Politico: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Qatargate εξακολουθούν να εργάζονται μέσα στο Κοινοβούλιο της ΕΕ

Politico: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Qatargate εξακολουθούν να εργάζονται μέσα στο Κοινοβούλιο της ΕΕ

«Έξι ευρωβουλευτές και ένας αξιωματούχος συμμετείχαν σε ένα δίκτυο “μετρητά για επιρροή”, είτε το γνώριζαν είτε όχι, σύμφωνα με τα αρχεία έρευνας που είδε το POLITICO», αναφέρει σε άρθρο της η ευρωπαϊκή σελίδα Politico το οποίο και παραθέτουμε:

«ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Τρία εν ενεργεία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη κατηγορηθεί για την αποκαλούμενη υπόθεση Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι οι μόνοι φερόμενοι ως συμμετέχοντες στο δίκτυο, σύμφωνα με έναν τεράστιο όγκο εγγράφων που διέρρευσαν από τις αστυνομικές έρευνες και είδε το POLITICO.

Έξι άλλοι εν ενεργεία ευρωβουλευτές και ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος έχουν αναγνωριστεί από την αστυνομία ως άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα – στο οποίο πολιτικοί και συνεργάτες τους φέρονται να έπαιρναν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις με αντάλλαγμα τον επηρεασμό της πολιτικής και των συζητήσεων της ΕΕ.

Αυτά τα επτά άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στο Κοινοβούλιο.

Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, τα ονόματά τους συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που δόθηκαν στις βελγικές αρχές που ερευνούν τις καταγγελίες από δύο από τους κύριους υπόπτους: τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, τον φερόμενο ως αρχηγό του δικτύου, και τον πρώην βοηθό του Francesco Giorgi.

Το POLITICO επέλεξε να μην τους κατονομάσει για νομικούς λόγους. Οι ισχυρισμοί στα έγγραφα περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι ορισμένοι από αυτούς τους ευρωβουλευτές επωφελήθηκαν από μια συμφωνία στην οποία τους υποσχέθηκε ένας ξένος αξιωματούχος έως και 250.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας ευρωβουλευτής φέρεται να έλαβε ένα ρολόι. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δέχθηκε έως και 20.000 ευρώ σε μετρητά, ισχυρίστηκαν οι Panzeri και Giorgi.

Στρατιώτες και ηλίθιοι

“Στο δίκτυο του Panzeri, υπάρχουν δύο είδη παραγόντων: εκείνοι που έχουν επίγνωση της οργάνωσης και της διαφθοράς, εκείνοι που αισθάνονται υποχρεωμένοι”, δήλωσε ο Giorgi στους ερευνητές. Τα μέλη του δικτύου, είπε, περιγράφονται ως “στρατιώτες”.

“Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στα μάτια του Panzeri “χρήσιμοι ηλίθιοι” και δεν είχαν επίγνωση του συστήματος που είχε θέσει σε εφαρμογή”, πρόσθεσε ο Giorgi, σε ένα από τα έγγραφα που είδε το POLITICO.

Ο Giorgi ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρώην αφεντικό του χρησιμοποιούσε διάφορους “μοχλούς και τεχνικές χειραγώγησης” για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι τους ζητούσε. Αυτές περιλάμβαναν: “την αξιοπιστία του ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Fight Impunity [ΜΚΟ], χρήματα, ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις, ανταλλαγή εξυπηρετήσεων, όπως για παράδειγμα να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά”.

Εκτός από τους Panzeri και Giorgi, τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν συλληφθεί και έχουν πληγεί με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και οι τρεις – Eva Kaili, Marc Tarabella και Andrea Cozzolino – αρνούνται την εμπλοκή τους και μπορούν να παρευρίσκονται στο Κοινοβούλιο και να ψηφίζουν κανονικά.

Το σκάνδαλο “μετρητά έναντι επιρροής” συγκλόνισε την ΕΕ όταν αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, πλήττοντας την καρδιά των αξιών της για τη δημοκρατία, την ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλώντας βαθιά ψυχανάλυση στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας είναι ύποπτες για τη χρησιμοποίηση των αμειβόμενων υπηρεσιών του Panzeri και των συνεργατών του στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας χειραγώγησης των διαδικασιών της ΕΕ υπέρ τους.

Το γεγονός ότι ο Panzeri και ο Giorgi δήλωσαν ότι τα άτομα που φέρονται να αποτελούν μέρος του δικτύου συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ θα εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με το πόσα περισσότερα μπορεί να προκύψουν ακόμη στο σκάνδαλο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέτει επίσης τη διεξαγωγή της έρευνας από τις βελγικές αρχές – και τον χειρισμό του σκανδάλου από το Κοινοβούλιο – υπό νέο έλεγχο.

Ευρύτερο δίκτυο

Τόσο ο Giorgi όσο και ο Panzeri έχουν αλλάξει τις ιστορίες τους από τότε που συνελήφθησαν – ο Panzeri αρχικά αρνήθηκε την εμπλοκή του και στη συνέχεια έκλεισε συμφωνία για ομολογία. Ο Giorgi παραδέχτηκε επίσης τον ρόλο του, αλλά έκτοτε υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του ότι οι δηλώσεις του στην αστυνομία έγιναν υπό πίεση.

Μια κρύπτη με εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων της αστυνομίας, την οποία έχει δει το POLITICO, ρίχνει νέο φως στην υπόθεση.

Οι έξι ευρωβουλευτές και ο αξιωματούχος της ΕΕ φέρονται να συγκαταλέγονται σε ένα ευρύτερο δίκτυο περίπου 15 ατόμων που εντοπίστηκαν από τους Panzeri και Giorgi στις -συχνά αντιφατικές- καταθέσεις τους προς τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αλλά δήλωσε ότι “παραμένει πλήρως συνεργάσιμο με τις δικαστικές εθνικές αρχές” και ότι είναι “σταθερά κατά” της διαφθοράς. “Θα ασχοληθεί γρήγορα με κάθε πιθανό αίτημα άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών που θα λάβει από την πλευρά του, εάν και όταν αυτό ζητηθεί”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Κατάρ και το Μαρόκο έχουν αρνηθεί αδικήματα στην υπόθεση και δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού. Ο δικηγόρος του Panzeri αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο δικηγόρος του Francesco Giorgi, Pierre Monville, δήλωσε: “Τα στοιχεία που αναφέρετε δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε όσα είπε ο κ. Panzeri στον κ. Giorgi. Ό,τι έχει δηλώσει ή γράψει ο Giorgi κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραία πίεση και ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμεινε χωρίς τους γονείς της”.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter