Περί υγείας και μπαλωμάτων

Περί υγείας και μπαλωμάτων

Η αδιαφορία της κυβέρνησης να «τρέξει» προκηρύξεις και να προσλάβει µόνιµο προσωπικό για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ οδήγησε στη νοµοθέτηση µιας άκρως αντιεπιστηµονικής ρύθµισης, στην οποία µεικτά πληρώµατα του ΕΚΑΒ µε αποσπάσεις οδηγών από τους δήµους και από το Πυροσβεστικό Σώµα, τη στιγµή µάλιστα που η επικράτεια πλήττεται από τα πύρινα µέτωπα και οι Ενοπλες ∆υνάµεις καλούνται να αντιµετωπίσουν τη διακοµιδή ασθενών στα νοσοκοµεία σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Εντύπωση µάλιστα προκαλεί το γεγονός πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το αρµόδιο υπουργείο δεν έλαβαν υπόψη πως τα πληρώµατα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί οχηµάτων αλλά ειδικά εκπαιδευµένο προσωπικό που παρέχει εξειδικευµένες πρώτες βοήθειες και υπηρεσίες φροντίδας σε ασθενείς τη στιγµή του συµβάντος. Οι εξειδικευµένες δε γνώσεις και ικανότητες αυτού του προσωπικού είναι απαραίτητες για την υγεία των πολιτών και δεν µπορούν να αναπληρωθούν µε διήµερες εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες οδηγών άλλων κρατικών υπηρεσιών και σωµάτων ασφαλείας. Μάλιστα η νοµοθετική αυτή πρωτοβουλία ήρθε ενώπιον της Βουλής εκ των υστέρων και πολύ αργά. Επρεπε πρώτα και για µια ακόµη φορά η επικαιρότητα να κατακλυστεί από ανθρώπινα δράµατα για να θυµηθεί η κυβέρνηση το ΕΚΑΒ.

Οι ανάγκες όµως του ΕΚΑΒ και οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό ήταν γνωστές και πανθοµολογούµενες, δεν προέκυψαν από τη µια µέρα στην άλλη. Αναµφίβολα η κυβέρνηση δεν προέβλεψε έγκαιρα ανάγκες του ΕΚΑΒ και καθυστέρησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Στην προηγούµενη κυβερνητική θητεία της Ν∆ η λειτουργία των νοσοκοµείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ απαξιώθηκε πλήρως, ενώ στα χειρουργεία οι ασθενείς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται αναξιοπρεπώς λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του συστήµατος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας επέλεξε σκόπιµα να µην αξιοποιήσει τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, αλλά να διαθέσει κάτω από το 5% των συνολικών πόρων στην υγεία και µε το άρθρο 10 του νόµου του 2022 να υπονοµεύσει το ΕΣΥ, µετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείµενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συµφερόντων. Επέλεξε να υπονοµεύσει τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ η χώρα µας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία και επέβαλε την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας στη µετατροπή ενός δηµόσιου και κοινωνικού αγαθού σε αντικείµενο της ιδιωτικής αγοράς.

Η λύση όµως για την αντιµετώπιση του µείζονος αυτού ζητήµατος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι απλή και πασιφανής: άµεση πρόσληψη εκπαιδευµένου τακτικού προσωπικού µε σύγχρονη παροχή κινήτρων χωρίς άλλη αναβολή, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες, προς όφελος πρωτίστως των αδύναµων και µη προνοµιούχων συνανθρώπων µας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter