Περισσότερα χρόνια, μεγαλύτερο χαράτσι στους επαγγελματίες

Περισσότερα χρόνια, μεγαλύτερο χαράτσι στους επαγγελματίες

Ο αναβρασμός στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών χτυπάει κόκκινο για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης που αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, επιβάλλει κεφαλικό φόρο σε όσους διατηρούν ατομική επιχείρηση. Στα κόκκινα όμως βρίσκεται και η κυβερνητική προσπάθεια να «σφυρηλατήσει» κοινωνικό αυτοματισμό βάλλοντας κατά του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων. Βασικό επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη, του πολιτικού με το μικρότερο βιογραφικό της χώρας, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών, είναι ότι δεν γίνεται ο εργοδότης να καταβάλλει μικρότερο φόρο από τον μισθωτό που απασχολεί.

Πρόκειται για φαιδρό επιχείρημα. Ειδικά αναφορικά με τις ατομικές επιχειρήσεις δεν υφίσταται στην πραγματικότητα μισθωτή εργασία, δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων κάθε ελεύθερος επαγγελματίας παλεύει μόνος του να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα.

«Αδειάζουν» 473.000 επαγγελματίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 1,3 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ (συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες) μόλις 284.377 απασχολούν προσωπικό (στοιχεία απασχόλησης ΕΦΚΑ, Ιανουάριος 2023). Αρα μόλις το 21,8% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολεί μισθωτούς. Σε απόλυτους αριθμούς 1 εκατ. επαγγελματικοί ΑΦΜ δεν απασχολούν προσωπικό και σίγουρα η πλειονότητα εξ αυτών συγκαταλέγεται στους επιχειρηματίες ανάγκης που παλεύουν μόνοι τους, σε συνθήκες εκρηκτικής αύξησης κόστους λόγω του ρεύματος και των υγρών καυσίμων. Οπως η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί, 735.320 είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 473.000 θα πληγούν… Είναι προφανές ότι στο αφήγημα Χατζηδάκη που πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό όλοι αυτοί ταυτίζονται με τον «τυροπιτά που ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή».

Πληρώνουν οι παλιοί ελεύθεροι επαγγελματίες

Οπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις (οσονούπω θα τεθούν σε διαβούλευση, με στόχο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο), βαρύτερος είναι ο κεφαλικός φόρος στους παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος ορίστηκε σε 10.920 ευρώ και ισχύει για ατομική επιχείρηση με έξι έτη λειτουργίας. Αυτό σημαίνει κεφαλικός φόρος της τάξης των 1.102 ευρώ είτε έχεις αυτά τα εισοδήματα είτε όχι.

Σε αυτό τον φόρο θα πρέπει να προστεθεί και το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ ετησίως, θα μειωθεί κατά 25% και θα φτάσει στα 488 ευρώ. Ομως αυτό ισχύει για ατομική επιχείρηση που λειτουργεί έξι έτη. Για κάθε επόμενη τριετία αυξάνεται κατά 10% και για πάνω από τη δωδεκαετία η σχετική κεφαλική φορομπηχτική ετήσια επιβάρυνση που εμπνεύστηκαν Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αυξάνεται κατά 30%.

Αναλυτικότερα το τεκμαρτό εισόδημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να καταβληθεί ο κεφαλικός φόρος:

• 12.012 ευρώ σε ατομική επιχείρηση που λειτουργεί από επτά έως εννέα έτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί ανεξαρτήτως του τζίρου συνολικός φόρος 1.342,64 ευρώ (900 ευρώ για το ποσό μέχρι 10.000 που φορολογείται με 9% και 442 ευρώ για το ποσό των 2.012 ευρώ που φορολογείται με 22%).

• 13.104 ευρώ σε ατομική επιχείρηση που λειτουργεί από δέκα έως δώδεκα έτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί ανεξαρτήτως του τζίρου συνολικός φόρος 1.582,88 ευρώ (900 ευρώ για το ποσό μέχρι 10.000 που φορολογείται με 9% και 682,88 ευρώ για το ποσό των 3.104 ευρώ που φορολογείται με 22%).

• 14.196 ευρώ σε ατομική επιχείρηση που λειτουργεί περισσότερα από δώδεκα έτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί ανεξαρτήτως του τζίρου συνολικός φόρος 1.823,12 ευρώ (900 ευρώ για το ποσό μέχρι 10.000 που φορολογείται με 9% και 923,12 ευρώ για το ποσό των 4.196 ευρώ που φορολογείται με 22%). Ολοι αυτοί καλούνται να καταβάλουν βέβαια επιπρόσθετα και 488 ευρώ που αφορούν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ ετησίως και θα μειωθεί κατά 25%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter