Πολλοί αποχαιρετούν θερμά τον Ζακ Ντελόρ, αντίθετα από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε

Πολλοί αποχαιρετούν θερμά τον Ζακ Ντελόρ, αντίθετα από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε

Και οι δύο υπήρξαν υπουργοί Οικονομικών, ο Ζακ Ντελόρ της Γαλλίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Ο πρώτος υπήρξε επίσης και πρόεδρος της Κομισιόν, ένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εν πολλοίς πατέρας του κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ο Ντελόρ, τα «πακέτα», το ευρώ και η σύγκρουση με τη Θάτσερ

Το κύριο χαρακτηριστικό που τονίζουν όλοι οι πολιτικοί που έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα για τον Ζακ Ντελόρ είναι ότι υπήρξε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενός φεντεραλισμού που είναι μεγαλύτερος από το κοινό νόμισμα και την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και κεφαλαίων.

Πολλοί λιγότεροι αποχαιρετούν τον Βολφγκαγκ Σόιμπλε που υπήρξε υπέρμαχος μιας σκληρής λιτότητας και κάθε πολιτικής ευνοούσε τη γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ και την αδιαφορία για την ευημερία των «εταίρων».

Είπαν για τον Ντελόρ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον αποκάλεσε “οραματιστή” ο οποίος, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “έγινε αρχιτέκτονας της ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα”. “Είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε σήμερα το έργο του για το καλό της Ευρώπης”, πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Κασσελάκης για Ντελόρ: Η απώλειά του ας γίνει μια διαρκής υπόμνηση για τις προοδευτικές δυνάμεις

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Σήμερα η Ευρώπη πενθεί την απώλεια ενός μεγάλου αρχιτέκτονα της Ένωσης. Ο Ζακ Ντελόρ, γνήσιος σοσιαλιστής, με βαθειά κατανόηση των ανισοτήτων, ταυτίστηκε με τη «χρυσή εποχή» της προοδευτικής Ευρώπης που συνδύασε την ειρηνική αλληλεξάρτηση με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Εργάσθηκε για τη νομισματική ένωση και πίστευε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα. Η παρακαταθήκη του θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για όλους όσους αγωνίζονται και σήμερα για το ευρωπαϊκό όραμα».

Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα αποχαιρετά με θλίψη έναν μεγάλο Ευρωπαίο και φιλέλληνα, τον οραματιστή που σφράγισε με το έργο του την ιστορία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτά και πολλά άλλα μηνύματα δείχνουν μια σχεδόν διακομματική αποδοχή του έργου του Ζακ Ντελόρ σε αντίθεση με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για τον θάνατο του οποίου οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί αλλά και πολλοί ξένοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη για τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Όταν ο Σόιμπλε θεωρούσε… «εθνικισμό» τις «γερμανικές αποζημιώσεις» που ζητούσε ο Τσίπρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter