Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς Μαργαρίτα Γιαραλή

Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς Μαργαρίτα Γιαραλή

Πέθανε η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα Μαργαρίτα Γιαραλή. Η Μαργαρίτα Γιαραλή, βασανίστηκε και φυλακίστηκε για τις ιδέες και τους αγώνες της τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όσο και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Μαργαρίτα Γιαραλή γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Γιάννινα. Φοιτήτρια της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967 ιδρυτικό μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Με τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος το 1968 συντάχθηκε στις ανανεωτικές δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού. Συνελήφθη το 1968 και καταδικάστηκε με τον Α.Ν. 509 σε 25 χρόνια φυλάκιση, αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973 και συνελήφθη ξανά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παντρεμένη με τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Μανιό, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνοντας πως «Θα μας λείπει. Θα τη θυμόμαστε. Το όνομά της θα είναι πάντα συνώνυμο με όλα εκείνα που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως από ποτέ».

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

«Για τη Μαργαρίτα Γιαραλή

Η Μαργαρίτα της Αριστεράς, της αφοσίωσης, της ανιδιοτέλειας, της σεμνότητας, δεν είναι πια μαζί μας.

Στάθηκε με συνέπεια απέναντι στη χούντα, συμμετείχε από την πρώτη γραμμή σε όλους τους δύσκολους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, προσωποποίησε τις αξίες της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον πιο φωτεινό τρόπο.

Θα μας λείπει.

Θα τη θυμόμαστε.

Το όνομά της θα είναι πάντα συνώνυμο με όλα εκείνα που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως από ποτέ.

Τα συλλυπητήριά μου στον Νίκο, στην Παναγιώτα, στον Μανώλη, στα εγγόνια της και τους δικούς της ανθρώπους».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter