Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επόπτης» του ρωσοουκρανικού προθυμοποιήθηκε να γίνει ο Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επόπτης» του ρωσοουκρανικού προθυμοποιήθηκε να γίνει ο Ερντογάν

Τον επόπτη της ρωσοουκρανικής διαπραγμάτευσης προθυμοποιήθηκε να κάνει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα ανέφερε πως ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επίτευξη της ειρήνης ενώ τόνισε την πρόθεση της Άγκυρας να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Πούτιν: Άρση των κυρώσεων θα φέρει άρση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων

Η κουβέντα των δύο πολιτικών έμμεινε στο ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης που έχει έρθει ως απόρροια του πολέμου, επαναφέροντας στην επικαιρότητα της δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα τούρκος αξιωματούχος στο Reuters ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τη Μόσχα και το Κίεβο το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Από πλευράς του ο ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εξάγει λιπάσματα και τρόφιμα, με την επιφύλαξη της άρσης των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία με έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, εξαλείφοντας την απειλή ναρκών στα ύδατά τους. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με τους τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter