Πορτογαλία: Πρωτιά για την Κεντροδεξιά, άλμα-σοκ για το ακροδεξιό «Chega»

Πορτογαλία: Πρωτιά για την Κεντροδεξιά, άλμα-σοκ για το ακροδεξιό «Chega»

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Λουίς Μοντενέγκρο κατάφερε να επικρατήσει του Σοσιαλιστικού Κόμματος με διαφορά μικρότερη του 1% στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πορτογαλία.

Στο 99,01% της καταμέτρησης, το PSD συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 28,7% των Σοσιαλιστών του Νούνο Σάντος. Σοκαριστική η επίδοση του ακροδεξιού Chega που με ποσοστό 18,1% είναι τρίτο κόμμα στην Πορτογαλία. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος του Βεντούρα υπερτετραπλασιάστηκε σε τουλάχιστον 48 βουλευτές στο νομοθετικό σώμα των 230 εδρών, δίνοντας θεωρητική πλειοψηφία στη δεξιά πτέρυγα του κοινοβουλίου.

 

Τα αποτελέσματα 

Θολό τοπίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η νίκη της κεντροδεξιάς Συμμαχίας δεν οδηγεί αυτόματα σε λύση, καθώς ο Λουίς Μοντενέγκρο επανέλαβε ότι δεν θα βασιστεί στη στήριξη του ακροδεξιού Chega για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και τη σύναψη οποιονδήποτε συμφωνιών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Νούνο Σάντος αναγνώρισε το αποτέλεσμα και συνεχάρη τον Μοντενέγκρο.  «Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα επιτρέψει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να είναι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους», είπε ο Νούνο Σάντος.

Ανησυχία για το Chega

Το ακροδεξιό κόμμα που σημείωσε επίδοση – ρεκόρ, ιδρύθηκε πριν από 5 χρόνια από έναν πρώην σχολιαστή ποδοσφαιρικών ματς. Στις εκλογές του 2019 έλαβε το 1,3% των ψήφων, βγάζοντας έναν βουλευτή. Τρία χρόνια αργότερα, η εκλογική άνοδός του έφερε 12 έδρες με το 7,2% του εκλογικού σώματος να υποστηρίζει την ακροδεξιά.

Πλέον, με ποσοστό στο 18% αναδεικνύεται ρυθμιστής της υπόθεσης στην Πορτογαλία. Ο Βεντούρα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ρατσιστικά σχόλια, ενώ μέλη και υποστηρικτές του επιδίδονται σε ακραίο λόγο στα social media.

Διαβάστε επίσης:

Όσκαρ 2024: Τέσσερα βραβεία για το «Poor Things» του Λάνθιμου – Σάρωσε το «Oppenheimer» (Video)

Τέμπη: Καρέ καρέ το «μπάζωμα» του εγκλήματος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter