθησης του τελευταίου τους άλμπουμ «Halo». Special guests θα είναι οι Ισλανδοί Sólstafir, ένα από τα κορυφαία σύγχρονα post metal σχήματα, ενώ τις συναυλίες θα ανοίξουν οι Lost Society που έχουν εξελιχθεί σε ένα δυνατό, μελωδικό και μοντέρνο groove metal συγκρότημα. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30 στη Θεσσαλονίκη και στις 19.00 στην Αθήνα, ενώ οι ώρες εμφάνισης των συγκροτημάτων έχουν ως εξής:

19.50-20.30: Lost Society
20.50-22.00: Sólstafir
22.30-00.00: Amorphis

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter